Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2009-11-20 12:12:46

pabliszer - Użytkownik

pabliszer
Użytkownik

Quagga i Rip

Witam poszukuje materiałów na temat Quagga i konfiguracji protokołu Rip ale jak na razie mało znalazłem i tu moja prośba jeśli miał ktoś z tym styczność i ma materiały proszę o wklejenie.Za wszystkie materiały z góry dziękuje.

#2  2009-11-20 12:36:01

ba10 - Członek DUG

ba10
Członek DUG
Serwis

Re: Quagga i Rip

http://www.quagga.net/docs/docs-info.php#SEC37
W sumie składnia jest podobna jak w routerach Cisco. W dokumentacji do której link umieściłem myślę, że jest wszystko. Może podaj konkretnie o co Tobie chodzi bo na temat samego RIPu to dużo i tak nie jest napisane ( nie jest to protokół który jest jakoś super rozbudowany ) oo choćby dokumenty RFC : 1058 i 2453 <-choć ten tyczy się wersji 2.

"Jeżeli chcesz się nauczyć Linuksa, to pierwsze co musisz zrobić to odrzucić wszelkie przyzwyczajenia wyniesione z poprzedniego systemu. Twoja wiedza jest o tyle zgubna, że daje Ci poczucie że coś jednak wiesz — jednak w kontekście Linuksa prawdopodobnie nie wiesz jeszcze nic." Minio
Mój Blog, a później Tańczymy ;)

#3  2009-11-20 14:35:51

pabliszer - Użytkownik

pabliszer
Użytkownik

Dzięki za linka. Dokładniej chodzi mi o opis konfiguracji za pomocą Quagga. O sam opis to nie chodzę na routerach Cisco konfigurowałem Ripa więc można powiedzieć ze wiem co to jest rip jego cechy itp.

#4  2009-12-07 19:14:48

pabliszer - Użytkownik

pabliszer
Użytkownik

Mama jeszcze jedno pytanie i podepne go pod ten temat bo chodzi o pakiet Quagga . Co powinienem miec dodane do source.listy aby moc zainstalowac ten pakiet z polecen aptitude lub apt-get udlo mi sie zainstalowac ale sciagajac paczke pozniej wystapily jakies bledy i nie wiem czy bedzie dzialalo. Z gory dzieki za pomoc.

#5  2009-12-08 10:38:43

ba10 - Członek DUG

ba10
Członek DUG
Serwis

http://packages.debian.org/search?keywords=quagga

jakies bledy i nie wiem czy bedzie dzialalo

Sprawdzić co było w tych "jakies blendach".

"Jeżeli chcesz się nauczyć Linuksa, to pierwsze co musisz zrobić to odrzucić wszelkie przyzwyczajenia wyniesione z poprzedniego systemu. Twoja wiedza jest o tyle zgubna, że daje Ci poczucie że coś jednak wiesz — jednak w kontekście Linuksa prawdopodobnie nie wiesz jeszcze nic." Minio

#6  2009-12-08 15:01:14

pabliszer - Użytkownik

pabliszer
Użytkownik

Właśnie z tamtej strony to pobrałem.Były to błędy zależności. Pomogło polecenie sudo apt-get install quagga

#7  2009-12-09 09:29:19

ba10 - Członek DUG

ba10
Członek DUG
Serwis

Ta "stronka" tylko pokazała, że te pakiety są i w jakich  wersjach debiana znajduje się dany pakiet. Nie podałeś jakiego debiana używasz, a często tak bywa,  że wróżenie z fusów nie przynosi pożądanych rezultatów. Apt-get czy aptitude są to programy do zarządzania pakietami dzięki którym możesz zainstalować interesujące Ciebie pakiety i wcale nie musisz ich ściągać z netu. Więcej informacji : apt-get.

Ostatnio edytowany przez ba10 (2009-12-09 09:30:08)

#8  2009-12-09 17:42:10

pabliszer - Użytkownik

pabliszer
Użytkownik

Wiem tak jak synaptic tylko że graficzny.Ale do tego trzeba chyba mieć dobre wpisy do source.list i nie wiem dlaczego u mnie nie działało bez sudo choć byłem zalogowany jako root a używam Lenny i pobrałem do 32bit do lenny.

Stopka forum