Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam!
Mam niewielki aczkolwiek irytujący problem z KDM, a konkretniej z ekranem logowania. Mimo tego, że mam w ustawieniach systemowych włączony antyaliasing czcionek na ekranie logowania, tegoż antyaliasingu brak. Nie wiem też jak zmienić temat kursora, a ten domyślny - czarny - już mi się przejadł. Jeżeli wie ktoś co z tym zrobić, proszę o pomoc. Z góry dzięki :-)
Aha, Debian Squeeze, KDE 4.3
iacobus napisał(-a):
Nie wiem też jak zmienić temat kursora, a ten domyślny - czarny - już mi się przejadł. Jeżeli wie ktoś co z tym zrobić, proszę o pomoc. Z góry dzięki :-)
Na wstępie: KDM — czy w ogóle KDE — to nie moja działka, więc mogę się mylić lub sięgać lewą ręką do prawego ucha. :)
KDM jak mniemam uruchamiany jest przez użytkownika root. Aby zmienić kursor w nim, musisz więc zmienić kursor rootowi.
1. Metoda Debianowa:
update-alternatives --config x-cursor-theme
2. Jedna z metod ogólnych — w konfigu powłoki roota wpisz:
export XCURSOR_THEME=nazwa
3. Druga z metod ogólnych — w .Xresources/.Xdefaults roota wpisz:
Xcursor.theme: nazwa
Ostatnio edytowany przez azhag (2009-10-24 14:43:20)
Działa, dzięki :)
U siebie antyaliasing załatwiłem nie wiem czy pięknym, ale działającym sposobem:
# aptitude install sux
$ sux
# dbus-launch systemsettings
Dalej się szybko zorientujesz ;).
Jeszcze warto rzucić okiem na dpkg-reconfigure fontconfig-config(zobacz faq) bo to chyba też ma jakiś wpływ na KDM.
U siebie antyaliasing załatwiłem nie wiem czy pięknym, ale działającym sposobem:
# aptitude install sux
$ sux
# dbus-launch systemsettings
u mnie to nie działa - mam zaznaczoną opcję "użyj antyaliasingu", ale to nic nie daje...
Ostatnio edytowany przez iacobus (2009-10-25 00:25:04)
iacobus napisał(-a):
# aptitude install sux
$ sux
# dbus-launch systemsettingsu mnie to nie działa - mam zaznaczoną opcję "użyj antyaliasingu", ale to nic nie daje...
/etc/kde4/kdm/kdmrc
[X-*-Greeter] AntiAliasing=true ColorScheme=
Co ciekawe mam ustawione
AntiAliasing=true
Nie wpływa to jednak na jakość czcionek na ekranie logowania...
Strony: 1