Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam,
Czy jest możliwość zaszyfrowania pendrive, i po logowaniu za pomocą SSH będzie on pytał o hasło i automatycznie się monował ?
Ludzie szyfrują całe partycje home, ale ja dla testów chciałbym zrobić to z pendrive.
Może ktoś z Was ma jakiegoś drobnego manual lub linka
Szukałem na google , ale nic ciekawego nie wyszukałem :(.
Będę bardzo wdzięczny za pomoc lub linka
Ludzie szyfrują całe partycje (...), ale ja dla testów chciałbym zrobić to z pendrive.
Robisz dokładnie tak samo.
Znaczy co konkretnie chcesz osiągnąć? Twoje pytanie jest dla mnie niezrozumiałe. I prawdopodobnie nie tylko dla mnie.
1. Chciałbym zaszyfrować pendrive
2. Po podłączeniu za pomocą ssh automatycznie będzie się montował oczywiście będzie trzeba podać hasło
3. O rozłączeniu sesji ssh odmontuje się automatycznie.
Chcę na nim trzymać różne hasła, ale jak toś by mi się włamał na komputer to nie będzie mógł ich odczytać :)
Taki mam plan.
Zaintrygowałeś mnie, do czego łączysz się za pomocą ssh i gdzie ma się montować ?
Nie bardzo czaję - o co tu biega - ale na szczęście ostatnio parzyłem jakieś ziele - co było w liściach ;-)
Fusy pokazały następującą informację:
szyfrowanie - truecrypt
montowanie - bash
gdzie to wpier* - ~/.bashrc (skrypt - w /usr/local/bin - wywołany z .bashrc)
WIęcej informacji http://rtfm.killfile.pl/#precyzja1
Pozdrawiam
;)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2009-12-08 17:38:59)
Chcesz się z pendrivem łączyć przez SSH?:]
truecryptem pewnie najprościej. Podpiąć odpowiednie komendy pod ~/.bash_logout i ~/.bash_profile
Bo domyślam się, że chcesz na jakieś zdalnej maszynie wpiąć pendrive'a i po zalogowaniu się na tą maszynę przez ssh ma nastąpić zamontowanie?
Sam mam tak pendrive'a zaszyfrowanego - ale ja sobie klikam ikonkę w trayu ;-)
Ostatnio edytowany przez urug (2009-12-09 16:31:20)