Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

złodziej wirków ]:->
	Heja mam takie zadanie:
Proszę napisać skrypt w powłoce ksh,
który dla podanej partycji wyświetli 10 użytkowników,
którzy zajmują najwięcej miejsca na partycji
No i zaciąłem się w jednym miejscu... Jak sprawdzić wszystkie pliki z danej partycji? Rozmiary to się ładnie policzy ale z tą partycją to mnie zastrzelili...
Wyobraźmy sobie taką sytuację (najprostszą z możliwych komplikacji ;)) :
sda1 --> /
sda2 --> swap
sda3 --> /home
sda4 -->/home/jakiś_dziwny_katalog
Teraz do skryptu jako parametr podaje sda3. Więc przeszukiwanie poleci rekurencyjnie w dół ale łącznie z /home/jakis_dziwny_katalog a ten powinien zostać pominięty... Jakieś pomysły sugestie??

Użytkownik
 Użytkownik

Spróbuj parametr -xdev w find.

Contravene gracias, czegoś podobnego poszukiwałem...

Dzban Naczelny
 Dzban Naczelny

urbinek wiem że "du" mi to ładnie posprawdza, ale motyw jest tego typu: Jest sobie katalog /mnt/DYSK i jest tam utworzony katalog 'WSPOLNE" właścicielem katalogu jest root, ale w środku są pliki, janak, staszka i sefana - więc "du" odpada bo poda zbiorczy rozmiar dla katalogu bez uwzględniania UID'ów... Na razie sprawdzam sobie find'a

Dzban Naczelny
 Dzban Naczelny
	teraz nie mam dostępu do shella ale czy przypadkiem 
du -shx /mnd/DYSK/WSPOLNE/*
nie zwróci listy wszystkich katalogów wraz z pojemnością ?
p.s. mogą być problemy jeśli w nazwie katalogu są spacje

Tak owszem ale nie chodzi o rozmiary poszczególnych katalogów - to by było dziecinnie proste tylko o miejsce jakie zajmują pliki 10 uzytkoników... W jednym katalogu mogą być pliki kilku userów i du w tym momencie wymięka. Wydaje mi się że jedyny sensowny sposób to listing wszystkiego na danej partycji, wyciąganie rozmiaru pliku, uid i sumowanie po uidach a na sam koniec wyciągnięcie 10 uidów z największym rozmiarem plików. Problem miałem tylko ze schodzeniem na inne partycje przy zagnieżdżonych montowaniach, ale dzięki Contravene wszystko stało się jaśniejsze ;)