Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Czy ktoś z szanownych forumowiczów używa takiego cuda jak Finch? Jeśli tak to czy macie możliwość wpisania w oknie rozmowy literki "ó"? U mnie (na domyślnych konfigach - i na Gentoo i na Debianie) otwiera się okno "Workspace List". Przegrzebałem połowę googli, bo druga połowa nie dotyczy komunikatora :), i za chiny ludowe nie mogę zmienć tego bindinga ;/ Byłbym wdzięczny za pomoc. Z tego co się dowiedziałem i wyczytałem to trzeba dodać odpowiedni wpis do ~/.gntrc tylko nie mam pojęcia jaki. Komunikator bardzo przyjemny jednak brak jednej lierki bywa upierdliwy.
1. Znalazłeś (zaimplementowałeś) rozwiązanie tego problemu?
2. Czy jest możliwość aby finch sprawdzał pisownię?
Pamięta/wie ktoś może jakim skrótem klawiszy włączało/wyłączało się opcję pokazywania na liście kontaktów również tych niedostępnych?
@tgR - probowałem w ten sposób i dalej dupa ;/
@kondzio14 - przestałem używać finchai nie pamiętam ale w manie powinno być
Hmmm co do skrótu wyświetlania osób offline - nie wiem jak to zrobić, co do alt+o... nie przypominam sobie bym w tym grzebał ale... u mnie alt+o=ó nie mam pojęcia w jakim to pliku możźe sierdzieć - ~/.gntrc nie posiadam.
Zdaje się, że to poprawili w którejś wersji, też mam już 'ó'. Apropo wyświetlania osób offline skrótem, to jest a przynajmniej był taki gotowy, tylko nie mogę sobie przypomnieć - w manie nie napisali.
Ostatnio edytowany przez kondzio14 (2009-11-01 22:05:19)
Dobra zainstalowałem sobie jeszcze raz fincha. Wersja 2.6.3-1 i alt+o działają. Co do osób offline:
zaznacz roostera --> F10 --> h --> o
może da się szybciej ale tak też nie jest tragicznie ;]
winnetou napisał(-a):
Po co zaznaczać koguta?
sorry mój błąd miało być rostera
winnetou napisał(-a):
Dobra zainstalowałem sobie jeszcze raz fincha. Wersja 2.6.3-1 i alt+o działają. Co do osób offline:
może da się szybciej ale tak też nie jest tragicznie ;]
NIe dotyczy to tylko kontaktów dla Jabber?
A tego to Ci nie powiem bo ja mam ludzi tylko z jabbera ;] A jedyne 4 osoby z gg to przez transport ;]
Chodzi o to, że zaznaczę roster (okno kontaktów, lub nazwa tej listy kontaktów) i nie ma tam opcji 'h', a od razu 'o' to 'dodaj kontakt'.
Najpierw F10 - czyli menu dla rostera.
U mnie wygląda to tak (pry aktywnym rosterze) F10 --> pokazuje się menu Options z niego wybieram "show" czyli skrótk "h" a następnie w kolejnym podmenu zaznaczam lub odznaczam "offline buddies" czyli "o".
P.S. mam system po angielsku więc przetłumacz sobie nazwy na polski ;) - być może że w polskiej wersji językowej są inne skróty (ale szczerze w to wątpię)
Ostatnio edytowany przez winnetou (2009-11-07 19:50:14)
winnetou napisał(-a):
Najpierw F10 - czyli menu dla rostera.
U mnie wygląda to tak (pry aktywnym rosterze) F10 --> pokazuje się menu Options z niego wybieram "show" czyli skrótk "h" a następnie w kolejnym podmenu zaznaczam lub odznaczam "offline buddies" czyli "o".
P.S. mam system po angielsku więc przetłumacz sobie nazwy na polski ;) - być może że w polskiej wersji językowej są inne skróty (ale szczerze w to wątpię)
F10->p->n