Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Jak ustawiłeś lokalizacje na utf-8 to musisz pamiętać o aplikacjach, szukaj takich które go wspierają. EKG dopiero od wersji drugiej wspiera unicode.
dygi napisał(-a):
W konsoli nie mogę robić dużych ogonków z CAPS LOCKiem, tylko z SHIFTem.
Nie zmieniłeś przez przypadek modelu klawiatury z pc105?
Ostatnio edytowany przez sp3cu (2009-07-21 23:46:36)
sp3cu napisał(-a):
Nie zmieniłeś przez przypadek modelu klawiatury z pc105?
Jeśli pytasz o xorg.conf to odpowiedź brzmi nie.
Section "InputDevice" Identifier "Keyboard0" Driver "kbd" Option "XkbRules" "xorg" Option "XkbModel" "pc105" Option "XkbLayout" "pl" EndSection
Cały czas szukam odpowiedzi w rejonie pakietów console-data oraz locales. W sensie ich rekonfiguracji. Dodatkowo doczytałem, że Eterm nie obsługuje UTF-8 więc pewnie zmienię go na Xterm'a ale nie o to chodzi. Nadal staram się dociec jak ustawić ogonki bez doinstalowywania dodatkowych czcionek.. Zaczęły mnie nawet intrygująco wciągać te poszukiwania.
DODANO:
Dobrze, zostańmy przy tym, że kodowanie powinno być UTF-8. Problem z tym ma na przykład ekg. Znalazłem fajne rozwiązanie poprzez enkapsulację w screenie. Screen pozwala na zmianę kodowania (C-a :encoding iso-8859-2). Pozwala także na wywołanie "screen -c .screenrc_ekg" ale jakoś mi to nie działa..
Ktokolwiek z kolegów może mi potwierdzić to samo ? Czy plik .screenrc musi mieć specjalną składnię ? Sprawdzając w screen'ie "Ctrl-A :info" pokazuje mi, ze nie zaladowal pliku z ustawieniami "encoding iso-8859-2". Ręcznie wpisując działa.
Ostatnio edytowany przez dygi (2009-07-22 00:48:03)
Co do ekg to polecałbym użyć ekg2 nie bedzie problemów z krzaczkami bez zadnych kombinacji.
Apropo tych czcionek w konsoli to mówimy o czystej konsoli tty czy emulatorze terminala jakimś bo to istotna różnica ?
Ostatnio edytowany przez ilin (2009-07-22 08:07:03)
ilin napisał(-a):
Co do ekg to polecałbym użyć ekg2 nie bedzie problemów z krzaczkami bez zadnych kombinacji.
Apropo tych czcionek w konsoli to mówimy o czystej konsoli tty czy emulatorze terminala jakimś bo to istotna różnica ?
Cały czas, jeśli nie mówię, że "pod Xami" to mówię o czystej tty (Ctrl+Alt+F1..6). Co do ekg2 nie przypadł mi do gustów, mimo iż próbowałem ze trzy razy. Z przyzwyczajeniami cężko walczyć.. ":encoding iso-8859-2" rozwiązuje mi problem krzaków w konsoli pod Xami dla ekg więc tak zapewne zostanie, tylko nie potrafię zrozumieć co robię źle, że screen nie łyka mi opcji "-c .screenrc_file" co ułatwiłoby zmianę kodowania dla jednej wybranej sesji screen/ekg.
DODANO: 10:04
W sumie:
xterm -en iso8859-2 -e ekg
też działą z ekg i iso..
Ostatnio edytowany przez dygi (2009-07-22 10:06:19)