Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
DUG doczekał się oficjalnego członka wśród zacnego grona Deweloperów Debiana. Wczoraj założono mi konto. Zatem już oficjalnie jestem DD (Debian Developer) :D Mój nowy mail: patryk (at) debian.org
hyhy :D:D
Nikt nie chwali, to ja będę pierwsza- brawo kolego, podnoś poprzeczkę ;)
Gratulacje Prezu ! Yupii i strzeliły korki od szampana :)
Gratki :)
czym się będziesz zajmował?
Patryk jesteś the best :)
Brawo!
no no :]
Gratulujemy!
thalcave napisał(-a):
Gratki :)
czym się będziesz zajmował?
Ostatnio edytowany przez sp3cu (2009-07-01 19:10:25)
Gratki
Gratulacje - bo jest czego gratulowac :)
hoho to czekamy zawsze na najświeższe nowinki z pierwszej ręki dotyczące Debiana:) gratulacje:)
Moje gratulacje.
Gratulacje! Może przy okazji jakiś mały manual opisującu jak się dostać do tego zacnego grona? ;]
kamikaze napisał(-a):
Gratulacje! Może przy okazji jakiś mały manual opisującu jak się dostać do tego zacnego grona? ;]
owszem przyda się. Wiadomo będzie z pierwszej ręki jak do tego dążyć :)
No to w takiej sytuacji należy życzyć samych sukcesów :-)
Gratulacje!!!
Czy fakt, że jesteś DD, oznacza, że możesz być Sponsorem/Mentorem?
kamikaze napisał(-a):
Jasne. Generalnie musisz iść zgodnie z http://www.debian.org/devel/join/newmaint. Tzn. musisz zacząć opiekować się jakimiś paczkami. Przy okazji musisz przyswoić sporo informacji (Debian-Policy czytałem 3 razy — sporo technicznych szczegółów na temat struktury pakietów, archiwum), Developers-Reference (to już o obowiązkach Dewelopera). To znajdziesz oczywiście w paczkach (debian-policy, developers-deference) i online na http://debian.org/devel.
Trzeba też znaleźć sobie sponsora (czyli obecnego DD, który będzie weryfikował poprawność przygotowanych pakietów i jeśli te są gitara, to będzie je uploadował do archiwum).
Po jakimś czasie, gdy nabierzesz wprawy, a sponsor pewności co do twoich kwalifikacji, możesz go poprosić o "adwokatowanie" w procesie NM (New Maintainer) — czyli polecenie Ciebie na Dewelopera. Gdy to zrobi, rusza proces NM — na początku czekasz na przydzielenie AM (Application Manager), który będzie Cię maglował. Potem przedstawia rapord FD (Frond Tesk), który sprawdza kompletność raportu. Jeśli wszystko jest ok, to akceptują aplikacje i przedkładają ją DAM (Debian Account Managers). Ci weryfikują cały proces i raport. Jeśli im się spodoba to akceptują i voila. :)
azhag napisał(-a):
Czy fakt, że jesteś DD, oznacza, że możesz być Sponsorem/Mentorem?
Si. :)
Uprzedzam, że proces trwa długo i wymaga zaangażowania.
Jasne. Generalnie musisz iść zgodnie z http://www.debian.org/devel/join/newmaint. Tzn. musisz zacząć opiekować się jakimiś paczkami. Przy okazji musisz przyswoić sporo informacji (Debian-Policy czytałem 3 razy — sporo technicznych szczegółów na temat struktury pakietów, archiwum), Developers-Reference (to już o obowiązkach Dewelopera). To znajdziesz oczywiście w paczkach (debian-policy, developers-deference) i online na http://debian.org/devel.
Trzeba też znaleźć sobie sponsora (czyli obecnego DD, który będzie weryfikował poprawność przygotowanych pakietów i jeśli te są gitara, to będzie je uploadował do archiwum).
Po jakimś czasie, gdy nabierzesz wprawy, a sponsor pewności co do twoich kwalifikacji, możesz go poprosić o "adwokatowanie" w procesie NM (New Maintainer) — czyli polecenie Ciebie na Dewelopera. Gdy to zrobi, rusza proces NM — na początku czekasz na przydzielenie AM (Application Manager), który będzie Cię maglował. Potem przedstawia rapord FD (Frond Tesk), który sprawdza kompletność raportu. Jeśli wszystko jest ok, to akceptują aplikacje i przedkładają ją DAM (Debian Account Managers). Ci weryfikują cały proces i raport. Jeśli im się spodoba to akceptują i voila. :)
brzmi łatwo :lol:
To Twój osobisty sukces. Gratuluję. Nie musze dodawać, że w ten oto sposób stałeś sie osobą reprezentująca nasze forum wśród developerów Debiana. Jeszcze raz serdecznie gratuluję.
Ostatnio edytowany przez Zbooj (2009-07-02 11:24:57)
thalcave moze i brzmi, ale wez pod uwage, ze to co napisal Prezu jest wielkim skrotem. Sprobuj chociaz opanowac aplikacje z dpkg-dev. Stos dokumentacji, a to dopiero jeden wymagany pakiet i aplikacje ktore zawiera.
Respekt, ze Prezu to wszystko przebrnal. Jeszcze raz gratulacje.
Ostatnio edytowany przez sp3cu (2009-07-02 11:54:05)