Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
czy moge juz wyrzucic
hdc: dma_intr: status=0x51 { DriveReady SeekComplete Error } hdc: dma_intr: error=0x01 { AddrMarkNotFound }, LBAsect=63, sector=40 ide: failed opcode was: unknown hdc: dma_intr: status=0x51 { DriveReady SeekComplete Error } hdc: dma_intr: error=0x40 { UncorrectableError }, LBAsect=63, sector=40 ide: failed opcode was: unknown end_request: I/O error, dev hdc, sector 40 Buffer I/O error on device hdc, logical block 5 hdc: dma_intr: status=0x51 { DriveReady SeekComplete Error } hdc: dma_intr: error=0x40 { UncorrectableError }, LBAsect=63, sector=48 ide: failed opcode was: unknown end_request: I/O error, dev hdc, sector 48 Buffer I/O error on device hdc, logical block 6 hdc: dma_intr: status=0x51 { DriveReady SeekComplete Error } hdc: dma_intr: error=0x40 { UncorrectableError }, LBAsect=63, sector=56 ide: failed opcode was: unknown end_request: I/O error, dev hdc, sector 56 Buffer I/O error on device hdc, logical block 7
czy da sie jeszcze cos zrobic
Ostatnio edytowany przez lubomir (2010-04-17 04:13:07)
Skopiuj dane z dysku i zastosuj livecd http://www.ultimatebootcd.com/ w podmenu Hard Disk Tools sa programy diagnostyczne producentów dysków, np. w przypadku dysków seagate za pomocą SeaTools można czasami "naprawić" dysk poprzez remapowanie. Płytka jest przydatna, bo jest tam jeszcze sporo innych narzędzi. Jeśli jest to dysk seagate/maxtor sprawdź czy nie jest z serii z wadliwym firmware.
Przy "okazji" sprawdź stan taśm/kabli między płytą a dyskiem i ogólne stan płyty oraz zasilacza czyli czy nie masz "spuchniętych" kondensatorów, kurzu, czy jakiś wiatrak się nie zatarł.
Ostatnio edytowany przez andreq (2010-04-17 06:59:21)
nie bardzo wiem co wiatraki mogą mieć z tym wspólnego :P ale taśmy jak najbardziej, wydaje mi się że tu leży problem.
po magicznym poprzepinaniu tasm ,uzyciu testdiska ,jakby wszystko wrocilo do normy.
thx::
rychu napisał(-a):
nie bardzo wiem co wiatraki mogą mieć z tym wspólnego :P
Eeee... pisałem przecież "przy okazji" - podstawa to kompleksowa diagnostyka ;-)