Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witajcie,
mam problem z konfiguracją grub2. Chodzi o to, że wyświetla mi przy starcie systemu menu i czeka do momentu wciśnięcia entera. Usunąłem wszystkie stare kernele, memtesty, nawet opcję recovery, a menu jak było wyświetlane, tak jest.
mój /etc/default/grub:
jakub@jakub-desktop:~$ cat /etc/default//grub # If you change this file, run 'update-grub' afterwards to update # /boot/grub/grub.cfg. GRUB_DEFAULT=0 GRUB_HIDDEN_TIMEOUT=0 GRUB_HIDDEN_TIMEOUT_QUIET=true GRUB_TIMEOUT=0 GRUB_DISTRIBUTOR=`lsb_release -i -s 2> /dev/null || echo Debian` GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash" GRUB_CMDLINE_LINUX="" # Uncomment to disable graphical terminal (grub-pc only) #GRUB_TERMINAL=console # The resolution used on graphical terminal # note that you can use only modes which your graphic card supports via VBE # you can see them in real GRUB with the command `vbeinfo' #GRUB_GFXMODE=640x480 # Uncomment if you don't want GRUB to pass "root=UUID=xxx" parameter to Linux #GRUB_DISABLE_LINUX_UUID=true # Uncomment to disable generation of recovery mode menu entrys GRUB_DISABLE_LINUX_RECOVERY="true"
Wie ktoś może "co się stało temu misiu?" ;-)
Tu http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1293254
podają że powinno być :
GRUB_DEFAULT=saved
Potiwerdzam - zmieniłem ten wpis i u mnie zadziałało.
A żeby zmienić kolejność, przeczytałem, że trzeba zmienić numerki w nazwach plików w katalogu /etc/grub.d bo przeczytałem, że uruchamia po numerkach - ja mam windę jako pierwszą i zmieniłem na takie:
00_header 05_debian_theme 10_os-prober 20_linux 30_memtest86+ 40_custom
Też sprawdzone i działa :)
Ale nie róbcie tego, jeśli timeout jest ustawiony na 0, bo coś się teraz nie umiem dostać do gruba :)
A @raven18 na ubuntu napisał to co napisał, a ja nie doczytałem i nie dopisałem: http://forum.ubuntu.pl/showthread.php?t=111493
by to gęś kopła :[
Ustawiłem timeout na 1 i działa. Menu się nie pokazuje a 3 sekundy czeka :)
Ostatnio edytowany przez marg1 (2009-12-12 00:35:04)
Strony: 1