Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2010-01-21 18:56:24

skotx - Członek DUG

skotx
Członek DUG

xen + heartbeat + drbd

Wpadłem teraz na pomysł co mogę zrobić dodatkowego do pracy inż. Zastanawiam się czy jest możliwość połączenia 2 serwerów na każdym jest xen i załóżmy po 2 questy. Do tego heartbeat + drbd.
Chce osiągnąć efekt, że jak padnie jeden quest na 1 serwerze to na 2 serwerze na sama wirtualka zajmie jego miejsce. Spotkał się ktoś z takim rozwiązaniem i jak to się spisywało przy wirtualizacji??
Przy założeniu że będą 2 serwery to będzie jeszcze jedna maszynka do zarządzania tym, nie mówiąc już o stacji roboczej.

Druga sprawa zastanawiam się jak to wprowadzić w życie mając 2 pc'ty (na jednym nie ruszy xen bo cpu na to nie pozwala) i laptopa który będzie robił za stacje roboczą. Nie wiem czy jest sens stawiać na jedym kompie 2 wirtualki a w nich znowu po 2 questy, żeby to przetestować. Fizycznie ze 4 stacjonarki by się przydały.

Jeśli mam wysłuchiwać czyichś poglądów, to niech będą one wypowiedziane w formie twierdzącej, wątpliwości sam mam dosyć.

#2  2010-01-21 19:17:58

bercik - Moderator Mamut

bercik
Moderator Mamut
Serwis

Re: xen + heartbeat + drbd

skotx napisał(-a):

na jednym nie ruszy xen bo cpu na to nie pozwala

hmm ... dlaczego nie ruszy - jakas potworna architektura czy taki wolny?

"Wszyscy wiedzą, że czegoś zrobić nie można. Ale przypadkowo znajduje się jakiś nieuk, który tego nie wie. I on właśnie robi odkrycie." (A.Einstein)

#3  2010-01-21 19:23:43

skotx - Członek DUG

skotx
Członek DUG

bercik napisał(-a):

skotx napisał(-a):

na jednym nie ruszy xen bo cpu na to nie pozwala

hmm ... dlaczego nie ruszy - jakas potworna architektura czy taki wolny?

http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=15695
Uzupełnienie dla tamtego wątku:
AMD Athlon(tm) 7750 Dual-Core Processor. Cpuinfo zwraca info o svm. Nie znalazłem rozwiązania dla tego problemu.

Ostatnio edytowany przez skotx (2010-01-21 19:24:27)

Jeśli mam wysłuchiwać czyichś poglądów, to niech będą one wypowiedziane w formie twierdzącej, wątpliwości sam mam dosyć.

#4  2010-01-21 19:33:23

bercik - Moderator Mamut

bercik
Moderator Mamut
Serwis

odpisalem w tamtym watku ... raczej nie jest to zwiazane z sama flaga svm - na Dual-Core AMD Opteron(tm) Processor 2218 tez z svm xen chodzi bardzo ladnie

"Wszyscy wiedzą, że czegoś zrobić nie można. Ale przypadkowo znajduje się jakiś nieuk, który tego nie wie. I on właśnie robi odkrycie." (A.Einstein)

#5  2010-01-21 20:39:05

skotx - Członek DUG

skotx
Członek DUG

Może to pomoże, jutro sprawdzę bo dzisiaj grzebę w czymś innym i nie bardzo dam radę to przerwać. Jakby się udało to rozwiąże to problem sprzętu do testu klastra.

Stopka forum