Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
Zmieniłem kartę graficzną i drugi raz popełniłem błąd biorąc ATI zamiast NVIDII. Męczyłem się z kartą tego producenta kilka lat tamu, zanim uznałem, że z NV mi po drodze. :)
Do rzeczy:
Karta to PCS HD4670 z 512MB RAM.
Sterowniki jak i moduł kernela załadowane pomyślnie, agpgart oraz drm skompilowane jak manual przykazał - tylko w module.
Start GDM, KDM, czy domyślnego środowiska przez startx kończy się śmiercią systemu- czarny ekran bez jakiejkolwiek zawartości.
Zdalnie można jeszcze się do niego zalogować, jednak process X zabiera 100 proc jednego z rdzeni i nie sposób go ubić - albo nie potrafię ;).
Oczywiście klawiatura jest martwa - nie mogę wrócić do konsoli.
Logi X serwera nie zawierają niczego interesującego - brak informacji o jakimkolwiek problemie.
xorg.conf jest generowany za pomocą aticonfig --initial -f - jak sądzę jest to podstawowa konfiguracją z którą karta powinna ruszyć.
Wskazanie sterownika ati zamiast fglrx oczywiście działa - jednak mi zależy na 3D.
Debian testing/squeeze
kernel 2.6.31.4 - kompilacja własna
Jestem świadom, że na podstawie podanych danych trudno wywróżyć rozwiązanie problemu.
Jeżeli ktoś z was posiada ten model karty -i udało się ją uruchomić ze sterownikami ATI - prosiłbym o następującą pomoc:
Wersja kernela, wraz z konfiguracją.
Wersja sterownikia
Wersja x.org, wraz z konfiguracją
Raczej masz wiecej pojecia o tym systemie niz ja ale i tak wyskocze z podstawowymi pytaniami ;], zapytam o NV bo taka karte wczesniej miales i zaloze sie ze jest jakis zwiazek pomiedzy nia a twoimi obecnymi problemami ;].
Nie wkompilowales w kernel sterownika do kart nV ?
Nie wywalisles z kernela wszystkich mozliwych modulow, do innych kart za wyjatkiem tego co obsluguje nV ?
Wywaliles stary driver nVidii przed podpieciem ATI ?
Rozumiem ze na karcie nV system dzialal bez problemow z twoim autrskim jajkiem.