Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2009-08-25 13:30:55

DadaD - Użytkownik

DadaD
Użytkownik

Budowanie i konfiguracja NAS i serwera multimediów

Witam!

1. Jako efekt wątku http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=14764&p=2 zamówiłem wczoraj w jednym ze sklepów internetowych
- Płytę główną GIGABYTE GA-GC330UD Dv330 w formacie mikro atx
- Pamięć ddr2 2GB 667MHz
- Dysk twardy SAMSUNG 1000GB HD103SI 5400 obr/min
Podzespoły oraz napęd zostaną zamontowane w używaną obudowę midi tower.

2. Moim celem jest zbudowanie urządzenia (serwerek):
- do składowania danych (filmy, muzyka, archiwum) i udostępniającego pliki w sieci lokalnej;
- posiada torrent;
- ściąganie plików po http i ftp;
- udostępnianie drukarki;
- podłączenie kamery (zapis, odczyt video, podgląd na żywo) quasimonitoring tylko doraźny;
- ewentualnie udostępnianie multimediów w sieci lokalnej, lecz nie jest to najważniejsze i konieczne.

3. Wymagania priorytetowe:
-podnoszenie urządzenia po zaniku napięcia (niestety zdarza się kilka razy w roku, szczególnie zimą) bezproblemowe. Z uwagi na to, że przerwy w dopływie energii bywają czasem dłuższe ups raczej nie pomoże - albo serwerek sam wstaje albo laik go podnosi;
- obsługa urzadzenia - czyli zarządzanie prowadzone przez komputerowego laika czyli prostota aplikacji bardzo ważne!

Uwaga: na rynku jest duża liczba urzadzeń NAS, od prostych urzadzeń za 200zł do zaawansowanych w cenie do 1000zł w cenie nie są uwzględnione dyski. Urządzenia profesjonalne ich cena powyżej 1000zł.

4. Szukając urzadzenia, które zaspokoi moje potrzeby zorientowałem się, że takie kosztuje od 600zł wzwyż bez dysku twardego a w tej cenie można zbudować na podzespołach jak wyżej zaawansowany serwerek, pobierający co prawda trochę wiecej energii niż urządzenie dedykowane, ale oprogramowany dowolną dystrybucją o możliwościach o wiele większych.

5. Zastanawiam się nad oprogramowaniem jakie użyć, mając na uwadze, że użytkownikami oprócz mnie będą również osoby używające tylko i wyłącznie Windows a nieznające Linuksa.
Pierwsza myśl - prosta dystrybucja domyślnie skonfigurowana i wyposażona czyli Linux Mint Elyssa.
Druga - CentOS.
Trzecia - Debian Lenny.
Wszystkie trzy wyposażone oczywiście w środowisko graficzne i zainstalowane jako standartowy system operacyjny.

Czwarta myśl - Debian Lenny z netinstall doinstalowane tylko pakiety bezwględnie potrzebne a w takim razie jakie?

Obsługa kamerki - program Motion to moich celów w zupełności wystarczy.
Odtwarzanie multimediów XBMC, Mplayer?

6. Kolejna sprawa jak podzielić dysk 1TB?
System plików ext3.
Zauważyłem, że najczęściej dysk jako magazyn danych posiada jedną partycję, mógłbym co prawda na innym małym zainstalować system operacyjny, ale wydaje mi się, że to jest niepotrzebne.
W takim razie jeżeli na nim muszę posadzić OS-a to potrzebuję partycję
/root - na zapas 10GB
/home - 50GB
/swap - 512MB ram-u mam 2GB
/dane - udostępniane dla użytkowników sieci pozostałe miejsce

Partycję systemową umieścić na tak dużym dysku na początku czy na końcu?

7. Kolejna sprawa czy warto tworzyć cały dysk zaszyfrowany, czy może lepiej tylko na ważne dane - kontener - na osobnej partycji?

Będę wdzięczny za uwagi i pomoc w konfiguracji urządzenia.

Pozdrowienia

PS. Przeglądałem i zbierałem informacje na ten temat, są mocno rozrzucone i często sprzeczne. Widziałem duże zainteresowanie tym tematem i myślę, że coraz więcej osób będzie chciała zbudować podobne urządzenie, zwłaszcza że podzespoły tanieją i są coraz bardziej wydajne.
Może uda się zgromadzić potrzebne informacje w tym temacie.

"Rzeczą ludzką jest błądzić, rzeczą głupców jest trwać w błędzie"
Seneka

#2  2009-09-08 09:37:34

esio - Użytkownik

esio
Użytkownik
Serwis

Re: Budowanie i konfiguracja NAS i serwera multimediów

Ja bym zrobił to na sambie, gdyż wtedy wiesz, że zarówno z poziomu Windowsa jak i Linuksa dostęp będzie bezproblemowy.
Co do torrenta to postawiłbym rtorrenta, który odpalałby się cały czas, do tego katalog torrentowy gdzie wrzucasz pliki *.torrent i po dodaniu pliku, rtorrent, który chodzi cały czas w tle zaczyna fany plik ściągać.
Dostęp po http rozwiązałbym dowiązując np. /home/samba do /var/www.
Drukarka oczywiście przez sambę.

Myślę, że nie byłoby problemu, żeby zrobić coś takiego na Debianie, oczywiście netinstall + samba + cups + apache + ssh powinno wystarczyć.

Nie wiem jak z kamerką internetową i monitoringiem, bo nigdy czegoś takiego nie robiłem.

#3  2009-09-08 10:59:18

bercik - Moderator Mamut

bercik
Moderator Mamut
Serwis

Re: Budowanie i konfiguracja NAS i serwera multimediów

ja z kolei unikalbym samby ... lepiej zrobic sftp+http a dla linuxow, unixow itp mozna zrobic NFS ...

"Wszyscy wiedzą, że czegoś zrobić nie można. Ale przypadkowo znajduje się jakiś nieuk, który tego nie wie. I on właśnie robi odkrycie." (A.Einstein)

Stopka forum