Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Mam skonfigurowanego cron'a wysyłającego maile o tresci zawartej w pewnym pliku, a mianowicie:
* * * * * root /home/radziojedi/mail.sh
mail.sh, to mały skrypcik. Ot, coś mniej więcej takiego:
mail -s "Jakis tam temat" adresmailowy@gmail.com < plik_z_trescia
Problem polega na tym, że jeśli uruchamiam skrypt mail.sh, to przychodzi mail prawidłowo z treścią zawartą w moim pliku, natomiast jeśli cron uruchamia ten skrypt - mail przychodzi z załącznikiem "noname" (w którym zawarta jest owa treść).
Jak zrobić, żeby cron uruchamiał mój skrypt, który będzie wysyłał maile z treścią zawartą w pliku, a nie z załącznikiem? (mam nadzieję, że zrozumiale wytłumaczyłem:))
Ostatnio edytowany przez radziojedi (2009-10-04 14:53:25)
1. zworc uwage na podawnie pelnych sciezek itp ... cron moze miec inny env niz gdy odpalasz recznie skrypt
2. pokaz zrodlo takiego maila (do pierwszej linii wewnatrz zalacznika) ... bo to troche dziwne ...
Tylko treść tego pliku dochodzi w mailu, ale w załączniku, a nie jako faktyczna treść.
problem się rozwiązał, jak zamieniłem ssmtp na postfiksa.
Ostatnio edytowany przez radziojedi (2009-10-04 14:52:48)
Strony: 1