Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Używa tu ktoś MythTV? Mam problem z ustawieniem napisów przy odtwarzaniu filmów. Są bardzo małe. Znalazłem w menu jakąś opcję do tego trochę się powiększyły, ale teraz nachodzi jedna linia na drugą i i tak są za małe. Nie wiem, może trzeba wymienić czcionkę? Używam odtwarzacza wbudowanego.
Polecan ustawić sobie jako odtwarzacz vlc, xine lub mplayera, wtedy z konfiguracją będzie mniej problemów, a i więcej możliwości.
Próbowałem ustawić mplayera ale nie mógł zlokalizować filmu. Wpisałem tak mplayer %s, próbowałem też tak mplayer /media/filmy/%s, wszystko bez skutku. Filmy mam w /media/filmy zamontowane z zasobu nfs. Mplayer zainstalowany normalnie z konsoli odtwarza wszystko.
Wpisałeś, ale gdzie dokładnie? W którym miejscu?
w opcjach media ustawienia playera.
Narzędzie/ustawienia -> Ustawienia -> Konfiguracja media -> Ustawi filmy -> Typy plików -> ... jedziesz po rozszerzeniu filmu (avi, rmvb...) i tam wpisujesz w Command:
mplayer -fs -zoom -vo xv
przy rozszerzeniu, które ma otwierac (w tym przypadku) mplayer
Wpisałem ta komendę i nic się nie dzieje. wpisałem testowo xine i dostałem błąd związany ze złą ścieżką.
Jeśli masz filmy w różnych formatach (np. avi oraz rmvb), to spróbuj jeden zostawić z odtwarzaczem Internal, a drugi zrób na mplayer, aby sprawdzić czy faktycznie otwiera te filmy.
Jeśli pojawia się taki błąd, jaki wkleiłeś, to jest to (chyba) już błąd w poleceniu przy uruchomieniu xine. Niestety nie pamiętam z jakimi parametrami uruchamia się xine. A próbowałeś z mplayerem tak jak napisałem?
Tak mplayerem uruchamiam tak jak napisałeś i nic się nie dzieje, żaden błąd ani nic. Poprzez interneal działa wszystko, oglądam na nim filmy normalnie.
Xine bez parametrów powinien odtworzyć film, sprawdzałem ręcznie z konsoli. Mi się wydaje że to 'myth://Videos@127.0.0.1/' powinno być zamienione na ścieżkę do filmów, która jest zapisana gdzieś w bazie, i dlatego nie może zlokalizować filmu.
Rozumiem, że wszystkie podmontowane filmy masz w /media/filmy/ i powiedzmy, że jest tam film krzak.avi. Spróbuj uruchomić z konstoli:
mplayer -fs -zoom -vo xv /media/filmy/krzak.avi
W ten sposób działa świetnie.
To sprawdź, czy w Narzędzie/ustawienia -> Ustawienia -> Konfiguracja media -> Ustawi filmy -> Ustaw odtwarzacz w "Default Video Player" masz ustawione Internal i że nie ma żadnego innego alternatywnego odtwarzacz ustawionego.
Default Video Player to Internal Alternate Player jest pusty i disabled.
To w Default Video Player - Internal, a w Typy plików:
Extension: avi
Command: mplayer -fs -zoom -vo xv
Use default player: puste
Ignore: puste
No przecież tak mam.
to mythbackend uruchom z konsoli i wklej jaki błąd się pojawia przy próbie uruchomienia filmu
Tylko że ja nie mam mythbackend. MythTV mam uruchomiony tylko na jednej maszynie. Filmy mam zamontowane jako zasób sieciowy z Debiana.
chyba nie rozumiem dokładnie zasady działania tego mythtv:)
Rozumiem, że tak:
Mythtv (mythbackend + mythfrontend) masz na jednym kompie
filmy na innym kompie do którego jest podmontowany katalog, tak?
Tak zgadza się.
to w konsoli wpisz:
$ killall mythbackend $ mythbackend
Powinien uruchomić się mythbackend (serwer mythtv) w konsoli, który będzie wypluwał wszystkie operacje po stronie serwera mythtv.
Spróbuj wtedy uruchomić jakiś film avi spod mytyhtv.
W ten sposób nic sie nie pokazuje, ale znalazłem w logach błąd z mplayerem.
MPlayer SVN-r29237-4.4.1 (C) 2000-2009 MPlayer Team Terminal type `unknown' is not defined. Playing myth://Videos@127.0.0.1:6543/5 Dollars A Day (2008) [LiMiTED.DVDSCR.XVi$ No stream found to handle url myth://Videos@127.0.0.1:6543/5 $
Czyli to samo co z xine.
Ostatnio edytowany przez marcinpruciak (2010-02-15 19:11:06)
Kurcze, dziwna sprawa. Sam mam podmontowany jeden katalog NFS z filmami i działa bez problemow.
Rozumiem, że jeśli wybierzemy dla plików avi wewnętrzny odtwarzacz (Internal) - działają, ale z małą czcionką?
Jeszcze jedno pytanie. Czy w ustawieniach mythtv odnośnie ścieżki dostępu do filmów, napisałeś ścieżkę nfs, czy po prostu podmontowany katalog z filmami? tzn. np. masz wpisany po prostu katalog /media/filmy czy pełną ścieżkę nfs?
Wpisałem tylko zamontowany katalog /media/filmy/