Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam.
Mam problem z przeglądarką internetową.
Sprawa jak sądzę dotyczy FLASHA. Po jego instalacji przeglądarka zaczęła sama zamykać okna ze stronami z dużą ilością animacji flash.
Bardzo mnie to irytuje. Czy ktoś zna sposób na załatwienie sprawy.
Pozdrawiam.
Ostatnio edytowany przez ravenx (2009-10-17 21:10:08)
a moze zmiana przegladarki na opere?
Jesli to firefox/iceweasel to zainstaluj noscripta
https://addons.mozilla.org/pl/firefox/addon/722
i zezwalaj tylko tam gdzie to konieczne na wykonywanie skryptow.
Dodam że mam Debiana 5.03 amd64.
Chce mieć animacje flash w przeglądarce, ale ani ponowne zainstalowanie pakietów czy też zmiana przeglądarki nie pomogły.
Być może jest to problem sprzętowy?
Być może ktoś miał taki problem?
Czekam na jakieś sugestie
Pozdrawiam.
Spróbuj odpalić firefoxa z konsoli. Może po takim incydencie konsolka coś podpowie co moze być ewentualną przyczyną.
Napisz jeszcze jaką masz wersje flasha i jaką wersje firefoxa.
dpkg -l iceweasel flashplugin-nonfree flashplayer-mozilla
Wybór=U=Nieznany/I=Instalacja/R=Usunięcie/P=Wyczyszczenie/H=Zatrzymanie | Stan=N=Brak/I=Zainst./C=Skonfig./U=Rozpak./F=Nieskonfig./H=Wpół-zainst./W=Wyzw-czek/T=Wyzw-zapl |/ Błędy?=(brak)/H=Wstrzym./R=Do przeinst./X=Obydwa (Stan,Błędy:wielk.lit.=źle) ||/ Nazwa Wersja Opis +++-==============-==============-============================================ un flashplayer-mo <brak> (brak dostępnego opisu) ii flashplugin-no 1:2.8 Adobe Flash Player - browser plugin ii iceweasel 3.0.6-3 lightweight web browser based on Mozilla
Czy problem występuje również na innych przeglądarkach?
Spróbuj uruchomić Iceweasela z konsoli i zobacz czy zwraca jakieś dane po takim zamknięciu.
Zobacz czy dostępna jest nowa wersja wtyczki — update-flashplugin-nonfree jako root.
Kiedyś był problem z włączonym composite extension w xorgu i flashem.
Należało wówczas ustawić zmienną:
export XLIB_SKIP_ARGB_VISUALS=1
Spróbuj odpalić konsole, ustawić tą zmienną i odpalic przeglądarkę. Jeśli się nie wysypie to będzie gut.
Ostatnio edytowany przez Lorenzo (2009-10-22 15:08:23)
sudo apt-get install -f
mi wiele razy pomagalo
Lorenzo napisał(-a):
Kiedyś był problem z włączonym composite extension w xorgu i flashem.
Należało wówczas ustawić zmienną:Kod:
export XLIB_SKIP_ARGB_VISUALS=1Spróbuj odpalić konsole, ustawić tą zmienną i odpalic przeglądarkę. Jeśli się nie wysypie to będzie gut.
Dzięki wielkie. Chyba pomogło. Ciszę się bardzo, już myślałem że pożegnam się z youtube ;).
Pozdrawiam.
Niestety pośpieszyłem się.
Problem pozostał. Strony z dużą ilość flashu wywalają przeglądarkę. Dzieje się to za każdym razem.
Przy uruchamianiu przeglądarki z terminala wyskakują takie informacje:
(firefox-bin:3189): GnomeUI-WARNING **: While connecting to session manager: Authentication Rejected, reason : None of the authentication protocols specified are supported and host-based authentication failed. (firefox-bin:3189): GnomeUI-WARNING **: While connecting to session manager: Authentication Rejected, reason : None of the authentication protocols specified are supported and host-based authentication failed. (firefox-bin:3189): GnomeUI-WARNING **: While connecting to session manager: Authentication Rejected, reason : None of the authentication protocols specified are supported and host-based authentication failed.
Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu. Wyłączenie flasha nie wchodzi w grę. Zmiana przeglądarki na Operę nic nie dało.
Z góry dziekuję i pozdrawiam.
Widze, ze nie dojde ladu z tym linuxem. Pozostaje pokorne przeproszenie sie z winda. A bylem taki pelen entuzjazmu.
@ravenx Jakie to strony?
a można sprawdzić jeszcze jedną rzecz:
instalujesz flasha, powstaje katalog i plik w /usr/lib/flashplugin-nonfree/libflashplayer.so
Jeśli ten plik będzie bezpośrednio, na żywca skopiowany do katalogu przeglądarki:
/usr/lib/firefox/plugins/libflashplayer.so oraz do
/usr/lib/iceweasel/plugins/libflashplayer.so
to wtedy strona internetowa zawierająca elementy flasha na pewno się zamknie.
Powinno być dowiązanie symboliczne, czyli plik powinien wyglądać tak: @libflashplayer.so
Instalator flasha zazwyczaj dba o to aby było dowiązanie, ale ...
Dawniej, dawniej przerabiałem ten temat dokładnie bo mi się też tak działo, a ostatnio nie stawiałem systemu i nie wiem.
Witam.
Faktycznie nie było tych dowiązań. Utworzyłem w obu katalogach dla firefox i iceweasel.
Niestety pierwszy lepszy filmik z youtube i przeglądarka zamyka wszystkie okna. Krew mnie zalewa.
Dodam że opera pomimo dodania dowiązania zawiesza się po włączeniu filmu z youtuba.
Możliwe że przeglądarki przestały się wywalać na mniejszych reklamach na stronach a mają problem z fimikami.
Pozdrawiam.
EDIT:
Zabawne. Właśnie pozamykało mi okna przeglądarki przy otwieraniu allegro :))).
Ostatnio edytowany przez ravenx (2009-10-27 21:54:39)