Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
emerge -av portage These are the packages that would be merged, in order: Calculating dependencies... done! !!! All ebuilds that could satisfy "x11-libs/libXau" have been masked. !!! One of the following masked packages is required to complete your request: - x11-libs/libXau-1.0.5 (masked by: EAPI 3) The current version of portage supports EAPI '2'. You must upgrade to a newer version of portage before EAPI masked packages can be installed. (dependency required by "media-libs/freetype-2.3.12" [ebuild]) (dependency required by "x11-libs/libXft-2.1.14" [ebuild]) (dependency required by "dev-lang/tk-8.5.8" [ebuild]) (dependency required by "dev-lang/python-3.1.2-r1" [ebuild]) (dependency required by "dev-python/epydoc-3.0.1-r1" [ebuild]) (dependency required by "sys-apps/portage-2.1.8.3" [ebuild]) (dependency required by "portage" [argument]) For more information, see the MASKED PACKAGES section in the emerge man page or refer to the Gentoo Handbook.
- niby proste: - trzeba przeinstalować portage do "najświeższej" wersji (tak wyczytałem w mądrych handbookach) , tylko - że błąd wyłazi przy instalacji portage.
da się to (obejść|ugryźć)?
Bo gcc, libtool, i ustrojstwa systemowe się ładnie skompilowały, a jajo zen-sources czeka na kompilację (najpierw chcę przebudować system - też się wykłada na tej bibliotece).
Wynik emerge --info: http://wklej.org/id/312078/
Pozdrawiam
;))))
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2010-04-09 23:01:30)
hmm... a tak:
emerge -avO1 portage
?
imo
USE="-tk" emerge -u1 portage && emerge -u1 portage
styknie też i nie ma zagrożenia, że coś siądzie, przez niespełnione zależności :)
Dzięki, pomogło. (emerge -avO1 portage)
Szykują się co prawda następne cyrki, (piekło zależności) - jak to zwykle w Gentoo, ale tu problemu nie widzę (na razie).
Przy okazji: czy znasz może sposób - aby polskie (i nie tylko) many wyświetlały się w utf8, bo w tej chwili wyglądają tak:
OPIS emerge jest obsÅugiwanym z linii poleceÅ intersfejsem do systemu Portage, który przede wszystkim wyko‐ rzystywany jest do instalowania nowych pakietów. emerge może automatycznie obsÅużyÄ wszelkie zależnoÅci, jakie ma pożÄdany pakiet. emerge może także aktualizowaÄ drzewo Portage, budujÄc nowe i zaktualizowane pakiety. emerge bardzo dobrze radzi sobie z aktualizacjÄ zainstalowanych pakietów do nowszych wersji. Zajmuje siÄ pakietami budowanymi ze źródeÅ, a także pakietami binarnymi. Może byÄ również używane w celu tworzenia pakietów binarnych.
Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2010-04-08 14:36:58)
heh te zaklecia... we freebsd jest wszystko prostsze :D
Yampress: nie zaczynaj ]:>
Gentoo > Fbsd :]
sprawdz Gentoo/FreeBSD http://www.gentoo.org/doc/pl/gentoo-freebsd.xml
Yampress napisał(-a):
heh te zaklecia... we freebsd jest wszystko prostsze :D
Taaa... a przypomnij swój patent na flasza w przeglądarce pod Fbsd ;)
Jacekalex napisał(-a):
Przy okazji: czy znasz może sposób - aby polskie (i nie tylko) many wyświetlały się w utf8, bo w tej chwili wyglądają tak:
A rozdziały Lokalizacja Gentoo Linux i Kodowanie UTF-8 w Gentoo w dokumentacji widział?
===========================
Yampress napisał(-a):
heh te zaklecia...
Nie to distro :) Wikipedia o SourceMage:
Slogan Source Mage'a brzmi "Linux so advanced, it may as well be magic" (ang. Linux tak zaawansowany, że równie dobrze może to być magia), a jego polecenia utrzymane są w magicznej konwencji. Pakiety nazywają się spells (ang. zaklęcie). Instalowanie więc to cast (ang. rzucanie (zaklęć = pakietów). Rzucenie zaklęcia polega na pobraniu kodu źródłowego (o ile najnowsza wersja nie została już pobrana), sprawdzeniu zależności (oraz ewentualnemu "rzuceniu" również ich), skompilowaniu programu i zainstalowaniu go. Zasób dostępnych zaklęć nazywa się grimoire (ang. księga zaklęć). Odinstalowywanie programów to dispel (ang. cofnięcie zaklęcia, odczarowanie).
===========================
ippo76 napisał(-a):
Taaa... a przypomnij swój patent na flasza w przeglądarce pod Fbsd ;)
On tak robi nawet w Debianie ;)
ArnVaker napisał(-a):
...
On tak robi nawet w Debianie ;)
to stary jak świat sposób :)
Przepraszam za OT
A rozdziały Lokalizacja Gentoo Linux i Kodowanie UTF-8 w Gentoo w dokumentacji widział?
widział dokładnie - nie pierwszy raz (i pewnie nie ostatni) - wszystko zrobione zgodnie z manualem - http://www.gentoo.org/doc/pl/utf-8.xml
, tylko nie wiem - jak many o tym zawiadomić, bo na razie - to gadał dziad do obrazu - obraz dziadu ani razu.
Czcionka w manach zwalona (pamiętam - ze w poprzednim starciem w gentoo - obszedłem problem - systemem do manów - stage rozpakowany w chroocie z ustawionym iso-8859-2).
A jak system z kodowaniem utf8 ma wyświetlać many prawidłowo - to ciągle dość tajemnicza sprawa.
Pozdrawiam
Ja mam tak:
arnvaker@amidala ~ $ locale LANG=pl_PL.utf8 LC_CTYPE="pl_PL.utf8" LC_NUMERIC="pl_PL.utf8" LC_TIME="pl_PL.utf8" LC_COLLATE="pl_PL.utf8" LC_MONETARY="pl_PL.utf8" LC_MESSAGES="pl_PL.utf8" LC_PAPER="pl_PL.utf8" LC_NAME="pl_PL.utf8" LC_ADDRESS="pl_PL.utf8" LC_TELEPHONE="pl_PL.utf8" LC_MEASUREMENT="pl_PL.utf8" LC_IDENTIFICATION="pl_PL.utf8" LC_ALL=
arnvaker@amidala ~ $ locale -a C en_US en_US.iso88591 en_US.utf8 pl_PL pl_PL.iso88592 pl_PL.utf8 polish POSIX
I wszystko śmiga jak trzeba, nie wiem w czym widzisz problem...
Akurat man emerge, którego fragment wcześniej wrzuciłeś jest w utf8 ;)
arnvaker@amidala ~ $ locate emerge |grep /usr/share/man/ /usr/share/man/pl/man1/emerge.1.bz2 /usr/share/man/man1/emerge.1.bz2 /usr/share/man/pl_PL.UTF-8/man1/emerge.1.bz2
Jacekalex
emerge most && export PAGER=most
i u mnie śmiga ładnie, przynajmniej śmigało nie wiem jak teraz, nie chce mi się przelogowywać :P
Dokleję żeby przy edycji nie uciekło
http://rofrol.wordpress.com/2008/02/25/lokalizacja-gentoo-i-utf-8/
Dzięki
Po przerobieniu wszystkich informacji udało się tak:
alias man='LC_ALL=pl_PL.utf8 man'
- alias w bashrc i po sprawie.
a w manach:
# ls -Rl /usr/share/man/pl_PL.UTF-8 /usr/share/man/pl_PL.UTF-8: razem 8 drwxr-xr-x 2 root root 4096 04-08 22:51 man1 drwxr-xr-x 2 root root 4096 04-08 22:51 man5 /usr/share/man/pl_PL.UTF-8/man1: razem 40 -rw-r--r-- 1 root root 1669 04-08 22:51 dispatch-conf.1.bz2 -rw-r--r-- 1 root root 3670 04-08 22:51 ebuild.1.bz2 -rw-r--r-- 1 root root 657 04-08 22:51 emaint.1.bz2 -rw-r--r-- 1 root root 9820 04-08 22:51 emerge.1.bz2 -rw-r--r-- 1 root root 886 04-08 22:51 env-update.1.bz2 -rw-r--r-- 1 root root 865 04-08 22:51 etc-update.1.bz2 -rw-r--r-- 1 root root 1213 04-08 22:51 quickpkg.1.bz2 -rw-r--r-- 1 root root 3142 04-08 22:51 repoman.1.bz2 /usr/share/man/pl_PL.UTF-8/man5: razem 28 -rw-r--r-- 1 root root 11865 04-08 22:51 ebuild.5.bz2 -rw-r--r-- 1 root root 7676 04-08 22:51 make.conf.5.bz2 -rw-r--r-- 1 root root 7597 04-08 22:51 portage.5.bz2
Teraz jeszcze wojuję z jajem (pracuję nad optymalną konfiguracją statyczną pod core2duo i sprzęt)
i grubem2.
Dzięki jeszcze raz.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2010-06-23 16:10:27)
Strony: 1