Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2009-11-02 11:40:17

Luc3k - Użytkownik

Luc3k
Użytkownik
Serwis

Zasoby pamięci

Zastanawia mnie jedna rzecz. Na niedawno zainstalowanym serwerze miałem 512 mb ram. Obserwując zużycie pamięci zaobserwowałem, że pamięć jest praktycznie w 100 użyta (nawet zaczął zrzut do swapa w postaci ~600 kb). Akurat natrafiła mi się druga kość pamięci, więc dorzuciłem ją do serwera i w tej chwili mam 1 GB. Patrzę na zużycie (po około godzinie od restartu), sytuacja analogiczna do poprzedniej - pamięć w pełni wykorzystana. Czy tak właśnie działa Debian? Wrzuca wszystko do pamięci?

#2  2009-11-02 12:17:45

winnetou - złodziej wirków ]:->

winnetou
złodziej wirków ]:->
Serwis

Re: Zasoby pamięci

Poszukaj trochę na forum. Wątków o pamięci było od groma i jeszcze trochę. Jak to powiadają to "pamięć nieużywana to pamięć zmarnowana" (czy jakoś tak - cytat z pamięci ;]) Zarządzanie pamięcią w systemach  unixowych i linuxowych wygląda troszkę inaczej niż w przypadku windowsów. Ogólnie sytuacja jest w twoim przypadku zdrowa - tym bardziej że jest to serwer.

LRU: #472938
napisz do mnie: ola@mojmail.eu
Hołmpejdż | Galerie | "Twórczość" || Free Image Hosting

#3  2009-11-02 12:27:40

azhag - Admin łajza

azhag
Admin łajza

Dział Software, jeden z przyklejonych wątków.

Błogosławieni, którzy czynią FAQ.
opencaching :: debian sources.list :: coś jakby blog :: polski portal debiana :: linux user #403712

#4  2009-11-02 18:09:51

Luc3k - Użytkownik

Luc3k
Użytkownik
Serwis

Dziękuję za odpowiedzi. Faktycznie w Software jest już podobny temat.

Stopka forum