Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Jest w /mnt/DANE, to był skrót myślowy a ja jestem humanistą :)
rychu napisał(-a):
azhag napisał(-a):
to źle, powinny być na /mnt/DANE ;)
dlaczemu? może sobie montować, gdzie dusza zapragnie :P
zresztą od jakiegoś czasu debianowe skrypty montują wszystko w /media - zarówno twardyski, jak i nośniki "wyjmowalne" (ale to głupio brzmi, jak się dosłownie przetłumaczy removeable)
obecny instalator proponuje /dos lub /windows . Moża na szczęście nie montować, lub ręcznie wpisać.
Chociaż, mimo, że dziady zamontowałem /media to i tak muszę sobie przypomnieć montaż, bo mi nie daje dostępu.
rychu napisał(-a):
azhag napisał(-a):
to źle, powinny być na /mnt/DANE ;)
dlaczemu? może sobie montować, gdzie dusza zapragnie :P
1. Dlaczego! Albo czemu! (arrrrrgh...)
2. Wg FHS (Filesystem Hierarhy Standard), twarde dyski należy montować w /mnt/. W /media/ wszelkie nośniki wymienne (CD, USB, etc.). Ze względów „porządkowych” w / nie powinno być innych niż wymienionych w FHS katalogów.
azhag napisał(-a):
.....
2. Wg FHS (Filesystem Hierarhy Standard), twarde dyski należy montować w /mnt/. W /media/ wszelkie nośniki wymienne (CD, USB, etc.). Ze względów „porządkowych” w / nie powinno być innych niż wymienionych w FHS katalogów.
Rozumiem, że to ma znaczenie dla deweloperów czy twórców dystrybucji ale żeby zaraz palić na stosie szaraka, bo nie dostosował się do FHS?
Tak. :)
faszyzm...
;)
Ostatnio edytowany przez ippo76 (2009-11-16 12:04:50)