Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: ◀ 1 … 32 33 34 35 36 … 51 ▶
Kolejne pytanie retoryczne - nie robiłem tego - przepraszam, nie wiedziałem, że trzeba :)
ale wstyd :(
To ja mam jeszcze jedno techniczne pytanie.
Kompiluję jakiś większy pakiet powiedzmy kadu razem z zależnosciami.
Dochodzę do połowy ale jest już późno więc przerywam kompilację i wyłaczam kompa.
Akurat mieliło qt-webkit już kilkanaście minut.
Dziś puszczam ponownie
emerge =net-im/kadu-0.6.6_beta10 --keep-going
Zaczyna owszem od qt-webkit ale ponownie rozpakowuje źródla i zaczyna mielenie od nowa nie uwzgledniajac tego co wczoraj już skompilowalo w tym pakiecie.
Czy tak musi być czy jest możliwość obejścia tego ,żeby uwzgledniło to co już skompilowane wcześniej ?
ccache
OoO... ilin też dałeś się wciągnąć w świat wiecznej kompilacji?
ilin napisał(-a):
Czy tak musi być czy jest możliwość obejścia tego ,żeby uwzgledniło to co już skompilowane wcześniej ?
Przez emerge chyba musi... aczkolwiek obejście jest — można wywołać danego ebuilda z palca:
ebuild /ścieżka/do/ebuilda merge
(właściwie to to samo co: ebuild /ścieżka/do/ebuilda fetch unpack compile install qmerge)
Jeżeli któreś z powyższych kroków są już wykonane, nie będą wykonywane ponownie... Jeżeli dany program jest już częściowo skompilowany, kompilacja będzie kontynuowana od momentu, w którym została przerwana (tak jakby wywołać make w katalogu ze źródłami).
PS Akurat qt-webkit jest strasznie ciężki, u mnie kompiluje się jakieś pół godziny :/
ArnVaker napisał(-a):
Akurat qt-webkit jest strasznie ciężki, u mnie kompiluje się jakieś pół godziny :/
U mnie kilka godzin :)
thalcave napisał(-a):
OoO... ilin też dałeś się wciągnąć w świat wiecznej kompilacji?
Zawsze mam na dysku debiana i na drugiej partycji coś do zabawy.
Po archu przyszedł czas na gentoo :)
Czemu jak dodajecie pakiet/kategoria do package.keywords dopisujecie jeszcze ~arch lub **? Jaki to ma wpływ?
Ostatnio edytowany przez k4misiek (2010-11-14 18:49:16)
~arch to jest niestabilne a ** to prawdopodobnie nie wolny pakiet
torrentow napisał(-a):
~arch to jest niestabilne a ** to prawdopodobnie nie wolny pakiet
Samo dodanie kategoria/pakiet odblokowuje niestabilne wersje oprogramowania, więc nie mam pojęcia czemu jeszcze ~arch ?
Odnosnie ** fajnie gdyby jeszcze ktoś potwierdził ;-)
bez dodatkowych opcji — unstable architektury na której siedzisz ~x86, ~amd64, itp. — unstable konkretnie wskazanej architektury * — stable z jakiejkolwiek architektury ~* — unstable z jakiejkolwiek architektury ** — ignoruje wszelkie keywordy (czy też ich brak)
(minusy też działają: -~amd64, -~* itp.)
ArnVaker napisał(-a):
Kod:
bez dodatkowych opcji — unstable architektury na której siedzisz ~x86, ~amd64, itp. — unstable konkretnie wskazanej architektury * — stable z jakiejkolwiek architektury ~* — unstable z jakiejkolwiek architektury ** — ignoruje wszelkie keywordy (czy też ich brak)(minusy też działają: -~amd64, -~*, itp.)
Aaaha, super.
Mogę jeszcze wiedzieć gdzie to wyczytałeś ?
Do tego się nie dokopałem.
k4misiek napisał(-a):
man portage
to nie żart ;)
ArnVaker napisał(-a):
k4misiek napisał(-a):
Kod:
man portageto nie żart ;)
Jaką masz wersje dokumentacji portage ?
W Portage 2.1.2 Styczeń 2007 tego na prawdę nie widzę.
Portage 2.2.0_alpha4, Aug 2010
(angielska wersja mana)
k4misiek, ło Wy nie aktualizujecie gentoo? później przy aktualizacji będzie wypieprzać EAPI 2 (jeżeli nie będziesz aktualizował) etc.
torrentow napisał(-a):
k4misiek, ło Wy nie aktualizujecie gentoo? później przy aktualizacji będzie wypieprzać EAPI 2 (jeżeli nie będziesz aktualizował) etc.
A po czym wnioskujesz, że nie aktualizujemy? ;>
Fakt zdarza się, że leży miesiąc bez updateu ale się aktualizuje - zwłaszcza jak glsa coś wykryje ;)
winnetou napisał(-a):
torrentow napisał(-a):
A po czym wnioskujesz, że nie aktualizujemy? ;>
Fakt zdarza się, że leży miesiąc bez updateu ale się aktualizuje - zwłaszcza jak glsa coś wykryje ;)
Oczywiście, że aktualizuję. Używam stabilnej wersji a tylko programy które chcę mieć w nowszych wersjach dodaję do keywords i unmask. Portage jest jedną z takich aplikacji, której nie mam zamiaru instalować z ~arch ;-).
Też mam stable... ale portage zawsze najnowsze :) Szkoda by mi było wracać teraz do wersji niższej niż 2.2.x :P
To jeszcze mam takie dość interesujące mnie pytanie.
Spora ilość ebuildów w różnych overlayach jest oznaczona jako pekiety stabilne. Weźmy pod uwagę Sabayona.
Gdy dodam takie repozytorium do drzewa, i wydam -NuD world to zrobi się niezły bałagan bo będzie chciał instalować pakiety z tego repozytorium oznaczone jako stabilne.
Można tak ustawić portage, aby wszystkie ebuildy(ze wszystkich gałęi) z tego repozytorium(sabayon) traktował jako niestabilne (~arch) ?
Nie wiem... ale można mu przekazać, żeby ignorował te oznaczone w danym repozytorium jako stable:
amidala / # grep stuff /etc/portage/package.keywords */*::stuff -*
W sumie ostateczny efekt będzie niemal taki sam :)
Można też po prostu zamaskować całego overlaya, a potem odmaskować tylko to co potrzebujesz...
(package.unmask wygrywa z package.mask)
===================
Jest jeszcze specjalny przypadek, kiedy dany ebuild występuje w tej samej wersji w różnych repozytoriach, z tą różnicą, że w jednym jest oznaczony jako stable (dajmy na to jakiś overlay), a w innym unstable (załóżmy, że portage). Normalnie na stabilnym systemie emerge zainstalowałby wersję z overlaya, mimo że w portage pakiet oznaczony jest jako niestabilny. Można wtedy podbić priorytet overlaya, przykładowo:
amidala / # cat /etc/portage/repos.conf [stuff] priority = 1002
W efekcie czego pakiet z overlaya nie zostanie zainstalowany mimo stabilnego keyworda i tej samej wersji co ebuild w portage. Priorytet głównego drzewa wynosi 1000, niższy wygrywa. Overlaye mają domyślnie jakieś wartości minusowe... nie mam pojęcia czemu tak ;)
Ni jak to zadziałać nie może. Czyżby nowsza wersja portage była wymagana?
Pewnie tak... U mnie działa wszystko to co napisałem idealnie :)
ArnVaker napisał(-a):
Pewnie tak... U mnie działa wszystko to co napisałem idealnie :)
Super, to przynajmniej wiem, że tak można... obecnie poczekam sobie aż portage-2.2 bedzie baz flagi mask;-).
W sumie obecnie portage 2.2 nie jest zamaskowane tak jak wcześniej, od kilku wersji jest ukryte w innym sposób. Ale jeśli chcesz czekać, aż będzie normalnie w ~x86 czy ~amd64, to cóż... obawiam się, że możesz czekać latami ;) BTW, w Funtoo portage 2.2 od dawna jest w stable.
ArnVaker napisał(-a):
W sumie obecnie portage 2.2 nie jest zamaskowane tak jak wcześniej, od kilku wersji jest ukryte w innym sposób. Ale jeśli chcesz czekać, aż będzie normalnie w ~x86 czy ~amd64, to cóż... obawiam się, że możesz czekać latami ;) BTW, w Funtoo portage 2.2 od dawna jest w stable.
Co masz na myśli, mówiąc, że jest ukryte w inny sposób ?
Strony: ◀ 1 … 32 33 34 35 36 … 51 ▶