Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: ◀ 1 … 6 7 8 9 10 … 51 ▶
Tak jest! Liczy się konsekwencja. Tytuł wątku zobowiązuje :)
Ja już sobie przygotowałem partycję na blaszaku pod chroota. Potem na obu maszynach zainstaluję distcc i crossdev. Priorytetem ma być gentoo na lapku, a blaszak tylko będzie wspierał kompilację.
Pytanko:
czy duży jest zysk z wkompilowania w X-y
VIDEO_CARDS="intel fbdev vesa"
skoro stery i tak wkompilowałem w jajco?
ippo76 napisał(-a):
czy duży jest zysk z wkompilowania w X-y
Kod:
Środowisko graficzne działające na danym sterowniku.
ippo76 napisał(-a):
skoro stery i tak wkompilowałem w jajco?
Impossible...
ArnVaker napisał(-a):
Impossible...
Jako moduły, chyba vesa jest na sztywno; config jest ten sam jak tu http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=16213
...czyli powinno wyglądać to tak:
VIDEO_CARDS=i915 vesa
bo intelfb to chyba sterownik do konsoli?
A co z intel_agp i drm - w podlinkowanym wątku te moduły wyrzucał lsmod (na cruksie ale jajko dla gentoo jest na tym samym configu, jest tam jako moduł wsio z intelem w nazwie).
ArnVaker napisał(-a):
Środowisko graficzne działające na danym sterowniku.
Chodziło mi o jakieś zauważalne profity typu szybkość, stabilność. Bo jeśli chodzi o obsługę dźwięku, to uznałeś, że wystarczy wkompilowanie w jajko. Pytam również dlatego, że miewałem problemy z tą grafiką intela (w archu po aktualizacji trzeba było i tak wpisywać w xorg.conf i810, bo na wyższych wersjach nie chciał działać) i nie chciałbym przekompilowywać xorga, gdy sterownik zmieni się na i916, i917,05 albo na intel :) bo chyba szybciej zaznaczyć to w jajeczku i przekompilować jajeczko?
Dla samego sterownika intela powinno wyglądać tak:
VIDEO_CARDS="intel"
Nie mieszajmy funkcji dwóch różnych pakietów, czyli xorg-server i xorg-drivers.
xorg-server obsługuje takie flagi:
* Found these USE flags for x11-base/xorg-server-1.7.5: U I - - debug : Enable extra debug codepaths, like asserts and extra output. If you want to get meaningful backtraces see http://www.gentoo.org/proj/en/qa/backtraces.xml - - dmx : Build the Distributed Multiheaded X server + + hal : Enable Hardware Abstraction Layer (HAL) support - - ipv6 : Adds support for IP version 6 - - kdrive : Build the kdrive X servers - - minimal : Install a very minimal build (disables, for example, plugins, fonts, most drivers, non-critical features) + + nptl : Enable support for Native POSIX Threads Library, the new threading module (requires linux-2.6 or better usually) + + sdl : Adds support for Simple Direct Layer (media library) - - tslib : Build with tslib support for touchscreen devices + + xorg : Build the Xorg X server (HIGHLY RECOMMENDED)
Natomiast xorg-drivers takie:
* Found these USE flags for x11-base/xorg-drivers-1.7: U I - - input_devices_acecad : INPUT_DEVICES setting to build driver for acecad input devices - - input_devices_aiptek : INPUT_DEVICES setting to build driver for aiptek input devices + + input_devices_evdev : INPUT_DEVICES setting to build driver for evdev input devices - - input_devices_joystick : INPUT_DEVICES setting to build driver for joystick input devices - - input_devices_keyboard : INPUT_DEVICES setting to build driver for keyboard input devices - - input_devices_mouse : INPUT_DEVICES setting to build driver for mouse input devices - - input_devices_synaptics : INPUT_DEVICES setting to build driver for synaptics input devices - - input_devices_tslib : INPUT_DEVICES setting to build driver for tslib input devices - - input_devices_virtualbox : INPUT_DEVICES setting to build driver for virtualbox input emulation - - input_devices_vmmouse : INPUT_DEVICES setting to build driver for vmmouse input devices - - input_devices_void : INPUT_DEVICES setting to build driver for void/dummy input devices - - input_devices_wacom : INPUT_DEVICES setting to build driver for wacom input devices - - video_cards_apm : VIDEO_CARDS setting to build driver for apm video cards - - video_cards_ark : VIDEO_CARDS setting to build driver for ark video cards - - video_cards_ast : VIDEO_CARDS setting to build driver for ASpeedTech video cards - - video_cards_chips : VIDEO_CARDS setting to build driver for chips video cards - - video_cards_cirrus : VIDEO_CARDS setting to build driver for cirrus video cards - - video_cards_dummy : VIDEO_CARDS setting to build driver for dummy video cards - - video_cards_epson : VIDEO_CARDS setting to build driver for epson video cards - - video_cards_fbdev : VIDEO_CARDS setting to build driver for fbdev video cards - - video_cards_fglrx : VIDEO_CARDS setting to build driver for fglrx video cards - - video_cards_geode : VIDEO_CARDS setting to build driver for AMD Geode GX and LX video cards - - video_cards_glint : VIDEO_CARDS setting to build driver for glint video cards - - video_cards_i128 : VIDEO_CARDS setting to build driver for Number 9 I128 video cards - - video_cards_i740 : VIDEO_CARDS setting to build driver for Intel i740 video cards - - video_cards_impact : VIDEO_CARDS setting to build driver for impact video cards - - video_cards_intel : VIDEO_CARDS setting to build driver for Intel video cards - - video_cards_mach64 : VIDEO_CARDS setting to build driver for mach64 video cards - - video_cards_mga : VIDEO_CARDS setting to build driver for mga video cards - - video_cards_neomagic : VIDEO_CARDS setting to build driver for neomagic video cards - - video_cards_newport : VIDEO_CARDS setting to build driver for newport video cards - - video_cards_nv : VIDEO_CARDS setting to build driver for nv video cards + + video_cards_nvidia : VIDEO_CARDS setting to build driver for nvidia video cards - - video_cards_r128 : VIDEO_CARDS setting to build driver for ATI r128 video cards - - video_cards_radeon : VIDEO_CARDS setting to build driver for ATI radeon video cards - - video_cards_radeonhd : VIDEO_CARDS setting to build driver for ATI radeon HD video cards (radeon also works) - - video_cards_rendition : VIDEO_CARDS setting to build driver for rendition video cards - - video_cards_s3 : VIDEO_CARDS setting to build driver for s3 video cards - - video_cards_s3virge : VIDEO_CARDS setting to build driver for s3virge video cards - - video_cards_savage : VIDEO_CARDS setting to build driver for savage video cards - - video_cards_siliconmotion : VIDEO_CARDS setting to build driver for siliconmotion video cards - - video_cards_sis : VIDEO_CARDS setting to build driver for SiS video cards - - video_cards_sisusb : VIDEO_CARDS setting to build driver for SiS USB video cards - - video_cards_sunbw2 : VIDEO_CARDS setting to build driver for sunbw2 video cards - - video_cards_suncg14 : VIDEO_CARDS setting to build driver for suncg14 video cards - - video_cards_suncg3 : VIDEO_CARDS setting to build driver for suncg3 video cards - - video_cards_suncg6 : VIDEO_CARDS setting to build driver for suncg6 video cards - - video_cards_sunffb : VIDEO_CARDS setting to build driver for sunffb video cards - - video_cards_sunleo : VIDEO_CARDS setting to build driver for sunleo video cards - - video_cards_suntcx : VIDEO_CARDS setting to build driver for suntcx video cards - - video_cards_tdfx : VIDEO_CARDS setting to build driver for tdfx video cards - - video_cards_tga : VIDEO_CARDS setting to build driver for tga video cards - - video_cards_trident : VIDEO_CARDS setting to build driver for trident video cards - - video_cards_tseng : VIDEO_CARDS setting to build driver for tseng video cards - - video_cards_v4l : VIDEO_CARDS setting to build driver for v4l video cards - - video_cards_vesa : VIDEO_CARDS setting to build driver for vesa video cards - - video_cards_via : VIDEO_CARDS setting to build driver for via video cards - - video_cards_virtualbox : VIDEO_CARDS setting to build driver for virtualbox emulation - - video_cards_vmware : VIDEO_CARDS setting to build driver for vmware video cards - - video_cards_voodoo : VIDEO_CARDS setting to build driver for voodoo video cards - - video_cards_xgi : VIDEO_CARDS setting to build driver for xgi video cards
Pakiet xorg-drivers sam w sobie nie zawiera nawet żadnych plików. Służy jedynie do sczytania zmiennych INPUT_DEVICES oraz VIDEO_CARDS i przekazania portage jakie sterowniki ma zainstalować. Tak po prawdzie, to można te zmienne w ogóle olać i zainstalować potrzebne sterowniki z palca, czyli u mnie byłoby to:
emerge x11-drivers/xf86-input-evdev x11-drivers/nvidia-drivers
==============================================
W tamtym wątku wrzuciłem coś takiego:
http://intellinuxgraphics.org/install.html
To make the Intel graphics chipset work, below components are needed:
1, kernel module agpgart and drm; <= i915 driver
The source of kernel modules is included in Linux kernel.
2, libdrm;
Libdrm is included in freedesktop drm source.
3, Xorg 2D driver: xf86-video-intel;
4, Mesa and 3D driver;
Wynika z tego (poprawcie mnie jeśli się mylę - nie używam grafiki intela), że do odpalenia grafiki intela potrzeba wszystkich tych komponentów. Sterownik zawarty w kernelu (u Ciebie jest to i915) to nie ten sam sterownik, który instalujesz później w systemie (xf86-video-intel). Oba są potrzebne - jeżeli nie zainstalujesz tego drugiego, to zwyczajnie nie odpalisz X-ów na sterowniku intela.
=============================================
Z dźwiękiem jest inaczej - sterowniki zawarte w kernelu w zupełności wystarczają. Gdybyś chciał skompilować sobie sterowniki alsy już w systemie, musiałbyś najpierw w ogóle odmaskować media-sound/alsa-driver, w Gentoo ta metoda instalacji nie jest wspierana.
No to mi zadałeś materiału :)
W cruksie faktycznie był zainstalowany xf86-video-intel, libdrm, mesy nie pamiętam (co nie oznacza, że nie było); w jajku jako <M> miałem (crux) i mam (gentoo) wszystko z intelem w nazwie, w tym i915.
Ten sterownik jądra wyrzuca lsmod w lennym (i taki pokazywał w cruksie). Głowa mnie rozbolała...
Podsumowując - może zostać tak:
EMERGE_DEFAULT_OPTS="--ask --verbose" #domyślne opcje emerge INPUT_DEVICES="evdev" #Inputy - na cruksie touchpad, trackpoint i myszka działały od strzału VIDEO_CARDS="intel fbdev vesa"
EMERGE_DEFAULT_OPTS="--ask --verbose"
Kwestia gustu :)
INPUT_DEVICES="evdev"
Nie wiem czy evdev przejął też funkcję synaptics (nie używam), ale zawsze można przecież dorzucić...
Że intel to zrozumiałe, vesa w razie jakiegoś kataklizmu, ale ten fbdev -- jaką to daje funkcjonalność?
BTW, przez to Twoje narzekanie chyba zdecyduję się wyrzucić ~ sprzed amd64, wszak nigdy jeszcze nie miałem stable :)
ArnVaker napisał(-a):
Kod:
E....--ask --verbose"Kwestia gustu :)
Ok, ja się nie upieram, to są propozycje sal_iego (chyba dobrze odmieniłem?)
Kod:
INPUT_DEVICES="evdev"Nie wiem czy evdev przejął też funkcję synaptics (nie używam), ale zawsze można przecież dorzucić...
Na cruksie paliło od kopa, po wkompilowaniu evdeva (na lennym przestało mi działać) - touchpad, trackpoint, mysz.
Kod:
VIDEO_CARDS="intel fbdev vesa"..., ale ten fbdev — jaką to daje funkcjonalność?
To pytanie nie do mnie :) U mnie ładuje się intelfb. Poza tym - to jest obsługa frame buffera do konsoli, więc po co to w X-ach??
BTW, przez to Twoje narzekanie chyba zdecyduję się wyrzucić ~ sprzed amd64, wszak nigdy jeszcze nie miałem stable :)
Może i marudzę ale dość mam niespodzianek z niestabilnymi paczkami. A kompilowanie n razy na takim w sumie słabym lapku to nie jest moje marzenie.
Ostatnio edytowany przez ippo76 (2010-03-09 18:23:59)
Mnie tam się nic nie w sumie nie sypie, ale kompilowanie trzy razy w tygodniu xorga to trochę przesada, a pożytek z tego żaden... Poza tym Gentoo to nie Debian, gdzie wersja stable jest przestarzała już w momencie wydania, a po roku staje się wersją prehistoryczną, tutaj obsuwy nie są jakieś tragiczne, przykładowo wersja KDE w stable to 4.3.5, a wersja qt to 4.6.2, także nie ma tragedii :)
PS Ktoś chyba zgwałcił świrle.
Ostatnio edytowany przez ArnVaker (2010-03-09 18:31:22)
ArnVaker napisał(-a):
....
PS Ktoś chyba zgwałcił świrle.
Ekhem?
ippo76 napisał(-a):
Ekhem?
VS
Te nowe jakieś takie spłoszone :D
Ostatnio edytowany przez ArnVaker (2010-03-09 18:42:40)
Winny.
Te nowe prawidłowe.
Zastanawiałem się, kiedy ktoś się kapnie. Ciekawe kiedy ktoś się kapnie czegoś jeszcze. :>
Ostatnio edytowany przez azhag (2010-03-09 18:47:04)
aaaaaa, azhag coś popsuł pewnie :)
Zara biere sie za hróta na blaszaku :)
azhag napisał(-a):
Ciekawe kiedy ktoś się kapnie czegoś jeszcze. :>
?
nie :)
Ja się nie kapnąłem i w życiu bym się nie kapnął :))
Ale przy okazji zauważyłem, że rok mi strzelił na DUGu; czyli prawie rok debianowania. Pora zmienić dystrybucję :)
Ale na jakąś nieubuntupodobną :))
Ostatnio edytowany przez ippo76 (2010-03-09 19:13:46)
W takim razie jeszcze jedno podejście :)
ArnVaker napisał(-a):
W takim razie jeszcze jedno podejście :)
http://img535.imageshack.us/img535/9127/57844429.png
Cwaniak... :)
Tak to wygląda:
Czyli na lapku (grafa intela) mogę wpisać
VIDEO_CARDS=intel vesa"
a dla blaszaka (nvidia)
VIDEO_CARDS=nvidia vesa"
czyli blob nvidii;
natomiast wpis
ACCEPT_LICENSE="*"
spowoduje, że emerge za mnie zaakceptuje ew. licencję nvidii i wkompiluje do xorga sterownik?
Akurat stery Nvidii nie wymagają akceptacji licencji. Druga sprawa, że to nie wkompilowanie sterownika do xorga, tylko po prostu zainstalowanie danego sterownika... Xorg sobie, a sterownik sobie :) A póki co, to masz przeznaczone do instalacji sporo sterowników, których zapewne nie potrzebujesz.
Oj, dyć ja nie instaluję, tylko pytam emerge, co jest w menu.... jak w handbooku stoi :)
emerge -pv xorg-server
Gdybym instalował, to zainstalowałbym wkompilowałbym intela/nvidię.
Dziwi mnie to, że intel i nv są na czerwono, a nvidia na niebiesko i z myślnikiem z przodu
-nvidia
nie wiem na ile to istotne, ale w twoim poprzednim wątku we fragmentach konfiga brakuje początkowych cudzysłowiów
Ostatnio edytowany przez sal_i (2010-03-11 06:55:25)
ippo76 napisał(-a):
Dziwi mnie to, że intel i nv są na czerwono, a nvidia na niebiesko i z myślnikiem z przodu
Dziwi mnie, że Cię to dziwi :) Zwyczajnie "domyślnie" nvidia najwyraźniej nie jest zaznaczona. Jak już wreszcie to ustawisz (zaczyna Ci to iść coraz bardziej w stylu marg1ego), to na czerwono będą tylko te które wybrałeś, a na niebiesko i z minusem cała reszta.
PS Jeśli w rzeczywistości tak masz, to faktycznie nie załapał pewno przez brak otwierającego cudzysłowu.
ArnVaker napisał(-a):
(zaczyna Ci to iść coraz bardziej w stylu marg1ego)
To był faul na żółtą kartkę :)
...czyli coraz gorzej , czy coraz lepiej?
, to na czerwono będą tylko te które wybrałeś, a na niebiesko i z minusem cała reszta.
Widocznie nie doczytałem, co oznaczają kolorki, ja miałem teorię "wolne vs niewolne"
PS Jeśli w rzeczywistości tak masz, to faktycznie nie załapał pewno przez brak otwierającego cudzysłowu.
Ten cytat nie jest z mojego configa, więc w make.conf nie brakuje mi "" Poza tym nie mam jeszcze w make.conf wpisów do xorga ;)
ippo76 napisał(-a):
...czyli coraz gorzej , czy coraz lepiej?
ippo76 (2010-02-11 09:54:43) napisał(-a):
A że marg1emu idzie jak po grudzie z instalacją gentoo - takie odniosłem wrażenie
Również odniosłem takie wrażenie :)
To nie tak, po prostu miałem tylko godzinkę przed meczem :)
Lapek w zasadzie czeka na przebudowę systemu i instalację wszystkiego*, a teraz dziubię na blaszaku, mam już make.conf, dziś będzie config jajka, a na weekend zostanie distcc i crosdev - wtedy ruszę z lapkiem - skompiluję na 2 fortepiany system do lapka.
Ale proszę bardzo, można się ponabijać ze mnie :)
* ze względu na to, że to słaby sprzęt chcę wykorzystać distcc i crosdev i moc blaszaka
Strony: ◀ 1 … 6 7 8 9 10 … 51 ▶