Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Siema
Kumpel ma problem i poprosił mnie o napisanie tutaj. Może wy magicy coś wykminicie :)
W temacie jest netbeans ale nie tylko on to robi. Internet normalnie działa w systemie. Jednak Netbeans jest upierdliwy i twierdzi, że tego połączenia nie ma. Tyczy się to również paru innych programów. Nie rozumiem tego, bo te same programy u mnie działają.
Pierw myślałem, że to wina ustawień internetu, ale u mnie na tych samych ustawieniach wszystko hula (podłączony jest do mojej sieci).
Później myślałem, że coś spieprzył w konfiguracji tych programów. Reinstalki nie pomogły (łącznie z usunięciem configów).
Reinstalka systemu => to samo..
Gdzie szukać przyczyny? Może ktoś spotkal się z takim problemem ?
Debian Sid/exp (na testingu to samo)
KDE 4.3.4 (jeśli to ma znaczenie)
NM-KDE / Wicd (na obu menedżerach taka sama reakcja).
Jeśli trza coś podać jeszcze to piszcie.
Pozdro!
//edit:
To chyba wina javy bo nie mogę nawet połączyć się z kurnikiem.. wersja z testinga/sida nie robi różnicy, na żadnej nie mam połączenia z internetem poprzez aplikacje napisane w javie i wymagające połączenia z netem (choćby chwilowego).
Ja mam javę z sida 6-17-1 i nie mam tych problemów.. dlatego dziwi mnie to. Może coś blokuje mu połączenie ? Pomocy:)
Ostatnio edytowany przez kodzik (2009-12-17 00:44:59)
U mnie dziwnie chodzą aplikacje korzystające z internetu jak mam aktywne dwa interfejsy sieciowe. Wtedy wyłączam eth0 i już normalnie wsio działa. Może tutaj coś nie tak.
Witam. tym kimś kto poprosił jestem Ja:) Coraz bardziej się przekonuję do tego, że to wina javy.
Sprawdziłem to na kliencie napisanym w javie (uruchamianym przez javaws) Na linuchu nie startuje, na wirtualnej maszynie SUNa na której jest XP owszem(ten sam plik oczywiście).
Podana wyżej propozycja niestety nie pomogła.
Posiadam następujące interfejsy sieciowe:
eth0
eth0:avahi
lo
wlan0
wmaster0
położyłem eth0
ifconfig eth0 down
położyły się 2 pierwsze.
niestety jednak nic to nie dało(chyba że konieczny jest reboot)
Ostatnio edytowany przez dragorth (2009-12-17 19:58:56)
Spróbuj może tym skonfigurować javę:
update-alternatives --config java
Jest wybrana sunowska java. Odpowiednia java:)
Dziękuję za pomoc.
rozwiązanie znajduje się w tym temacie.
Po napisaniu
echo 0 > /proc/sys/net/ipv6/bindv6only
Ruszyło dosłownie wszystko. Połączenie internetowe w NB, otwieranie przez NB stron JSP (wcześniej nie mógł uruchomić serwera JSP (ani tomcata ani glassfisha)) Klient JAVY o którym pisałem wcześniej.
Dziękuję wszystkim zainteresowanym i pozdrawiam.