Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
Mam w serwerze dwa interfejsy sieciowe, pierwszy (eth0) przeznaczony na Internet, drugi (eth1) przeznaczony na biurową sieć lokalną, która się również podłączona do globalnej sieci. Chciałbym, aby dostęp do zasobów z zewnątrz serwera był realizowany przez eth0, a z biura przez eth1. Głównie chodzi mi szybkość, poza tym z sieci biurowej pozwalam na nieco więcej (bezpośredni dostęp do bazy danych). Problem w tym, że dwa interfejsy sobie działają, działają i nagle bach, eth0 przestaje odpowiadać, do serwera możliwy jest dostęp tylko przez eth1. Mój /etc/network/interfaces
# The loopback network interface auto lo iface lo inet loopback mapping hotplug script grep map eth0 # The primary network interface allow-hotplug eth0 eth1 iface eth0 inet static address 78.9.31.50 netmask 255.255.255.248 gateway 78.9.31.49 #dns-nameservers 8.8.8.8 8.8.4.4 dns-nameservers 217.30.129.149 217.30.129.149 auto eth0 iface eth1 inet dhcp auto eth1
Restart /etc/init.d/networking rozwiązuje czasowo problem. Nie blokuje nic na iptables.
Proszę o pomoc
Ostatnio edytowany przez p.juszczyk (2010-04-30 18:03:05)
pokaż cały /etc/network/interfaces i route
czy dobrze zrozumiałem? - serwer nie jest routerem i obie karty są wpięte do jednego przełącznika?