Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2009-11-22 12:40:02

korbol - Członek DUG

korbol
Członek DUG

Dysk przestał się kręcić po podłączeniu dodatkowej wtyczki zasilania.

Witam.
Katastrofa, zapomnialem po pewnej malej naprawie popodłączac zasilanie do dysków w kopie kolegi (dyski ATA). Okazalo sie ze postanowil poprobowac wlasnych kombinacji bo nie chcial mu sie komp wlaczyc. Zasilanie dyskow opodlaczal poprawnie ale wpial do jednego z dysków dodadkoto taki kabelek z zasilacza z chyba z 4 otworkami lub 5 :/ Wpiął go tuż obok zasilania z tym że w tym dysku bylo 10 szpilek, A NIE WSPOMNIANE 4-5, ale jakos to tam upchnal. W drugim dysku zauwazylem ze jest zabezpiecznie aby tam tego nie wciskac w postaci takiej zaslepki na 2 piny. W tym zepsutym dysku tej zaslepki nie bylo. Nie mam pojecia czy coś wybuchlo czy jakis dziwny dzwiny sie wydobyl gdy on uruchamil komp po tym manewrze.  Z tego co wywąchałem to czuć taki bardzo delikatny swąd ale tez nie jestem pewien moze ten dysk ma poprostu taki zapach. Z zewnatrz dysk wyglada normalnie bez ubytków :) Czy ktos sie orientuje co moglo sie stać? Co to za wejscie w dysku i co to za zasilanie oraz czy da sie to uratowac?

Pozdrawiam.
Czas pracuje na moja niekorzysc bo moj komp rowniez jest padniety ale o tym w nastepnym watku :)

Ostatnio edytowany przez korbol (2009-11-22 12:42:15)

Pozdrawiam

#2  2009-11-22 12:42:27

bercik - Moderator Mamut

bercik
Moderator Mamut
Serwis

Re: Dysk przestał się kręcić po podłączeniu dodatkowej wtyczki zasilania.

moglbyc dac fotke tego co i gdzie wpiol ...

"Wszyscy wiedzą, że czegoś zrobić nie można. Ale przypadkowo znajduje się jakiś nieuk, który tego nie wie. I on właśnie robi odkrycie." (A.Einstein)

#3  2009-11-22 13:01:46

korbol - Członek DUG

korbol
Członek DUG

Witam.
Mam ograniczone mozliwosci dzialania bo moj komp tez padl distepu do aparatu brak.
Znalazlem takie zjdecie w necie, z tym ze na tym zdjeciu jet 8 pinow a na omawianym dysku 10, jest to zaznaczone czerwoną ramką.
http://www.centrumxp.pl/Img/Art/WindowsXP/Porady/Nowy_sprzet/01/01.gif
Zaslepka o ktorej wczesniej pisalem to chyba nie zaslepka, tylko zworka (nie jestem kozakiem w tych sprawach) i chyba ona ma byc tylko na jendym z dysków ktory jest master(nie wiem byc moze konfabuluje) Ta wtyczka z tego co patrze w moim kompie to jest raczej taka jak od zasilania dyskietki.

Pozdrawiam

#4  2009-11-22 13:27:11

bercik - Moderator Mamut

bercik
Moderator Mamut
Serwis

czyli podpiol zasilanie do zlacza zworek konfiguracyjnych ... musial sie postarac aby to dopasowac ...

jezeli dysk nie dziala i lekko smierdzi to pewnie spalilo sie cos w jego elektronice (w zasilaniu jest 12V ... elektronika dysku jest na max 5V ... pozatym jeszcze polaryzacja) ... jezeli na dysku byly wazne dane to mozna probowac podmiany elektroniki w przeciwnym razie raczej nie warto sie w to bawic i dysk do kosza ...

"Wszyscy wiedzą, że czegoś zrobić nie można. Ale przypadkowo znajduje się jakiś nieuk, który tego nie wie. I on właśnie robi odkrycie." (A.Einstein)

#5  2009-11-22 13:31:43

korbol - Członek DUG

korbol
Członek DUG

Tak, wlasnie tam podpial.
W sumie ta wtyczka tam wchodzi bez zbytniego problemu bo tez sprobowalem ja tam zapakowac.
Hmm nie wiem czy ten zapach to nie zapach po prostu dysku. No cóż pokombinuje jeszcze, dzięki za pomoc :)
Pozdrawiam.

Pozdrawiam

#6  2009-11-22 21:18:58

Zbooj - Dark Sith

Zbooj
Dark Sith

Podpiął wtyczke z FDD do zworek ;) nieźle. To po dyskaczu ;], chyba ze wymienisz w nim elektronike.

#7  2009-11-22 21:52:44

rychu - elektryk dyżurny

rychu
elektryk dyżurny

ta płytka z elektroniką do wymiany

linux regd. user #248790

#8  2009-11-23 07:02:46

gindek - Zubr, bydle na etacie.

gindek
Zubr, bydle na etacie.

Prosze wrzuć fote jak to jest podpięte xd. Taki widok jest jednorazowy ;]

Ostatnio edytowany przez gindek (2009-11-23 07:03:05)

" Wojny przychodzą i odchodzą, a moi żołnierze są wieczni"

"Zbuduj mały, dziarski router z udostępnionych przez prowadzącego części od Kamaza?"

#9  2009-11-24 07:42:49

drugi_korb - Gość

drugi_korb
Gość

To  ja korbol z innego kompa.
Można to chyba podpiac nawet na kilka sposobów :] Ehh juz kupilismy dysk, niestety nie ma czasu na naprawianie elektoroniki i szukanie odpowiedniczesci na allego.
Jak już sie ze wszystkim uproram to postarm sie zrobic fotke :) bo moj komp tez odmowil wspolpracy.
Dzięki za pomoc :)

Ostatnio edytowany przez drugi_korb (2009-11-24 07:43:35)

#10  2009-11-26 08:05:48

drugi_korb - Gość

drugi_korb
Gość

Kupilismy dysk uzywany, i przy pewnym podpieciu go do tasmy (zworki na dyski na master) komp wywala komunikat  cos na kształt  "IDE port 80 is not channel"  i nie wykrywa dysku dlaczego tak sie dzieje skoro jest podlaczony? Dopiero jak przestawie zworki na slave wtedy ten blad znika. Podpiety jest tylko jeden dysk. Może jak na złość jeszcze ta taśma się walnęła?

#11  2009-11-26 09:56:12

Zbooj - Dark Sith

Zbooj
Dark Sith

Czy ten dysk podłączyliście taśmą 40? Spróbujcie 80stki.
Niektóre dyski maja dwa ustawienia:
- Single Master
- Master with Secondary Slave

#12  2009-11-26 10:36:15

korbol - Członek DUG

korbol
Członek DUG

Hmm, chodzi o jakąś tasmę 40? Nie wiem co to za taśma taka zwykła do ATA. Dysk ten jednak chodzi tylko przy zamienieniu zworek.
Co oznacza ten  Master with Secondary Slave?
Czy w ktoryms przypaku komunikat o ktorym pisalem jets normalnym zachowaniem?

Pozdrawiam

#13  2009-11-26 11:26:09

Zbooj - Dark Sith

Zbooj
Dark Sith

Tasmy na ATA są 40 i 80. Czasem gdy dysk jest podłączony 40tka komp powiadamia o fakcie słabszej wydajności. Może byc problem z kanałem IDE, w takim przypadku tez sie cuda dzieją.

#14  2009-11-26 11:38:54

bonus - Użytkownik

bonus
Użytkownik

80 i 40 to ilość żył w kablu standardu ATA - policz liczbę wężyków w taśmie :). Master - mistrz (dysk priorytetowy - z niego próbuje zabootować system szukając na nim MBR'a) with Secondary Slave (czyli, że dodatkowo podpięty jest drugi dysk jako podrzędy nie uwzględniany przy szukaniu MBR'a). Jeżeli masz jeden dysk z systemem to ustaw Single Master o ile jest.

#15  2009-11-27 07:31:00

korbol - Członek DUG

korbol
Członek DUG

Słuchajcie sprawdziłem jak ja w końcu w amoku podłączyłem ten dysk że się nie pluje. Podłączyłem go taśmą właśnie 40 natomiast cd-rom ta drugą 80 i jest ok. Hmm a pluł się przedtem o 80 (?)
Kolega instaluje winde i jakby tego wszystkiego było mało to  wpewnym momencie przy instalacji następuje jakies zrzucanie pamieci fizycznej czy cos takiego i klops i tak w kółko. Teraz sie zastanawiam czy to przez dysk czy jeszcze cos się dziwnym zbiegiem okolicznosci walnęło - jak zwykle zresztą jak coś naprawiam, to nie może to być poprostu jeden element tylko cał lawina różnych przypadkowych zdarzń i zaleznych awarii :)

Bonus, myslałem że to Master with Secondary Slave to jakies magiczne zdublowanie ze i master i slave :]

Ostatnio edytowany przez korbol (2009-11-27 07:32:20)

Pozdrawiam

#16  2009-11-27 12:10:10

Zbooj - Dark Sith

Zbooj
Dark Sith

#17  2009-11-28 10:09:39

korbol - Członek DUG

korbol
Członek DUG

Ok, dzięki wszystkim za pomoc.
Po wielu niezrozumiałych dla mnie następstwach, których brak sił opisać dysk działa na taśmie 40.
Pozdrawiam.

Pozdrawiam

Stopka forum