Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
witam
buduje prostego CMS ,chciałbym zamiast przepisywać miedzy stronami cms menu ,stworzyć menu dynamiczne w php (bez SQL ) gdzie dane menu były by w tablicy ,lecz nie mam pomysło jak sie za to zabrać :(
no więc na początek proponuję utworzyć tablicę w PHP, np.:
$menu = array( 'opis1' => 'link1', 'opis2' => 'link2', 'opis3' => 'link3', 'opis4' => array( 'opis4a' => 'link4a', 'opis4b' => 'link4b', ), 'opis5' => 'link5' );
następnie tą tablicę w pętlę rekurencyjną generującą menu, przykład na podstawie wypunktowania i funkcji:
function test($arr){ $ret = "<ul>"; foreach ( $arr AS $opis => $link ){ if(is_array($link)) { $ret .= "<li>$opis</li>"; $ret .= test($link); } else { $ret .= "<li><a href=\"$link\">$opis</a></li>"; } } $ret .= "</ul>"; return $ret; } echo test($menu);
Daje taki efekt:
opis1 opis2 opis3 opis4 opis4a opis4b opis5
Daj znać jak zamienisz to w pełnoprawne menu, chętnie zobaczę co wyszło ;)
PS. Z pomocą przedstawionej funkcji możesz robić wielopoziomowe menu - na 3 się nie kończy. Ogranicza Cię tylko czas wykonywania skryptu, i pamięć RAM - podczas generowania całe menu znajduje się w pamięci.
Ostatnio edytowany przez grzegorz.85 (2010-05-18 19:33:41)
poszłem troszke dalej i wykonałem bardziej skomplikowany układ ,ale dzieki i tak ;) pzdr.
przedstawisz swój układ na przykładzie?