Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam pod dłuższej nieobecności.
mysqldump -h localhost -u kiera -p -c --add-drop-table --add-locks --all --quick --lock-tables project > sqldump_2009_07_09.sql
Robiąc coś takiego pyta mnie o hasło. Chcę dumpy bazy sobie zautomatyzować za pomocą crona.
Jak podać mu hasło od razu w poleceniu ? jak coś napiszę po -p to traktuje to jak nazwę bazy i wywala błąd.
Chciałbym również aby wstawiała mi się automatycznie data i godzina dumpu do nazwy pliku.
Pozdrawiam.
Kiera
mozna tez mu zapodac plik z opisem dostepu do bazy poprzez "--defaults-extra-file=" plik wyglada:
[client] host=localhost user=ktos password=cos
bez spacji:
-phasło
ja mam coś takiego:
#!/bin/bash datka=`date +%y%m%d` gdzie='/var/tmp/kopia' user='kuki22' pass='kuki11' mkdir $gdzie mysqldump -u $user radius > $gdzie/radius_$datka.sql --password=$pass cd /var/tmp tar -cf backup-$datka.tar $gdzie gzip backup-$datka.tar echo "Kopia zrobiona"
jak chcesz to jeszcze dopisz sobie wysyłanie po ftp:
ftp -nv <<EOF open ftp.blebleble.org user miki kuki put /var/tmp/backup-$datka.tar.gz backup-$datka.tar.gz quit EOF
Dzięki.
Teraz jest dużo prościej. No i z ftp świetna sprawa.
Jeszcze mam jedno pytanie.
Jak w crontab ustawić aby ten skrypt wykonywał się zawsze przy starcie i zamknięciu systemu ?
A jak zapobiec sytuacji w której mój skrypt załaduje się przed startem mysql'a ?
Ostatnio edytowany przez Kiera (2009-07-10 21:12:50)