Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2009-07-21 18:11:26

Grzeslaw - Użytkownik

Grzeslaw
Użytkownik

[SOLVED] Cacti, snmp v3: SNMP error

Witam

Mam serwerek na którym świerzo zainstalowałem snmp oraz dodałem autoryzacje v3. Na serwerze snmp sucha na 161 udp na okreslonym IP
przyjmijmy że:
IP=100.100.100.200
USERNAME=SNMP3
PASS=tajnehasloszeryfa

SNMPD.CONF

Kod:

rwcommunity private
rocommunity public
master agentx

rwuser SNMP3 auth
createUser SNMP3 MD5 tajnehasloszeryfa DES

Na lokalnej maszynie mam zainstalowanego kaktusa, który ładnie generuje lokalne wykresy.
W devices dodałem sobie nową maszynkę, wpisalem:

Kod:

Hostname: 100.100.100.200
Host Template: ucd/net SNMP Host
Downed Device Detection: SNMP
SNMP Version: Version 3
Username: SNMP3
Pass: tajnehasloszeryfa
SNMP Auth Protocol (v3): (MD5)
SNMP Privacy Protocol (v3): (DES)

Reszte zostawilem bez zmian.

No i teraz kiedy wchodze w devices to widze ze host jest down. Wchodze do środka a tam:
SNMP Information
SNMP error
Jak klikam w verbose query to mam:

Kod:

+ Running data query [2].
+ Found type = '3' [snmp query].
+ Found data query XML file at '/usr/share/cacti/site/resource/snmp_queries/net-snmp_disk.xml'
+ XML file parsed ok.
+ Executing SNMP walk for list of indexes @ '.1.3.6.1.4.1.2021.9.1.1'
+ No SNMP data returned
+ Found data query XML file at '/usr/share/cacti/site/resource/snmp_queries/net-snmp_disk.xml'

Sprawdzam z shella:

Kod:

root@hp7:/# snmpwalk -v 3 -l authNoPriv -a MD5 -u SNMP3 -A  tajnehasloszeryfa 100.100.100.200 .1.3.6.1.2.1.2.2.1.1
IF-MIB::ifIndex.1 = INTEGER: 1
IF-MIB::ifIndex.2 = INTEGER: 2

Cały snmpwalk zbiera mi wszysktie informacje. Szkoda tyko że z shella a nie z kaktusa.

Ostatnio edytowany przez Grzeslaw (2009-07-22 13:16:07)

#2  2009-07-22 10:16:11

ba10 - Członek DUG

ba10
Członek DUG
Serwis

Re: [SOLVED] Cacti, snmp v3: SNMP error

A Cacti wspiera wersje 3 ? Może musisz coś doinstalować, dopisać do plików konfiguracyjnych.
Tak na szybko google wypluło : http://www.linickx.com/archives/9/cacti-how-to-enable-snmp-v3-polling

"Jeżeli chcesz się nauczyć Linuksa, to pierwsze co musisz zrobić to odrzucić wszelkie przyzwyczajenia wyniesione z poprzedniego systemu. Twoja wiedza jest o tyle zgubna, że daje Ci poczucie że coś jednak wiesz — jednak w kontekście Linuksa prawdopodobnie nie wiesz jeszcze nic." Minio
Mój Blog, a później Tańczymy ;)

#3  2009-07-22 12:16:10

Grzeslaw - Użytkownik

Grzeslaw
Użytkownik

Re: [SOLVED] Cacti, snmp v3: SNMP error

Już wcześniej sprawdzałem, ale nie chce mi się kompilować ;-) Pozatym, tylko w niestabilnym debianie cacti nie wspiera snmp v3. Dlatego też myślę iż powinno dać radę bez kompilacji. Może jakieś ustawienie w cacti?

Dobra zrobione. Problemem był brak hasła w polu: SNMP Privacy Passphrase (v3). Miałem tylko wpisane w :SNMP Password (v3)

Ostatnio edytowany przez Grzeslaw (2009-07-22 13:15:52)

Stopka forum