Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
czesc chce udostępnić folder z debiana na windows 7 na virtualboxie. klikam ppm na folderze właściwości ->zakładka udostępnij klikam konfiguracja współdzielenia plików i nic ;/
wiem ze jest samba ale to troche ciezkie o tym poczytam jutro dopiero :P bo bede chcial udostępniać folder dla innego kompa :)
Ostatnio edytowany przez shreku7 (2009-09-16 13:18:55)
kde 4! czyli tylko samba mi zostaje? ;/
Jaka tam samba... Katalogi współdzielone ustaw zwyczajnie w virtualboxie.
oki ale mam problem. Znalazłem takie otot cuś
Jeśli mamy przed sobą wirtualnego XP-ka (xp, vista, 7) i wybraliśmy jaki folder chcemy udostępnić to klikamy PPM na Mój komputer (rzecz jasna w wirtualnym systemie), dalej na Mapuj dysk sieciowy, wybieramy literę dysku, klikamy przycisk Przeglądaj, wybieramy z listy VirtualBox Shared Folders a następnie folder, który wcześniej udostępniliśmy (ten pod spodem ) czyli np.\\VBOXSVR\coś tam. Klikamy OK.
jednak nie widze czegoś takiego jak "VirtualBox Shared Folders", niby bez tego tez poszło udostepniłem jeden folder "1" tylko jak go teraz w debianie znaleźć (w gnome sa moje miejsca sieciowe czy coś takiego a w KDE4?)
natomiast w ustawieniach virtualboxa wybieram folder z debiana i nic sie nie dzieje ;/
Ostatnio edytowany przez shreku7 (2009-09-16 12:55:17)
Odwrotnie. Najpierw ustawiasz, które katalogi mają być współdzielone w preferencjach maszyny wirtualnej.
Dopiero potem "mapujesz" ustawiony wcześniej katalog z poziomu wirtualnego windowsa.
dobra ale w ustawieniach wybieram np:/home/user/owy katalog
a przy mapowaniu skad mam wiedziec ktory dysk wybrac i jak znaleść ten folder?
wybieramy z listy VirtualBox Shared Folders a następnie folder, który wcześniej udostępniliśmy (ten pod spodem ) czyli np.\\VBOXSVR\coś tam.
Katalog który wcześniej wybrałeś będzie tam siedział.
dzięki działa :>
U mnie coś zadziałać nie chce.. tzn tak.. VB -> Ustawienia -> Współdzielone katalogi -> Add Shared Folder no i dodałem ścieżkę pewnego katalogu w /home. Co dalej? Odpaliłem winXP z wirtualnej maszyny dałem PPM na My Computer -> Map Network Drive i:
Drive: Z
Folder:
No właśnie co w folder? Dalem browse i tam nie mogę stworzyć nowego katalogu a do wyboru mam tylko My network places -> entire network -> microsoft windows network -> workgroup
??
@EDIT
No i podstawowe pytanie czy potrzebuje do współdzielenia plików Guest Additions?
Ostatnio edytowany przez kondzio14 (2009-12-05 18:51:09)
Działa trzeba tylko uruchomić to co lubimy najbardziej - wiersz poleceń - na systemie wirtualnej maszyny i wpisać: 'net use x: \\vboxsvr\nazwa katalogu'
po tym pojawia się w 'mój komputer' xpeka katalog współdzielony
dzięki ArnVaker
Ostatnio edytowany przez hjob (2011-01-15 22:31:19)