Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam mam taki problem że gdy uruchomi się conky (dodany do autostartu po 10sec) to zarzeźbia mi kompa. Wyłączenie conky powoduje powrót wszystkiego do normalności.
Wynik htop:
/usr/X11R6/bin/X :0 -audit 0 -auth /var/lib/gdm/:0.Xauth -nolisten tcp vt7
Przeczytałem że należy wymienić fam na gamin ale ja mam gamin od początku i to raczej nie o to chodzi. Ma ktoś jakiś pomysł o co tutaj biega ? pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez tomekgreen1985 (2009-11-02 07:10:07)
Pokaż konfig do conky. Jak do swojego wrzuciłem monitorowanie sieci (skanowanie portów w zakresie 0-65535 co 1 sekundę) to conky potrafił zeżreć sporo ramu i procka i do tego sam się przymulał - problemy z odświeżaniem.
A i jeszcze nie wiem, czy to ma znaczenie, ale mam Load "dbe" i czy jest ten wpis czy nie dalej jest to samo. A to ~/.conkyrc:
use_xft yes background yes xftfont LuzSans:size=10 xftalpha 0.9 update_interval 0.1 total_run_times 0 double_buffer yes alignment top_right gap_x 10 gap_y 15 minimum_size 200 5 draw_shades no draw_graph_borders no draw_outline yes own_window yes own_window_type override own_window_transparent yes own_window_hints undecorated,below,sticky,skip_taskbar,skip_pager default_color white border_margin 4 border_width 0 cpu_avg_samples 2 TEXT ${color grey}${font Turntablz BB:size=20}System ${hr 2} ${color yellow}${font Nerwus:size=20}$alignc${time %k:%M:%S} ${color yellow}${font Nerwus:size=10}${voffset -10}$alignc${time %A, %d %B %Y} ${font Bistream Vera Sans:size=10} ${color red}System: $alignc${color }DEBIAN 5.0.3 (lenny) Jądro Linux 2.6.26-2-686 GNOME 2.22.3 ${color green}Kernel: $alignc${color }$kernel ${color green}Host: $alignc${color }$nodename ${color green}Czas Pracy: $alignc${color }$uptime ${color green}Load: $alignc${color }$loadavg ${color grey}${font Turntablz BB:size=20}CPU ${hr 2} ${font Sans:size=9}${color white}AMD Athlon 2000 XP ${color red}${cpu cpu1}% ${freq_g cpu1}GHz $color${cpugraph cpu1 30,197 5555aa 3333bb}$alignr ${color grey}${font Turntablz BB:size=20}MEM ${hr 2} ${font Sans:size=9}${color white}RAM: ${color c54507}${membar 15,200} ${voffset -19}$alignc${color orange}$mem / $memmax $alignr$memperc % ${voffset 4}${color white}SWAP: ${color c54507}${swapbar 15,200} ${voffset -19}$alignc${color orange}$swap / $swapmax $alignr$swapperc % ${color grey}${font Turntablz BB:size=20}Dyski ${hr 2} ${font Sans:size=9}${color white}Root: $alignc${color green}${fs_used /}/${fs_size /} $alignc${color green}${fs_bar 6,200 /} $alignc${color green}Wolne:${fs_free /} czyli ${fs_free_perc /}% ${color white}Tomek: $alignc${color green}${fs_used /home/ok}/${fs_size /home/ok} $alignc${color green}${fs_bar 6,200 /home/ok} $alignc${color green}Wolne:${fs_free /home/ok} czyli ${fs_free_perc /home/ok}% ${color grey}${font Turntablz BB:size=20}Internet ${hr 2} ${font Sans:size=9}$alignc${color white}IP: ${color white}${addr wlan0} ${color white}Pobieranie: ${downspeedf wlan0} KB/s $alignr ${totaldown wlan0} ${color white}Wysyłanie: ${upspeedf wlan0} KB/s $alignr ${totalup wlan0} ${color slate grey}TEMPERATURA DYSKU: $color${execi 1 /home/ok/.conky_script_hddtemp} ${color #ddaa00} °C $color$alignr$diskio
Wrzuciłem na próbę inny config conky z neta i nie ma tego problemu, czyli coś z tym configiem jest nie tak tylko co?
Ostatnio edytowany przez tomekgreen1985 (2009-11-01 23:51:31)
zmień ten fragment
update_interval 0.1
na
update_interval 1
chyba że koniecznie chcesz mieć aktualizacje wykresów i innych bajerów co 0.1sekundy
Zrobiłem jak mówiłeś i po problemie. Dziękuje i pozdrawiam.
Strony: 1