Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
WIęc tak szukam jakiegoś dobrego softu do virtualizacji na serwer i jestem już po pierszych testach:
VMWare - latwy w konfiguracji ale strasznie mulasty szczególnie jeśli odpali się 2 maszyny wirtualne wiec troche mnie to odrzuca :/
VServer - ladny i przyjemny w konfiguracji ale implementacja stosu ip taka srednia więc powoli zaczyna mnie on irytować
Xen - jak zobaczylam na jakim jajku ma pracować to nawet się za niego nie zabierałam
I zostaje mi jeszcze jedno rozwiązanie
OpenVZ - czytalam o nim trochę ale chiałabym poznać jakieś opinie bo jak wiadomo papioer wszystko przyjmie :] a szukam jakiegos sensownego rozwiązania na serwer :P
Wiec prosze o opinie
BiExi napisał(-a):
...Xen - jak zobaczylam na jakim jajku ma pracować to nawet się za niego nie zabierałam...
pod debianem stable pracuje na kernelu 2.6.26
Ostatnio edytowany przez siarka2107 (2009-08-31 15:54:14)
IMHO Xen na serwer jest bardzo rozsadny ... mozesz rozwinac to na temat jajka?
A KVM? Ja teraz też muszę pobawić się wirtualizacją na serwerze i rozważam właśnie KVM i XEN
I tak sie poprawilo :] bo jak kiedys patrzylam bylo 2.6.17 bodajze :P
* sys-kernel/xen-sources [ Masked ] Latest version available: 2.6.21
A pytanie jak tam w xenie wsparcie dla tcp/ip oraz emulaci interfejsu lo?
Jak narazie odrzucam vserver'a o bmwareke na pozostale propozycje jestem otwarta :P
VirtualBox - dziala bardzo ladnie i niema z nim zadnych problemow, dodatkowo pieknie wspolpracuje z LVM i ma bardzo dobry tryb zarzadzania srodowiskiem z konsoli.
ew. wspomniany KVM - godny rozwazenia :)
Z OpenVZ miałem problemy z wystawieniem VPS'a na świat tak by miał własny IP. Teraz bawię się z Xen i spełnie 90% moich oczekiwań, swoją drogą zawsze można skompilować własne jajko dla Xen'a. Jeszcze muszę zobaczyć ten KVM bo chcę zainstalować jeszcze W2k8
A czemu nie?
Co takiego ma vmware server istotnego czego niema vbox?
Sama instalacja niestety chyba wymaga Xow :( mangment juz nie.
Witam
Ja używam vmware 1.09, i nie widzę aby mulił. Działa jak powinien na serwerze zainstalowany bez X-ów. Jedyny minus to trzeba zainstalować sobie konsolę, jednak aby zobaczyć statystyki serwerka wystarczy doinstalować dostęp przez www.
rulezdc - przy odpaleniu 3 maszyn wirtualnych na kompie P4 2,8 muli :P
Konsole mozna zianstlowac na workstaxji i sokonfigurowac dostep w xinet z konkretnych adresow IP
Pewnie zaczne bawić się tym co odrzuciłam jako pierwsze :P niom jak sobie chwala xen`a to powalczymy :]
No na moim athlonie 3200+ w pracy spokojnie odpalam 3-4 wirtuale i to nawet z x-ami i nie mam problemu z muleniem
z lo na xenie nie mailem zadnych problemow ... co do tcp/ip to bardzo ladnie - sa tworzone witrualne kart sieciowe (standardowo dla kazdego domU tyle wirtualnych kart ile ma fizyczna maszyna) w dom0 ich "drugie konce" mozna laczyc w switch robic normalny routing lub NAT ... przy wiekszej liczbie switchowanych kart byc moze trzaba pogrzebac w konfigu (troszke na ten temat pisalem w http://www.opcode.eu.org/usage_and_config/linux_con … ux_config:xen)