Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
Chciałem się zapytać czy macie jakieś pomysły na podział łącza ale miało by się to odbywać dla hotelu tzn.
Serwer -> ap mode -> klienci.
I teraz klienci którzy się zalogują do ap-mode będą mieli necik ale w ten sposób chciałem zrobić.
Łącze 2 Mbit i podział jest następujący:
Pierwszy klient łączy się i ma całe łącze dla siebie, drugi klient się podpina do netu i wtedy łącze się dzieli po równo dla nich, 3 klient, 4 klient, ... n klient i łącze się dzieli zawsze na tych użytkowników którzy są podpięci zawsze po równo dla download i upload.
Nie może być takiej sytuacji by ktoś np. zapodał jakieś p2p i zabrał łącze pozostałym użytkownikom.
Za każde wskazówki dziękuje już z góry.
POZDRAWIAM
Użyj HTB
Podobną sytuację masz opisaną w poniższym poradniku:
http://www.dug.net.pl/texty/htb.pdf
To o czym piszesz nie jest dobrym rozwiązaniem szczególnie jeżeli jest to asymetryk jak DSL czy ADSL.
Poszukaj sobie skryptów baroo na necie, są jedne z lepszych do podziału pasma. Idealnie w twoim wypadku sprawowały by się te z wydzieloną kolejką dla p2p.
Jednak nie ustawiałbym taryf ludziom na 2mbity przy dwumegabitowym łączu. Przede wszystkim całe pasmo powinno być ustawione na jakieś 5-10% mniej niż to co ci daje provider i wartość ta powinna być dobrana eksperymentalnie przy wysyconym łączu. Na userów to przy 2 mbit powinno być jakieś 512kbit na usera, możesz spróbować 1024kbit na usera. Dawno już nie korzystałem z 2mbit łącza więc nie pamiętam co się najlepiej sprawdzało dla atm lub dsl. Jednak jestem pewny że jak ustawisz max łącza dla poszczególnych userów to się potem na serwer nie wbijesz tak ci ping skoczy ;].
Skrypty baroo mają też coś takiego jak limitowanie ilości jednoczesnych połączeń na użyszkodnika i z tej opcji także warto skorzystać.
Tu masz forum tego projektu http://forum.inet.one.pl/index.php