Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2010-05-20 11:40:03

marcin.t - Użytkownik

marcin.t
Użytkownik
Serwis

Jaki dysk sieciowy ? Synology czy QNAP ?

Chciałbym postawić w domu dysk sieciowy, na którym bym trzymał filmy, mp3, zdjecia i jakieś kopie zapasowe.
Używał bym go również do pobierania torrentów, może jako mały serwerek www dla jednej stonki.
Tylko nie wiem na co się zdecydować "Synology" czy "QNAP".
Może korzystacie z urządzenia którejś z firm ?
Jeśli macie doświadczenie z konkretnym modelem urządzenia,  to proszę o podpowiedź na co się zdecydować.
Tylko nie piszcie mi żebym kupił sobie jakiegoś kompa z procesorem 1,2 i 512ramu,
bo już coś takiego miałem i za bardzo hałasowało, prądu sporo ciągnęło itd...

#2  2010-05-27 00:08:57

sidjestgit - Gość

sidjestgit
Gość

Re: Jaki dysk sieciowy ? Synology czy QNAP ?

Uzywam od jakiegos czasu QNAP-a TS-119
jest to model bez wentylatora - jesli kupisz cichy dysk twardy to urzadzenia nigdy nie uslyszysz.
Odpalone mam na tym serwer plikow - stacje multimedialna (filmy przez siec do TV)- serwer WWW (apacz) - samba pod winde oraz nfs dla linoksow (mam dualbot-y)- serwer iTunes.

Ustawilem wylaczanie twardego dysku po 10 minutach bezczynnosci - do tego ustawilem codziennie wylaczanie o 1 w nocy i wlaczanie o godz 8 rano. do tego troche softu instalowalem z IPKG np. irssi, pytona, screena. O godz 8 sprzet sie odpala sam - uruchamia i uruchamia wszystko - screena irsi WWW , serwer multimedialny......

Torenta uzywalem tylko raz na QNAPie i dzialal (dla testow). mozna tez ustawic ssanie z jakiegos FTP (to wszystko dziala i jest nieskomplikowane w obsludze - poradzi sobie nawet wozny z tym ustrojstwem)

Instalowalem tez na tym debiana i smigal.

Ostatnio edytowany przez sidjestgit (2010-05-27 00:09:41)

Stopka forum