Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
Mam serwerek na którym świerzo zainstalowałem snmp oraz dodałem autoryzacje v3. Na serwerze snmp sucha na 161 udp na okreslonym IP
przyjmijmy że:
IP=100.100.100.200
USERNAME=SNMP3
PASS=tajnehasloszeryfa
SNMPD.CONF
rwcommunity private rocommunity public master agentx rwuser SNMP3 auth createUser SNMP3 MD5 tajnehasloszeryfa DES
Na lokalnej maszynie mam zainstalowanego kaktusa, który ładnie generuje lokalne wykresy.
W devices dodałem sobie nową maszynkę, wpisalem:
Hostname: 100.100.100.200 Host Template: ucd/net SNMP Host Downed Device Detection: SNMP SNMP Version: Version 3 Username: SNMP3 Pass: tajnehasloszeryfa SNMP Auth Protocol (v3): (MD5) SNMP Privacy Protocol (v3): (DES)
Reszte zostawilem bez zmian.
No i teraz kiedy wchodze w devices to widze ze host jest down. Wchodze do środka a tam:
SNMP Information
SNMP error
Jak klikam w verbose query to mam:
+ Running data query [2]. + Found type = '3' [snmp query]. + Found data query XML file at '/usr/share/cacti/site/resource/snmp_queries/net-snmp_disk.xml' + XML file parsed ok. + Executing SNMP walk for list of indexes @ '.1.3.6.1.4.1.2021.9.1.1' + No SNMP data returned + Found data query XML file at '/usr/share/cacti/site/resource/snmp_queries/net-snmp_disk.xml' + Found data query XML file at '/usr/share/cacti/site/resource/snmp_queries/net-snmp_disk.xml' + Found data query XML file at '/usr/share/cacti/site/resource/snmp_queries/net-snmp_disk.xml'
Sprawdzam z shella:
root@hp7:/# snmpwalk -v 3 -l authNoPriv -a MD5 -u SNMP3 -A tajnehasloszeryfa 100.100.100.200 .1.3.6.1.2.1.2.2.1.1 IF-MIB::ifIndex.1 = INTEGER: 1 IF-MIB::ifIndex.2 = INTEGER: 2
Cały snmpwalk zbiera mi wszysktie informacje. Szkoda tyko że z shella a nie z kaktusa.
Ostatnio edytowany przez Grzeslaw (2009-07-22 13:16:07)
A Cacti wspiera wersje 3 ? Może musisz coś doinstalować, dopisać do plików konfiguracyjnych.
Tak na szybko google wypluło : http://www.linickx.com/archives/9/cacti-how-to-enable-snmp-v3-polling
Już wcześniej sprawdzałem, ale nie chce mi się kompilować ;-) Pozatym, tylko w niestabilnym debianie cacti nie wspiera snmp v3. Dlatego też myślę iż powinno dać radę bez kompilacji. Może jakieś ustawienie w cacti?
Dobra zrobione. Problemem był brak hasła w polu: SNMP Privacy Passphrase (v3). Miałem tylko wpisane w :SNMP Password (v3)
Ostatnio edytowany przez Grzeslaw (2009-07-22 13:15:52)