Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
może mi ktoś wyjaśnić dlaczego przy bezpośrednim połączeniu do samby tzn przez lan mam transfer około 70Mb/s a z innej podsieci (przez jeden router - wrt54gl) transfer spada o połowe ~30Mb/s ??
pozdr.
Wyjaśniłeś sobie sam:
przez jeden router - wrt54gl
może to jest przyczyna, ale z czego to wynika ?? czy router nie przepuszcza wszystkich pakietów ?? czy chodzi o ustawienia sprzętu ?? nie bardzo wiem czy mogę coś ustawić na tym routerku żeby było lepiej czy jestem zmuszony ustawić jakiś tunel ??
Mam bardzo podobny router i przy dużej ilości połączeń przy łączu 10Mb/s nie dawał rady (zamulał się, resetował). Jak by nie patrzyć routing pakietów zajmuje nieco czasu procesora, pojawiają się opóźnienia etc.
zrobiłem mały teścik i się okazało: bezpośredni transfer ~99mbit, przez router(NAT) 10-37mbit i więcej nie idzie, strasznie niestabilna prędkość, router obciążony ~80%, proces ksoftirqd_CPU0 zabiera około 75% procka. wszystko to przy jednej sesji ftp
pozdr.
kolejne testy:
cisco 2621xm ios12: 15-30mbit bez natu, z nat do 20mbit
pc233MHz/256MBram: 90mbit bez nat i z nat
pozdr.
Ostatnio edytowany przez MarekO (2009-08-01 21:05:07)