Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam!
Jestem nowym Linuksiarzem. Posiadam system Debian Sid, Kernel 2.6.30 i Fluxboxa. Szukałem dla siebie odpowiedniego emulatora terminala. Zdecydowałem się yeahconsole.
Wpisałem więc po prostu:
aptitude install yeahconsole yeahconsole
i wyskoczyły błędy:
10 XError Caught 10 XError Caught 10 XError Caught 10 XError Caught
Tak jak mówiłem na wstępie dopiero się uczę. Jak więc odpowiednio skonfigurować yeahconsole pod fluxboxa, by wszystko pięknie chodziło i wyglądało. Jeżeli gdzieś był poruszony ten temat to przerpaszam. Pytałem Google i za bardzo nic mi nie pokazywał. Jeśli gdzieś jest wszystko ładnie objaśnione, najlepiej w języku polski, to prosiłbym o linka do strony.
Pozdrawiam
Wklep sobie do pliku ~/.Xdefaults
#yeahconsole setup yeahconsole*term: xterm yeahconsole*consoleHeight: 20 yeahconsole*toggleKey: None+F12 yeahconsole*keyFull: None+F11 yeahconsole*aniDelay: 1 yeahconsole*stepSize: 20
Pod F11 i F12 masz chowanie i fullscreen.
Wygląd to sobie musisz sam ustawić bo nie mam gotowego configa.
Zamiast xterma, można użyć urxvt, który ma nieco większe możliwości konfiguracyjne.
Dodam, że yeahconsole to nie jest emulator, a pośrednik dla niektórych (xterm, rxvt i spółka), nadający im formę wysuwanej konsoli. Więc wygląd zależy od tego jaki emulator yeahconsole wykorzystuje.
Ostatnio edytowany przez azhag (2009-10-17 11:53:48)
Dzięki za odpowiedzi! Jak się nie ma standardowo .Xdefaults to trzeba sobie samemu wgrać, jak radzą tu: http://fluxbox-wiki.org/index.php?title=Howto_setup_Xdefaults ?
Ten plik standardowo nie występuje.
Należy samemu go utworzyć i wpisać do niego to co potrzebujemy.
Dzięki wam! Wszystko działa. Z tymże, by korzystać z yeahconsole i tak muszę wpierw wpisać w terminalu "yeahconsole". Ale poszukam jeszcze jak to załatwić i będzie super.
Jeszcze raz dzięki.
Ostatnio edytowany przez szibena (2009-10-21 16:04:55)
Daj sobie do autostartu fluxbaxa yeahkonsole.
Np do pliku
~/.fluxbox/startup
yeahconsole &
No i teraz jest już wszystko tak jak chciałem.
Dzięki wielkie.
W tzw. międzyczasie, konfigi z Wiedźmy:
.Xresources: http://hag-linux.eu.org/browser/trunk/rootdir/etc/skel/.Xresources
.urxvt-perl/tabbed: http://hag-linux.eu.org/browser/trunk/rootdir/etc/s … t-perl/tabbed (odrobinę zmienione rozszerzenie z zakładkami do urxvt — zamiast „NEW” jest „+”)
yeahconsole uruchamiany za pomocą
yeahconsole --perl-lib ${HOME}/.urxvt-perl/ -pe tabbed
Również miewam podobne problemy z yeahconsole, może póki co pominę post azhag (wyższa szkoła jazdy..) i skupię się na podstawach. Więc gdy wpiszę polecenie yeahconsole to otrzymuję:
10 XError Caught 10 XError Caught 10 XError Caught 10 XError Caught
To samo po uzupełnieniu pliku w sposób jaki proponuje ilin ..
Ostatnio edytowany przez kondzio14 (2009-10-24 14:28:35)
a podanych skrótów nie masz ustawionych gdzie indziej?
F11 i F12 nie mam pod nic podciągniętego, próbowałem też innych skrótów (kombinacji dwu klawiszy), ale to samo ..
Ostatnio edytowany przez kondzio14 (2009-10-24 15:01:51)
Czy ~/.Xresources jest dowiązaniem do ~/.Xdefaults ?
Nie mam w ogóle pliku ~/.Xresources, ale już yeahconsole działa:). Tylko nie za bardzo pasuje mi współpraca z xterm. Nie można tekstu kopiować z konsoli chociażby... zresztą w rxvt również - ponadto jeśli jego podam w ~./Xdefaults to wypluwa mi błędne opcje pomimo ich nie podania. Jaki polecilibyście mi emulator terminala, który współpracowałby z yeahconsole a zarazem pozwolił na łatwe kopiowanie tekstu (miał podpiętą mysz)?
Ostatnio edytowany przez kondzio14 (2009-10-24 22:32:55)
Osobiście używam uxterma natomiast jeśli chcesz przenieś upuść to może roxterm ?
kondzio14 napisał(-a):
Nie można tekstu kopiować z konsoli chociażby...
Zaznaczas tekst i... masz już skopiowane. Wklejasz środkowym przyciskiem myszy.
Generalnie to nie za dużo tych terminali :) rxvt, urxvt, xterm, uxterm, roxterm. Rozumiem jednak, że przedrostek 'u' to skrót od Unicode. Jednak jak zainstalować urxvt? Bo ani nie jest to pakiet zdaje się rxvt ani rxvt-ml, więc?
Czy zanim zacznę poszukiwać o nich informacji w sieci podpowiecie czy można w nich ustawić przeźroczystość i czy można zdefiniować ile linijek powinny przewijać w górę? Może macie jakieś ciekawe konfigi np do urxvt lub innych?
azhag napisał(-a):
Zaznaczas tekst i... masz już skopiowane. Wklejasz środkowym przyciskiem myszy.
Racja. :)
Ogólnie to chciałbym uzyskać taki efekt:
-konsola wjeżdża z lewej strony
-nie styka się z górną krawędzią pulpitu
-jest przeźroczysta
-nie jest szeroka od lewej do prawej krawędzi pulpitu
-sterować wielkością tekstu
Ile z tego da się zrobić? ;)
Ostatnio edytowany przez kondzio14 (2009-10-25 01:10:54)
http://packages.debian.org/lenny/rxvt-unicode
Co do reszty to chyba tylko e Erze.
Ale na pewno nie wiem.
J właśnie używam urxvt a nie jak mylnie podałem wyzej uxterma.
Nie m tego pakietu w Squeeze ale jest w Lennym i w Sidzie można z palca zainstalować.
ilin napisał(-a):
Co do reszty to chyba tylko e Erze.
Ale na pewno nie wiem.
Hmm? :)
urxvt zainstalowane ..
to może tilda?
Tilda super jak dla mnie, lepszego emulatora terminala nie miałem nigdy na Desktopie, z tym, że niestety pojawia się komunikat typu:
Naruszenie ochrony pamięci
Przeczytałem, że to zależy od nowej wersji libgtk2.0-0. I gdy cofnę wersję pakietu libgtk2.0-0 to Tilda działa, ale wtedy GTK siedzi.
chodzi o #550123?
Tak o to chodziło, z tym, że kilka dni temu jeszcze nie było w repo testing wersji 0.09.6-2, a 0.09.6-1 i ta starsza nie działała jak należy - teraz jest okay.
pzdr.
No dobrze to ja też się dołączę :) Bo jakoś nie wyszperałem w sieci (a może kiepsko szukałem). Ustawiłem sobie urxvt, yeahconsole i jej autostart razem z fluxem. Teraz takie pytanie: czy jest możliwość aby yeahconsole (a właściwie urxvt) odpalal się z 4 tabami i żeby w każdym tabie był odpalony wybrany przeze mnie program np:
tab 1 - mc
tab 2 - mocp
tab 3 - mutt
tab 4 - standardowa powłoka