Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam.
Mam problem z tty (wyswietla sie tylko pierwszy) , zainstalowałem nodm jak mi poradzono. Teraz system automatycznie loguje sie na konto roota. Wykasowałem gdm ale nadal to jest , co z tym zrobic ? dziwne jest to ze nie musze podawac hasła , system sam loguje mi sie na root. Czyżby jakis fatalny BUG ? mam sid/squeeze
Żaden bug. :)
Zobacz sobie do pliku konfiguracyjnego nodm jaki user jest zdefiniowany :)
dpkg-reconfigure nodm, jako uzytkownika podaj siebie a nie root.
dobra zdązyłem juz wyczytac w necie o tym , fakt to "wina" nodm :P dzieki
edit: zainstalowałem i odinstalowałem tego nodm i teraz wszystkie konsole tty[2-6] mi działają :)
Ostatnio edytowany przez grom120 (2009-12-12 23:26:17)
grom120 napisał(-a):
edit: zainstalowałem i odinstalowałem tego nodm i teraz wszystkie konsole tty[2-6] mi działają :)
Czyli przyczyną błędu z TTY2-6 był GDM? To dopiero ciekawy przypadek...
grom120 napisał(-a):
to była raczej "wina" usera, który przy konfiguracji nowych paczek bezmyślnie naciska enter bez czytania wyskakujących komunikatów, albo priorytet debconfa ma ustawiony na maksa. w przypadku człowieka, który sobie zainstalował testinga, obie odpowiedzi wydają mi się bardzo niepokojące :P
rychu napisał(-a):
grom120 napisał(-a):
to była raczej "wina" usera, który przy konfiguracji nowych paczek bezmyślnie naciska enter bez czytania wyskakujących komunikatów, albo priorytet debconfa ma ustawiony na maksa. w przypadku człowieka, który sobie zainstalował testinga, obie odpowiedzi wydają mi się bardzo niepokojące :P
instalacja nodm trwała 0,5 sec ? nie musiałem niczego klikac , po prostu nie doczytałem co to ten nodm jest , teraz juz wiem , jeszcze raz dzieki wszystkim za pomoc , temat mozna zamknąc
edit : jak ustawic priorytet debconfa , bo chyba faktycznie mam na max , bo przy przy upgrade nigdy sie nie pyta co instalowac a co nie :P
Ostatnio edytowany przez grom120 (2009-12-13 11:56:11)
Tutaj nie chodzi o "co instalowac a co nie" lecz o wstępną konfigurację instalowanych/aktualizowanych programów.
Najlepiej weź ustaw niski priorytet debconfa i zacznij czytać co i jak system domyślnie chce coś skonfigurować.
Tak przy okazji, jak wpisujesz dpkg-reconfigure pakiet to konfigurujesz właśnie z niskim priorytetem.
Ostatnio edytowany przez sp3cu (2009-12-13 12:11:37)
grom120 napisał(-a):
edit : jak ustawic priorytet debconfa
debconfem ;)
dpkg-reconfigure debconf
sp3cu napisał(-a):
Tak przy okazji, jak wpisujesz dpkg-reconfigure pakiet to konfigurujesz właśnie z niskim priorytetem.
Nie jestem pewien.
OK, rzeczywiście. :)
Ostatnio edytowany przez azhag (2009-12-13 12:39:53)
Strony: 1