Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Potrzebuje lina z xp po sambie. Tak wygląda wpis konfiguracyjny smb.conf:
[global] workgroup = DOM server string = lapek dos charset = CP852 unix charset = UTF8 display charset = UTF8 security = SHARE available = yes usershare owner only = false null passwords = Yes wins support = Yes hosts allow = all [dane] path = /home/loko/wymiana guest ok = yes write ok = yes public = yes browseable = yes available = yes writable = yes
I tak: Przez wifi widzę innych oni mnie nie, po kablu (rj45, połączenie bezpośrednie) nie pokazuje nic.
Jak poprawnie skonfigurować sambę??
Ja mam tak i działa
ilin@debian ~/Desktop % cat /etc/samba/smb.conf [global] dos charset = 852 unix charset = UTF8 display charset = UTF8 workgroup = DOM netbios name = ADAM server string = Debian security = share update encrypted = Yes map to guest = Bad User null passwords = Yes log file = /var/log/samba/log.%m max log size = 50 printcap name = cups os level = 65 wins support = Yes hosts allow = ALL [printers] comment = Drukarki path = /var/spool/samba guest ok = yes printable = yes browseable = no [homes] comment = Katalog Domowy path = / force user = nobody guest only = yes guest ok = yes browseable = yes
Na statycznym IP.
Na DHCP jeden wpis dodajemy (nie pamiętam dokładnie jaki) i ten config tez działa bo u sąsiada tak robiłem.
@ilin jak się ma do tego wicd?? interfaces jest nie skonfigurowany. Może być przez to kiszka??
# This file describes the network interfaces available on your system # and how to activate them. For more information, see interfaces(5). # The loopback network interface auto lo iface lo inet loopback # The primary network interface allow-hotplug eth0 iface eth0 inet dhcp
Czy to ten wpis:
include = /etc/samba/dhcp.conf
Ten config jest u mnie pusty :/
Ostatnio edytowany przez Semerchet (2010-03-02 19:04:13)
Chyba ten ale nie pamietam.
Wziąłem z defaultowego przed wywaleniem go.
Co do wicd nie mam pojęcia nie używam.
Ustawiłem na sztywno (lina i windowsa), połączyłem się w wicd i poszło. Bubel jest z dhcp :/