Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Kiedy z jakiś dziwnych powodów debian nie chciał mi się uruchomić.. ale miałem na innym dysku backup więc podmieniłem dyski i wszystko grało. Teraz chciałbym ten dysk przeznaczyć na coś innego i chciałbym tylko odzyskać jedna bazę danych i tu pytanie... jak bez uruchomienia systemu odzyskać te bazę? Da się jakoś?
Ewentualnie jakiś pomysł jak uruchomić? Tak wygląda problem:
Od razu mówię, że /sbin/init istnieje (został nawet skopiowany z backupa).
Jak masz backup bazy to nie widze problemu :)
1. Co to za baza?
2. Robiles jej backupy? Jesli tak to gdzie?
3. Jesli na dysk z ktorego neichce sie podniesc system to uruchom z jakiegos liva i skopiuj pliki backupu.
4. Jesli nie masz backupu bazy to chyba zostaje Ci akcja z reanimacja debka.
Ostatnio edytowany przez debianus_userus (2010-03-13 19:57:00)
1. MySQL
2. Backupy tylko wszystkich plików systemu.
Najlepiej było by podnieść ten system... ale nie bardzo wiem co tu zrobić jak wywala to co na zdjęciu wyżej... przywruciłem z bcakupa cały katalog /boot oraz dla pewności /sbin/init ale to nic nie daje... gdzieś coś musi być skopane.
Masz oddzielną partycje na /boot? Wygląda jakby ładował jądro a potem po zamontowaniu / nie znajduje /sbin/init, może montuje nieprawidłową partycje w / ?
Nie na jednej wsio + osobno jedynie swap.
Ostatnio edytowany przez lolek (2010-03-14 00:22:21)
taki komunikat moze tez oznaczac jakies problemy z systemem plikow ...
jezeli chodzi o odzyskanie bazy danych mysql to ja bym:
* podmontowal to w jakims live cd
* zrobil chroot na ten system (wczesniej montujac dla niego /proc)
* odpalil w nim tego mysql
* zrobil mysqldump
OK przekopiowałem sobie pliki z wcześniejszego backupa i system zatrybił. Oczytałem sobie baze i jest ok :)