Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam! Mam takie pytanie odnośnie mysql'a - dodawania usuwania oraz tabeli z poziomu php.
Zrobiłem sobie formularz który dodaje mi pewne dane do bazy.
Wygląda on tak że zawarty jest w jednej lini:
pole1 pole2 pole3 pole4 ( oczywiście puste do wypełnienia )
Wpadłem na taki pomysł żeby gromadzić dane w tym formularzu na takiej podstawie że
obok pole4 będzie przycisk dodaj przycisk usuń i przycisk edytuj
przypuszczalnie wpisuję dane do pole1 pole2 pole3 pole4 i klikam przyciski dodaj
dane dopisują mi się do bazy pola formularza stają się nieaktywne ( z widocznymi wcześniej wpisanymi danymi )
i niżej pojawiają się nowe pola do wypełnienia z przyciskami.
czyli od początku:
pole1 pole2 pole3 pole4 dodaj usun edytuj
wpisuję dane i klikam dodaj i zrobi się coś takiego
pole1 pole2 pole3 pole4 dodaj usun edytuj // nieaktywne prócz przycisków
pole1 pole2 pole3 pole4 dodaj usun edytuj // aktywne
w każdej chwili jak będę chciał klikne sobie w pole edytuj i wyedytuje dane lub usun i usune.
Ma ktoś jakiś pomysł lub zna jakieś artykuły o czymś takim???
Ostatnio edytowany przez debbie (2009-07-15 15:28:55)
Zapytanie SQL, podstawy formularzy i jakaś zmienna superglobalna/sesja/cookie i tyle :) Jeśli nie chcesz tego robić przez przeładowywanie strony to pozostaje JavaScript.
Ostatnio edytowany przez Zbooj (2009-07-15 15:54:04)
jakaś zmienna superglobalna/sesja/cookie i tyle :) W sumie ja to widze na kilku plikach :)
jakiś super pomysł/przykład??
No musisz przechowywać gdzieś zmienne pomiedzy przeładowaniami strony. Można zrobić kolejno numerowane ciastka do przechowywania zmiennych i odczytywać je w pętli. Co do aktywnosci przycisków to używa się do tego atrybutu disabled znacznika <button>. Na szybko ci tego teraz nie napisze bo spieszy mi sie troche.
Ostatnio edytowany przez Zbooj (2009-07-15 15:57:36)
Szkoda! Mały przykładzik rozjaśnił by mi troche sprawę:)
hehe! Może ktoś da cyna chociaż jak zrobić żeby po wpisaniu do formularza danych i klikając w przycisk
dodaj pola formularza się deaktywowały??
debbie napisał(-a):
hehe! Może ktoś da cyna chociaż jak zrobić żeby po wpisaniu do formularza danych i klikając w przycisk
dodaj pola formularza się deaktywowały??
Użyj JavaScript, akcje na onclick.
Ostatnio edytowany przez kamikaze (2009-07-16 09:02:46)
Noo wszystko fajnie! tylko że jedyne co udało mi się zrobić to na odwrót:
<form name="formularz">
<input type="tekst" name="send" onclick="document.formularz.send.disabled='disabled'" checked="yes" />nie
<input type="tekst" name="send" onclick="document.formularz.send.disabled=''" />tak
<input type="submit" name="send" disabled="disabled" value="Wyślij">
</form>
czyli po kliknięciu w formę tak - przycisk jest aktywny
w formę nie przycisk jest nieaktywny.
A ja chcę żeby po kliknięciu w przycisk obie formy były nieaktywne.
Masakra, zawsze piszesz kod zgadując? HTML-a się naucz. Wartości dla atrybutu type elementu input są z góry zdefiniowane, i wierz mi nie ma typu "tekst". Wszystkie elementy mają taki sam name, gdzie tu logika? Klikasz na submit a onclick masz na inputach? Rusz głową! Jak masz sumbit to w form przydałby się atrybut action. Poczytaj o formularzach, HTML się kłania. Nie licz na gotowca, HTML to chyba nie jest jakieś nie wiadomo co.
Z html'em a tm bardziej formularzami nie mam najmniejszych problemów ( głupia literówka i tyle dawno nie operowałem na tym )
Wiem że pewnie będe musiał użyć java script. Tylko jeszcze niewiem jak go użyć dla rozwiązania mojego problemu. Wcale nie liczę na gotowca.