Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam, dzisiaj podczas próby odpalenia systemu wyskoczył mi taki komunikat:
[Minimal BASH-like line editing is supported. For the first word, TAB list possible command completions. Anywhere else TAB list possible device/file completions. ] sh:grub>
to jest prompt gruba, system nawet nie zaczął się uruchamiać. Zgaduję że grub nie znalazł swoich plików na dysku. Nie kombinowałeś czegoś z partycjami?
Nic nie kombinowałem z partycjami, wydaje mi się, że mogło to być spowodowane złym zamknięciem komputera. Mam dwa systemy Windows7 i Linuxa, W7 działa normalnie
Moja rada to reinstalacja gruba. Możesz użyć np. http://www.sysresccd.org/Main_Page. Ogólne instrukcje jak chrootnac sie na swoj system oraz przywrocic gruba z livecd masz tu -> http://dug.net.pl/tekst/77/przywracanie_grub2_za_pomoca_chroot/ (grub2 ? spojrz w google ;) ). Jak ustawic net itp pod livecd masz na stronie projektu, do którego link podalem...
Ostatnio edytowany przez exodus.mc (2010-03-19 16:40:07)
Wszystko ładnie pięknie, szukałem i też znalazłem że z live cd można to naprawić ale jest taki problem o którym zapomniałem wspomnieć, że mi w lapku nie działa napęd ;) I co teraz ?
Jedyne wyjście to "live" na pendrive, pobranego/zrobionego na innym kompie.
Ostatnio edytowany przez andreq (2010-03-19 17:14:07)
Można zrobić Pendriva z Linuchem: LINK.
EDIT: andreq był szybszy :)
Ostatnio edytowany przez Szczupakabra (2010-03-19 17:16:31)
nie jedyne, można też uruchomić przez sieć
i na wrzucenie na wrzucenie na USB, i na uruchomienie przez sieć polecam grml
Można skasować, zainstalowałem od nowa system...
Ostatnio edytowany przez marecki605 (2010-03-19 23:53:44)
marecki605 napisał(-a):
Można skasować, zainstalowałem od nowa system...
no jak mogłeś, wstyd mi za Ciebie :)
Bodzio mam lepszy "zgryz" dla Ciebie ;)
Powiedz mi gdzie jest moje 15GB dysku.
Zainstalowałem przez Wubi ubuntu, ucięło mi z partycji 15GB, odinstalowałem ubuntu a 15GB nie ma, sprawdzałem w Gparted i tym podobnych i nie ma nic.
fdiskiem i testdisiem sprawdź.
ha, to byl nowy grub???