Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
wiec tak spraw wyglada tak mam hp compaq nx 9020 laptop ma dwa porty usb kore niechca dzialc tz w myszce np podswietlenie dziala ale myszka pen itp niedzialaja jak mozna zainstalowac "sterownik" do usb
Kolejna sprawa to skype dzwoniac do kogos pojawia sie napis problem z uzadzeniem dzwiekowym moze ktos zna rozwiazanie???
mam debian zapomnialem napisac co mam
Jeśli chodzi o myszę to zobacz czy zadziała modprobe usbmouse, ewentualnie dodaj wpis usbmouse do pliku /etc/modules
No i podaj którą wersję skype używasz?
co do myszy - instalowałem debiana na jakim laptopie i mysza była na usb
dpkg-reconfigure xserver-xfree86 i ustaw na /dev/input-mice
1.2.0.11_api taki mam skypa
dodalem i nadal niedziala programy nieuruchamiaja sie
Zmień skype na 1.1.020, ta wersja, której używasz jest "buggy" i już na forum skype wałowali to wszyscy. Od kiedy zmieniłem na wcześniejszą wersję nie mam "problemów z urządzeniem dźwiękowym".
a ja moze z innej beczki ale tez podobnie
na moim komputerze stacjonarnym (zabytek :)) mam 2 porty usb (pojecia nie mam, ale chyba 1.1). problem jest taki, podlanczam sobie urzadzenie PnP, a system mi go nie wykrywa :/
a ja jestem taka lama ze nie wiem jak pendriva zamontowac
co robic ? walenie glowa o sciane nie pomaga :)
Zapodaj sobie (przed wetknięciem wtyczki do kompa) z roota polecenie:
tail -f /var/log/kern.log
i zobacz co sie będzie działo po podłączeniu urządzenia. Do automontowania urządzeń usb służy pakiet usbmount.
http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?t=2081#16902
ok pojawilo sie cos takiego:
debian:/home/bujak# tail -f /var/log/kern.log Nov 17 00:11:05 localhost kernel: Vendor: Kingston Model: DataTraveler II Rev: 1.13 Nov 17 00:11:05 localhost kernel: Type: Direct-Access ANSI SCSI revision: 02 Nov 17 00:11:05 localhost kernel: WARNING: USB Mass Storage data integrity not assured Nov 17 00:11:05 localhost kernel: USB Mass Storage device found at 3 Nov 17 00:11:05 localhost kernel: USB Mass Storage support registered. Nov 17 00:12:37 localhost kernel: usb.c: USB disconnect on device 00:04.2-2 address 3 Nov 17 00:13:50 localhost kernel: hub.c: new USB device 00:04.2-2, assigned address 4 Nov 17 00:13:50 localhost kernel: WARNING: USB Mass Storage data integrity not assured Nov 17 00:13:50 localhost kernel: USB Mass Storage device found at 4 Nov 17 00:58:25 localhost kernel: usb.c: USB disconnect on device 00:04.2-2 address 4 Nov 17 00:59:53 localhost kernel: hub.c: new USB device 00:04.2-2, assigned address 5 Nov 17 00:59:54 localhost kernel: WARNING: USB Mass Storage data integrity not assured Nov 17 00:59:54 localhost kernel: USB Mass Storage device found at 5
kilka razy podlanczalem, bo sie zapomnialem
Urządzenie powinno być widoczne jako /dev/sda lub /dev/sda1.
Spórbuj je zamontować poleceniem, np.
mount -t vfat /dev/sda1 /jakis/katalog
z komenda mount -t vfat /dev/sda1 /jakis/katalog wywala sie
ale mount /dev/sda1 /jakis/katalog dziala, szkoda tylko ze nie chce montowac automatyczne ;/
Pakiet usbmount, powinno działać w koniguracji, do której linka podałem 2 moje posty wyżej, chyba, że masz inny system plików na tym urządzeniu niż fat. :)
Strony: 1