Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Jak w tytule, ściągam źródla 2.6.12.6, make menuconfig -> make -> make modules_install -> make install. Ładnie utworzuł i zainstalował System.map i vmlinuz, ale nie ma initrd.img.
Żeby było ciekawiej, przeszedłem na Fedore i dałem jeszcze raz make install i bez problemu utworzył Initrd.img (niestety nie mogłem go użyć do Kubuntu :[ )
jeżeli tak bardzo potrzebujesz initrd to wklep
mkinitrd -o /boot/initrd-Twoja_wersja /lib/modules/Twoja_wersja
Jak w tytule, ściągam źródla 2.6.12.6, make menuconfig -> make -> make modules_install -> make install. Ładnie utworzuł i zainstalował System.map i vmlinuz, ale nie ma initrd.img.
Żeby było ciekawiej, przeszedłem na Fedore i dałem jeszcze raz make install i bez problemu utworzył Initrd.img (niestety nie mogłem go użyć do Kubuntu :[ )
Zbootuj ubuntu ze standardowego kernela i zapodaj komendę:
mkinitrd -o /boot/initrd.img-2.6.12.6 2.6.12.6
Upewnij się, ze masz odpowiedni wpis w /boot/grub/menu.lst,
a następnie spróbuj zastartować z 2.6.12.6.
Plik initrd.img jest zbędny jeśli do jądra skompilujesz sterowniki dotyczące sprzętu (dysk twardy) i systemu plików na którym masz zainstalowaną dystrybucję.
W Debianie to się robi tak:
make-kpkg --rootcmd fakeroot --initrd kernel-image
Dostaniesz w wyniku paczkę .deb ze skompilowanym jajkiem.