Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Abyś zrozumiał zasadę.
Ta kamera chodzi na module (sterowniku) stkwebcam
Ten moduł może być ładowany z różnymi opcjami.
parm: hflip:Horizontal image flip (mirror). Defaults to 1 (bool) parm: vflip:Vertical image flip. Defaults to 1 (bool)
Jak widać domyślnie opcja vflip (odpowiedzialna za obrót) ładuje się z nr 1.
U ciebie musi być 0.
W więc w pliku /etc/modprobe.d/kamera.conf definiujemy z jaką opcją ma się ten moduł ładować.
Przy starcie systemu ładuje się juz jak powinno.
ilin napisał(-a):
Abyś zrozumiał zasadę.
Ta kamera chodzi na module (sterowniku) stkwebcam
Ten moduł może być ładowany z różnymi opcjami.Kod:
parm: hflip:Horizontal image flip (mirror). Defaults to 1 (bool) parm: vflip:Vertical image flip. Defaults to 1 (bool)Jak widać domyślnie opcja vflip (odpowiedzialna za obrót) ładuje się z nr 1.
U ciebie musi być 0.
W więc w pliku /etc/modprobe.d/kamera.conf definiujemy z jaką opcją ma się ten moduł ładować.
Przy starcie systemu ładuje się juz jak powinno.
Poniał!
I jeszcze raz dzięki
P.S.
Są jak widać "pomagacze" na forach!
Tutaj jest ich dużo ;)
Poza tym możesz oblookać (na przyszłość) v4l2ucp - Video for Linux 2 - Uuuuu Control Panel
Ma (przynajmniej w mojej kamerce) opcje odbicia, rozjaśnienia itd. warto wylookać niż bawić się w konsoli
Fervi
fervi napisał(-a):
Tutaj jest ich dużo ;)
Poza tym możesz oblookać (na przyszłość) v4l2ucp - Video for Linux 2 - Uuuuu Control Panel
Ma (przynajmniej w mojej kamerce) opcje odbicia, rozjaśnienia itd. warto wylookać niż bawić się w konsoli
Fervi
Dzięki Fervi
jak tylko rozwiodę lapka z moją żoną, zaraz sobie sprawdzę jak toto hula. :-)
A takie wynalazki z allegro po 10zł będą działać czy lepiej brać coś firmowego?
Takie wynalazki mogą działać, bo są oparte na starej technologii. Zauważyłem, że jeżeli kamerka jest określona na pudełku jako plug&play, to zadziała na Linuxie bez problemu (choć pewnie nie jest to regułą). Jeżeli jest to niej dołączona płytka ze sterownikami do jakiegoś beznadziejnego feature&synergy user experience and happyness center - to nie zadziała ;). Dlatego omijam firmę HP szerokim łukiem, nawet ze względu na Windows jej nie znoszę.
Wywaliłem pudełko, ale kupiłem ostatnio tanią kamerkę firmy Trust (WB-1400T). Wcześniej miałem Media-Tech MT 4023. Obydwie OK - po co kupować jakieś cuda na patyku, jak osoba po drugiej stronie ma 3G i liczy każdy grosz? Zadziałały na Debianie 6.0 bez niczego.