Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Na początek, Witam wszystkich :)
Zanim zachciało mi się pdc na sambie to uczyłem się od podstaw zaczynając od prostych udziałów komputery wszystko widziały, mogłem korzystać z udziałów bez problemów.
przeczytałem książkę od deski do deski o sambie do tego wiele kursów internetowych wydaje mi się że wszystko powinno być dobrze a tu lipa nie loguje mnie do domeny, kilka razy pisałem od podstaw konfiguracje samby raz przepisałem z tego howto http://debian.linux.pl/threads/15462-Konfiguracja-s … indows-Xp-Pro i dalej to samo nie mogę się zalogować....błąd jaki mi wyskakuje to nieprawidłowa nazwa użytkownika lub hasło ale dodałem usera do systemu później do samby (smbpasswd -a) i dalej nic proszę o pomoc bo sam już nie wiem co robię źle.
Dystrybucja na jakiej to wszystko robię to Debian lenny, klientem jest Windows XP pro z sp3 oba komputery to maszyny wirtualne na jednym sprzęcie fizycznym.
to mój plik smb.conf
[global]
workgroup = HOME
netbios name = SERWER
server string = PDC
log level = 1
log file = /var/log/samba_%m.txt
name resolve order = lmhosts host wins bcast
time server = Yes
domain logons = Yes
os level = 90
preferred master = Yes
domain master = Yes
wins support = Yes
hosts allow = 192.168.0.
[netlogon]
path = /mnt/netlogon
browseable = No
public = no
[homes]
read only = No
browseable = No
public = no
Z góry Dziękuję za wszelką pomoc :)
masz wszystkie potrzebne porty pootwierane na firewall'u?
na Windows zapora wyłączona a na Debianie nic nie robiłem z firewallem świeża instalacja po wydaniu komendy iptables --list nie ma żadnych reguł.
nie wiem czy to coś pomoże ale jak dodaje użytkownika nowego do samby(systemowy już jest) to w pliku smbpasswd jest coś takiego
jarek:1001:XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX:98296E0FF1231229C4E6E450899C511F:[U ]:LCT-4BFC5534:
wydaje mi się że pierwszy 32-znakowy ciąg po UID powinien mieć inna postać skoro podałem hasło, bo te X to chyba puste hasło :/
Ostatnio edytowany przez woitekd (2010-05-26 15:33:04)
woitekd napisał(-a):
Na początek, Witam wszystkich :)
[global]
workgroup = HOME
netbios name = SERWER
server string = PDC
log level = 1
log file = /var/log/samba_%m.txt
name resolve order = lmhosts host wins bcast
time server = Yes
domain logons = Yes
os level = 90
preferred master = Yes
domain master = Yes
wins support = Yes
hosts allow = 192.168.0.
[netlogon]
path = /mnt/netlogon
browseable = No
public = no
[homes]
read only = No
browseable = No
public = noZ góry Dziękuję za wszelką pomoc :)
Jak dla mie to troche skromny ten config.
Ale powinien działać. Pytanie czy w windzie ustawiłeć zdres wins bo bez tego sięnie dostaniesz do samby.
2. czy dodałeś userów do grup itd samby?
3.testparm nie sypie błędów?
wpisz w google "guzzi samba" gdzieś wypluje mój config coś z tego da sięzrobić
Ostatnio edytowany przez guzzi (2010-05-27 09:57:30)
1. skromny bo dopiero się uczę...wins jest ustawiony na adres komputera na którym jest samba czyli ok.
2. użytkownicy są dodani najpierw dodawałem systemowych później do samby, grupa tez
3. testparm nie wywala żadnych błędów wszystko dobrze
:/
ok poszukam
A nie trzeba jeszcze stacji roboczej dodać
przywróciłem sobie obraz serwera zrobiłem jeszcze raz wszystko tak jak ostatnimi razy i działa nie mam pojęcia co było nie tak ale DZIĘKUJE wszystkim za pomoc :)
Strony: 1