Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Jak uzyskać na chwilę prawa administratora w programie w C gdy będą potrzebne do wykonania jakiś operacji? Chcę aby wyskoczyło okienko z pytaniem o hasło. Nie chcę aby program od samego początku był wywoływany z prawami administratora. Ani nie chcę wyświetlać okienka kdesu, gksu. Zauważyłem, że menadżer pakietów Kpackage w KDE 3.5 w Debianie 5.0 podczas przeglądania listy pakietów potrafi pracować z prawami zwykłego użytkownika a dopiero przy wprowadzaniu jakiś zmian wyskakuje okienko z pytaniem o hasło administratora które nie wygląda na okno kdesu, gksu. Jak to się robi w języku C ?
Z tego co mi wiadomo to okienko kdesu używa konsolowego polecenia "su" (bez niego nie działa). Więc chyba po prostu zwykłe systemowe wywołanie.
Pluto65 napisał(-a):
wyskakuje okienko z pytaniem o hasło administratora które nie wygląda na okno kdesu, gksu. Jak to się robi w języku C ?
A propos KDE: podejrzewam, że przelogowanie jest częścią kdelibs. Do tej części odwołuje się kdesu i dowolny inny program korzystający z kdelibs.
Zobacz sobie na żywym przykładzie (halo, to WiOO — masz źródła). Podejrzewam, że najprostszy będzie ktsuss.
mozna przez np. przez PAM ale tez na inne sosoby ... najprosciej zajrzec w zrodla komendy su (pobrac je mozna apt-get source login) i tylko zamiast pytac o haslo wstawic haslo pobrane ze swojego okienka ...
Strony: 1