Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam! Mam takie szybkie pytanie - jeżeli mam pracek - Intel Xeon X3220 4C 2.40 GHz 2 x 4 MB (Xeon UP Quad Core CPU (95W), 2.40GHz, 2x4MB SLC ECC, 1066MHz FSB, VT, heatsink, PDA function) To instaluję na tym sprzęcie system 64 czy 32 bitowy?? Bo 4 rdzenie - rozumię że nie dwa po 64 tylko 4 po 32??? Dobrze rozumię rozumiem??
Czyli instalacja 32 bitowego by wtedy była??
Ostatnio edytowany przez azhag (2009-09-21 12:36:21)
debbie napisał(-a):
To instaluję na tym sprzęcie system 64 czy 32 bitowy??
Jaki chcesz.
debbie napisał(-a):
Bo 4 rdzenie - rozumię że nie dwa po 64 tylko 4 po 32??? Dobrze rozumię rozumiem??
Źle rozumiesz.
Masz procka 64bitowego. Każdy jego rdzeń ma tyle bitów - a którą wersję instalować to jest zależne, jak sugeruje djjanek, ilością RAMu. Jeśli masz >=4GB, to 64bitowy system, w przeciwnym razie jest to dowolne.
Bzdura, od kiedy to ilość pamięci operacyjnej decyduje o wersji systemu? U mnie w tytule przegladarki pisze "... Debian..." więc może jakies merytoryczne uzasadnienia, a nie rodem z 'warezowni'.
Bierz 64bit. Cala virtualizacja a juz na pewno VMware jest mocno zoptymalizowane pod 64bity dodatkowo jak masz 64bity to odpalisz 32programy w droga strone to juz nie bardzo.
Śpieszę być odmiennego zdania - miałem 64-wego debiana teraz mam 32 i nie mam żadnych problemów z instalowaniem czy uruchamianiem różnych programów, czego nie można było powiedzieć o wersji 64bit. A jak wiadomo te 64 architektura to jest jedna wielka ściema. Dzięki temu że większość płyt głównych jest i tak 32 bitowa, a jedyne co jest w nich 64 bitowe to procek. Dlatego nie wiem, czy w imię bycia nowoczesnym warto się męczyć z 64 bitową wersją. Żadnej różnicy w szybkości działania między tymi wersjami nie widzę...
Ja widzę. Jedyny problem jaki mam na 64 bitach to mniejsza wydajność grafiki w grach niż na 32bitach (chodzi o akcelerację 3d w wersji emulowanej np ET). Reszta działa jak marzenie.
marg1 napisał(-a):
A jak wiadomo te 64 architektura to jest jedna wielka ściema. Dzięki temu że większość płyt głównych jest i tak 32 bitowa, a jedyne co jest w nich 64 bitowe to procek.
Imho to nie jest żadna ściema, otwiera wiele nowych możliwości. Myśląc w ten sposób można by się zastanawiać czemu nie zostaliśmy przy 8 bitowych maszynach. Bez sensu. Nie rozumiem zdania o płytach 32 bitowych? Jak płyta moze być 32 bitowa? Płyta główna to zbiór różnych elementów scalonych, wszystkie są 32 bitowe, czy o co chodzi? I co to by miało do rzeczy. Procesor jest 64 bitowy czyli przetwarza 64 bitowe słowa, płyta jest przygotowana do obsługi takiego procesora. Jakieś kompletne bzdury wypisujesz z głowy.
Jak płyta moze być 32 bitowa? Płyta główna to zbiór różnych elementów scalonych, wszystkie są 32 bitowe, czy o co chodzi? I co to by miało do rzeczy. Procesor jest 64 bitowy czyli przetwarza 64 bitowe słowa, płyta jest przygotowana do obsługi takiego procesora. Jakieś kompletne bzdury wypisujesz z głowy.
Widzisz. Wiesz, o co mi chodzi, a piszesz, że bzdury gadam. Dokładnie o to mi chodzi. I to nie jest moje zdanie, ale ludzi, którzy trochę wiedzą o co w tym chwycie marketingowym pod tytułem "64 Bitowe cokolwiek", wiedzą o co chodzi.
Co do samej praktyki, nie widzę różnicy w działaniu, a tylko masę problemów.
marg1 napisał(-a):
Jak płyta moze być 32 bitowa? Płyta główna to zbiór różnych elementów scalonych, wszystkie są 32 bitowe, czy o co chodzi? I co to by miało do rzeczy. Procesor jest 64 bitowy czyli przetwarza 64 bitowe słowa, płyta jest przygotowana do obsługi takiego procesora. Jakieś kompletne bzdury wypisujesz z głowy.
Widzisz. Wiesz, o co mi chodzi, a piszesz, że bzdury gadam. Dokładnie o to mi chodzi. I to nie jest moje zdanie, ale ludzi, którzy trochę wiedzą o co w tym chwycie marketingowym pod tytułem "64 Bitowe cokolwiek", wiedzą o co chodzi.
Co do samej praktyki, nie widzę różnicy w działaniu, a tylko masę problemów.
Nie, nie wiem o co ci chodzi. Nie rozumiem jak jedna płyta może być 32 bitowa a inna 64 bitowa? Imho tego nie można odnieść do płyt głównych. Więc uważam dalej, że to bzdura. Jak byś żył w czasach 8 bitów uważałbyś 16 czy 32 bity za chwyt marketingowy? Może mi wytłumaczysz o co w tym chwycie marketingowym chodzi skoro ty i ludzie, którzy niby coś o tym wiedzą tak twierdzicie. Chyba, że do końca życia starczy ci 3 gb z kawałkiem ramu, bo procesor 32-bitowy nie potrafi więcej zaadresować bez kombinowania. Ta nowa architektura posiada wiele ulepszeń, może trochę poczytaj http://en.wikipedia.org/wiki/X86-64 . W ogóle nie rozumiem jak możesz się kłócić nie mając argumentów. Wiadomo, że póki co nie da się całego softu świata w krótkim czasie przepisać na nową architekturę, ale będzie tego więcej i powoli 32 bitowe maszyny będą odchodzić w zapomnienie.
Wracając do pamięci procesor 32 bitowy może zaadresować około 3,5 GB danych poprzez pewne mechanizmy może nawet zaadresować ze 100 GB ramu tylko to już są pewne obliczenia. Z tego co wiem, nawet robiłem doświadczenia, jak wszytko co potrzebne jest w pamięci ram to szybko potrafi dawać obliczenia w porównaniu jak ma poza ramem ale także zwolni jak za każdym razem musi adres komórki obliczać. Zatem strata czasu.
Płyta główna hmmm jak to możliwe, aby obsługiwała procesor 64 bitowy a nie miała szyny 64 bitowej? Według mnie niewykonalne w druga stronę tak ma szynę 64 bita a tylko przesyła 32 bity. Co do działania aplikacji 32bit na 64bit systemach często spadek wydajności pokazują to nawet różnego typu testy.
Bawiłem się i 64 Debian jak i 32 Debian, wolę 32 dlatego tylko że mam 2 GB ramu i mi to wystarcza, a problemy zawsze są zarówno na 32 jak i na 64 :) a już nie wspomnieć o przeciwnikach i zwolennikach nowych rozwiązań :)
Pamiętaj wybór i tak zawsze należy do Ciebie.
Jak ma się procesor 64bitowy to dlaczego z tego nie korzystać. Mam 1GB RAM i Debian testing 64bit śmiga bardzo ładnie. Nie ma problemów z Javą ani innymi Flashami. Polecam 64bit.
Nie musimy się kłócić, ja wyraziłem na ten temat moje zdanie i tyle :) Otóż właśnie pod 64 nie potrafiłem uruchomić chociażby głupiej kamery i to właśńie w tej wersji Flash źle działał, zarówno na ubuntu jak w Debianie 64. Ale być może te problemy zostały już naprawione.
Może i faktycznie mógłbym się tam obyć bez skype'a,ale jakoś nie lubie żyć ze świadomością, że mój system nie jest w pełni funkfjonalny i dlatego przeszedłem na Debiana squeeze 32 i gra i buczy :)
Zawsze możńa wypróbowąć obie wersje i poczuć różnicę.
Acha, zapomniałem dodać, że ja mam 4 GB RAM-u, ale nie zamierzam się przejmować tym, że wykorzystuje mi 3,2 czy tam 3.5 jakoś to przeboleje.
I tak znając, życie będzie więcej głosów za tym, żeby jednak użyć 64, więc jeśli podczas użytkowania okażę się, że nie występują żadne problemy, których w chwili obecnej nie da się nijak poprawić, to faktycznie może to i lepszy wybór. Ja z niej musiałem z rezygnować.
Zainstaluj sobie 64, jeżeli wszystko będzie ok to przy niej zostaniesz, a jeżeli nie, jeżeli coś nie będzie tak, zawsze możesz przejść na 32.
Może akurat nie będziesz używać sprzętów, które nastręczają problemy:)
Koniec końców, nie zamierzam nikogo do tej wersji zniechęcać, ale ja właśńie napotkałem na takie problemy, na jakie napotkałem.
Ostatnio edytowany przez marg1 (2009-09-24 09:35:25)
Ale ciągle nie wyjaśniłeś o co chodzi z 32 bitowymi i 64 bitowymi płytami dla procesorów 64 bitowych.
Czyli mam poszukać jakoś arta na poparcie mojej tezy iż fascynacja tymi procesorami nie jest w pełni uzasadniona? :)
Znajdę to podam :)
Umiesz czytać? Nie chodzi o architekturę 64 bitową, tylko o płyty główne 32 i 64 bitowe dla procesorów 64 bitowych. Teraz rozmawiamy o płytach głównych. Wystarczy jak pokażesz przykładowe modele, gdzie będzie że taka płyta to 32 bitowa a taka to 64 bitowa. Tyle mi wystarczy. O architekturze nie ma co z tobą gadać skoro patrzysz przez pryzmat jakie programy działają na 32 bitach a jakie na 64. Nie ma sensu o tym gadać, bo to nie są argumenty na temat wyższości architektury tylko nad jej używalności na desktopach, co jeszcze pewnie potrwa zanim będzie wszystko cie zadowalało. Musi potrwać i tyle. Więc ciekawią mnie tylko te płyty bo nie rozróżniam, a chciałbym wiedzieć czy jak kupię płytę dla procka 64 bitowego to będzie ona 32 czy 64 bitowa.
marg1 napisał(-a):
Może i faktycznie mógłbym się tam obyć bez skype'a,ale jakoś nie lubie żyć ze świadomością, że mój system nie jest w pełni funkfjonalny i dlatego przeszedłem na Debiana squeeze 32 i gra i buczy :)
Skype'a można z paczki ( przeznaczonej dla ubuntu x64) znajdującej się na głównej stronie skype'a.
@Piotr3ks sam używam debiana 64bitowego i mam problem z flashem... Youtube działa ładnie, jednak niektóre strony powodują wyłączenie IceWeasela. Może też to zauważyłeś? M.in. strona http://thecamels.org/ wyłącza mi IW.
Piotr3ks napisał(-a):
marg1 napisał(-a):
Skype'a można z paczki ( przeznaczonej dla ubuntu x64) znajdującej się na głównej stronie skype'a.
Nie udało mi się tego zrobić ani ze skypem z ubuntu, ani z mediabuntu - skkype_static, nawet dźwięku nie było w Alsie tylko w OSS 4, a o kamerze nie wspomnę, działała tylko mplayerze...
Natomiast na Ubuntu 64 problem był jedynie z Flashem i nie pomagało i nie pomaga do tej pory nawet usunięcie Pulseaudio...
Ostatnio edytowany przez marg1 (2009-09-24 19:24:05)
thalcave napisał(-a):
@Piotr3ks sam używam debiana 64bitowego i mam problem z flashem... Youtube działa ładnie, jednak niektóre strony powodują wyłączenie IceWeasela. Może też to zauważyłeś? M.in. strona http://thecamels.org/ wyłącza mi IW.
Nie zauważylem u siebie takich zachowań IceWeasel'a. Flash chodzi bardzo dobrze, podobnie java. Flasha jak i Jave mam zainstalowaną 64bit.
Ze skype'm też nie miałem problemów.
thalcave:
Spróbuj odpalić z konsoli IW. Być może wyrzuci na konsolkę jakąś pożyteczną informację ;-)
Ostatnio edytowany przez Piotr3ks (2009-09-24 19:36:02)
U mnie na Fedorze 11 x86_64 (desktop)
Dziala wszystko bardzo dobrze: flash, virtualbox, java, filmy, nvidia, gry (UrbanTerror). Zadnych zwiech etc.
Moim zdaniem mozna smialo sie pchac w 64bity.
debianus_userus napisał(-a):
Moim zdaniem mozna smialo sie pchac w 64bity.
Potwierdzam. Jakiś czas temu wróciłem na 64bity i wszystko działa oprócz czasowych błędów (rozwiązanych) po aktualizacji flasha i mojej e17 z svn :) Raczej warto...
Nie chodzi o architekturę 64 bitową, tylko o płyty główne 32 i 64 bitowe dla procesorów 64 bitowych
@kamikdze
what this .,
albo nie ma szyny 2^64 albo jest
Ostatnio edytowany przez lubomir (2009-09-25 00:48:08)