Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
By mnie interesowało jak ma wyglądać ten plik lstat.conf bo mam go chyba zły i przez mam ten cały soft error...
lstat.conf
Alias /lstat "/usr/local/lstat/www/" <Directory "/usr/local/lstat/www/"> Options FollowSymLinks Options ExecCGI AddHandler cgi-script .cgi AllowOverride AuthConfig Limit SetEnv LANG pl_PL </Directory>
Tak na szybko :)
O!! O tym pliku lstat.conf przyda sie dodać info do poradnika. Zrobię to zaś ;)
Ostatnio edytowany przez giegiel (2009-10-27 20:42:36)
djjanek napisał(-a):
@giegiel chyba dzisiaj coś lekko Ciebie wyprzedzam :)
nooo ;) ja mam komisa za tydzień i o tym myślę ;P
Komu działa temu działa...
Ja bym się uczepił u mnie tej linijki spod adresu statystyk:
Cant open configfile /usr/local/lstat/etc/pages/user.config : Permission denied at /usr/local/lstat/lib//Misc.pm line 220 BEGIN failed--compilation aborted at /usr/local/lstat/lib//Misc.pm line 220.
Zmieniłem uprawnienia dla:
/usr/local/lstat/etc/pages/user.config
i
/usr/local/lstat/lib/
na 775 i dalej mam odmowa dostępu..
@tgr
apt-get install irssi screen -r irssi irssi
ja to napisalem jako przyklad zlego "poradnika" :)
Wracajac do tematu to u mnie nadal nie bangla. Moze za nastepnym podejsciem zadziala.
(niby wszystko poinstalowane itd ale statystyk nie wyswietla - pewnie trzeba jeszcze w jakims konfigu cos odchaszowac/zmienic/dodac...)
Mnie też działa tak jak sidjestgit, ale próbowałem skorzystać z porady, którą podałem wyżej, co miało doprowadzić do właściwej interpretacji tego pliku, ale się nie udało i mam soft error - w najlepszym działa mi to tak, że widzę niezinterpretowany plik.
Ale to mam powrócić do stanu, kiedy widziałem ten plik, czy ten soft error to lepszy trochę stan ?:)
Dobra: Dalej mam ten Soft Error:
Software error: Cant open configfile /usr/local/lstat/etc/pages/user.config : Permission denied at /usr/local/lstat/lib//Misc.pm line 220 BEGIN failed--compilation aborted at /usr/local/lstat/lib//Misc.pm line 220. Compilation failed in require at /usr/local/lstat/lib//Std_obj.pm line 2. BEGIN failed--compilation aborted at /usr/local/lstat/lib//Std_obj.pm line 2. Compilation failed in require at /usr/local/lstat/lib//Plugins.pm line 4. BEGIN failed--compilation aborted at /usr/local/lstat/lib//Plugins.pm line 4. Compilation failed in require at /var/www/lstat/lstat.cgi line 10. BEGIN failed--compilation aborted at /var/www/lstat/lstat.cgi line 10. For help, please send mail to the webmaster (webmaster@localhost), giving this error message and the time and date of the error.
Jest taki temat odnoścnie tego błedu http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=10117
tylko nie wiem, co z niego wynika, że odmowa dostępu to widzę :)
W google tylko 2 tematy o tym Ten jest drugi:
http://forum.infojama.pl/framehelper.aspx?g=posts&t=105017
Zmieniałem prawa do tego pliku na chmod 775 i nic to nie dało, jak i przez chown -R marg1.
b4mbus napisał(-a):
bolos_11 napisał(-a):
" Permission denied " ... /usr/local/lstat/lib//Misc.pm line 220
NIC dodac nic ujac .... ?? // ??w lini 220 znajduje sie "end BEGIN"
?
marg1@siduxbox:~$ sudo a2enmod cgi Your MPM seems to be threaded. Selecting cgid instead of cgi. Module cgid already enabled
/etc/apache2/sites-available/default
<VirtualHost *:80> ServerAdmin webmaster@localhost DocumentRoot /var/www <Directory /> Options FollowSymLinks AllowOverride None </Directory> <Directory /var/www/> Options Indexes FollowSymLinks MultiViews AllowOverride None Order allow,deny allow from all </Directory> ScriptAlias /cgi-bin/ /usr/lib/cgi-bin/ <Directory "/usr/lib/cgi-bin"> AllowOverride None Options +ExecCGI -MultiViews +SymLinksIfOwnerMatch Order allow,deny Allow from all </Directory> <Directory "/var/www"> #for execute CGI files Options ExecCGI FollowSymLinks AddHandler cgi-script .pl </Directory> ErrorLog /var/log/apache2/error.log # Possible values include: debug, info, notice, warn, error, crit, # alert, emerg. LogLevel warn CustomLog /var/log/apache2/access.log combined Alias /doc/ "/usr/share/doc/" <Directory "/usr/share/doc/"> Options Indexes MultiViews FollowSymLinks AllowOverride None Order deny,allow Deny from all Allow from 127.0.0.0/255.0.0.0 ::1/128 </Directory> </VirtualHost>
/etc/apache2/httpd.conf
Include /etc/apache2/lstat.conf
I dalej nie działa mi lstat :(
Rozwązanie
Zmiana właściciela karalogu /usr/local/lstat/etc/pages/ na www-data (zmiana właściciela dla smego pliku user.config u mnie nie pomogła)
sudo chown -R www-data /usr/local/lstat/etc/pages/
I teraz statystyki działają z tym, ze muszę odblokować dostęp zęby je oglądać, a z tym sobie dam radę, bo tam jest odsyłacz do fajnej instrukcji :)
Czyli w katalogu /usr/local/lstat/bin
./security_lstat --text
Ale to nie koniec, chociaż wszedlem do samego okna statystyk to jest jeszcze problem z plikiem:
Statystyki systemowe
Software error:
Can't load object: load1
at /var/www/lstat/lstat.cgi line 405
Oto fragment tego pliku z linią 405 - nie liczyłem tylko otworzyłem przez vim - żebyście nie myśleli :D
$Tags {'DRAW'} = sub { my $paramline = shift; $paramline =~ s/^(\w+)//; #extract objname my $objname = $1; my $obj; $obj = LoadObjectByName ($objname); # load object to memory if (! defined ($obj)) { croak "Can't load object: $objname \n" } $obj->Draw ($from, $to,'',$paramline); #draw obj graph undef $obj; };
Ostatnio edytowany przez marg1 (2009-10-30 17:40:27)
http://dug.net.pl/tekst/89/odtworzenie_zestawu_paki … wym_systemie/
Wyłączenie automatycznej instalacji pakietów polecanych, jeżeli wcześniej była wyłączona:
poza tym nie trzeba wyłączać na stałe, wystarczy -R podczas safe-upgrade/full-upgrade/install.
Skrót myślowy :) Chodzi o:
Wyłączenie automatycznej instalacji pakietów polecanych, jeżeli na systemie wyjściowym (tym na którym utworzona została lista) była wyłączona.
azhag napisał(-a):
poza tym nie trzeba wyłączać na stałe, wystarczy -R podczas safe-upgrade/full-upgrade/install.
Ciąg dalszy wynikający z tego skrótu - chodziło tylko o to, że jak ktoś miał wyłączoną, to niech ma wyłączoną.
To jeszcze dopisz jak sprawdzić czy jest włączona, czy nie.
Nie mam pojęcia jak sprawdzić to inaczej niż w trybie interaktywnym lub tak:
grep -i install-recommends /root/.aptitude/config /etc/apt/apt.conf
a sądzę, że miałeś na myśli jakiś bardziej cywilizowany sposób :) Możesz coś podrzucić?
A tak w ogóle... Jeżeli ktoś wyłączył, to zapewne wie o tym, że wyłączył. A jak nie wyłączył, to ma włączone.
ArnVaker napisał(-a):
lub tak:
Kod:
grep -i install-recommends /root/.aptitude/config /etc/apt/apt.confa sądzę, że miałeś na myśli jakiś bardziej cywilizowany sposób :) Możesz coś podrzucić?
Miałem na myśli właśnie ten „niecywilizowany” sposób.
Nigdy nie wiadomo czy się wie co się ustawiało. Poza tym można po kimś odziedziczyć system.
W takim razie dorzuciłem ten "niecywilizowany" sposób :) Dzięki za uwagi.