Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Zapragnąłem przetestować linuksowego klona panzer generala czyli lgenrala. Postępowałem wg tego HOWTO
Ale po komendzie ./configure zwraca:
checking build system type... i686-pc-linuxoldld checking host system type... i686-pc-linuxoldld checking target system type... i686-pc-linuxoldld checking for a BSD-compatible install... /usr/bin/install -c checking whether build environment is sane... yes /home/ippo/lgeneral/lgeneral-1.2beta-13/missing: Unknown `--run' option Try `/home/ippo/lgeneral/lgeneral-1.2beta-13/missing --help' for more information configure: WARNING: `missing' script is too old or missing checking for gawk... no checking for mawk... mawk checking whether make sets $(MAKE)... yes checking for gcc... no checking for cc... no checking for cl.exe... no configure: error: no acceptable C compiler found in $PATH See `config.log' for more details.
Chyba sobie nie powalczę...
Ostatnio edytowany przez ippo76 (2009-06-16 20:12:45)
checking for gcc... no
Mówi samo za siebie.
Pokaz
gcc --ver
dpkg -l | grep gcc
Poproszę.
A, to już umiem:
ii gcc-4.1-base 4.1.2-25 The GNU Compiler Collection (base package) ii gcc-4.3-base 4.3.2-1.1 The GNU Compiler Collection (base package) ii libgcc1 1:4.3.2-1.1 GCC support library
aptitude install gcc-4.3
Co pokazuje
gcc --ver
ln -s /usr/bin/gcc-4.3 /usr/bin/gcc
Wykonać :)
Pooooooooszłoooooooooo!!!!
1) Zawsze trzeba robić dowiązanie po takim "ręcznym upgradzie"?
2) A czy "aptitude dist-upgrade" nie powinien zapgrejdować gcc?
3) powinienem przyswoić
4) Wielkie dzięki!!
Edyta:
Eee lipa. Znowu jakiś błąd, brakująca biblioteka. Odechciało mi się grać.
Binarka w contrib wymaga dociągnięcia scenariuszy. Opisu instalacji brak, jakieś strzępy po sieci... To już wolę oryginalnego panzera. Przynajmniej zrobię jakiś użytek z xpeka.... ;)
Ostatnio edytowany przez ippo76 (2009-06-16 21:45:43)
To trzeba doinstalować bibliotekę i jechać dalej.
Jeszcze nie jednej zabraknie do końca.
Nigdy nie kompilowaleś?
A nie łatwiej zainstalowac z repo?
[dominik ~]$ apt-cache search lgeneral lgc-pg - LGeneral Converter for Panzer General lgeneral - A "Panzer General" - like game [dominik ~]$
@ Lorenzo
Próbowałem z repo, ale gra nie ma żadnego scenariusza. Jedyna opcja jaka działa, to wielkość ekranu i wyjdź z gry.
@ ilin
Kompilowałem w archu przez ABS (nawet jądro, ale nie wyszło zbyt ładne)
Ostatnio edytowany przez ippo76 (2009-06-17 08:48:15)
Kompilacja tego jest bajecznie prosta.
Musisz doinstalować
libsdl-mixer1.2-dev
resztę w zależnościach dociągnie.
Tyle że też nie idzie pograć bo jest tylko jedna kampania a scenariusza już do niej nie ma.
Trzeba pewnie grę doładowac jak tam jest w tym linku.
No właśnie, zastanawiam się, czy jest sens robić bajzel w systemie, skoro efekt niepewny?
Po zassaniu tej starej gry i przekonwertowaniu wg tego opisu gra wydaje sie być używalna.
Scenariuszy jaest cala masa kompania jedna.
Ale jak w to grać to nie mam pojęcia.
Nie mam za bardzo czasu aby dumać nad tym
Dzięki za pomoc.
Szkoda, bo kampania, to jest coś. Jednostki zdobywają doświadczenie, co procentuje w kolejnym starciu.
Ja grywałem w panzer generala 2 i 3. Pamiętam nawet, że po ostatniej sesji na V roku, zamiast się nawalić, to graliśmy w panzera do białego rana :)
Ja myślę ze jest wszystko tylko wrzucilo wszystko do jednego worka.
adam@debian:~$ ls /usr/local/share/games/lgeneral/scenarios/pg Anvil BerlinWest EarlyMoscow LowCountries Norway Torch Anzio Budapest ElAlamein MarketGarden Poland Warsaw Ardennes Byelorussia France MiddleEast Sealion40 Washington Balkans Caucasus Husky Moscow41 Sealion43 Barbarossa Cobra Kharkov Moscow42 SealionPlus Berlin Crete Kiev Moscow43 Sevastapol BerlinEast D-Day Kursk NorthAfrica Stalingrad
Zawsze możesz też odpalić oryginał przez dosboxa.
ilin napisał(-a):
Ja myślę ze jest wszystko tylko wrzucilo wszystko do jednego worka.
faktycznie
ilin napisał(-a):
Zawsze możesz też odpalić oryginał przez dosboxa.
No mogę, bo to jest zdaje się klon panzera 1, a w to się nie bawiłem.
Udało mi się uruchomić ale kiepsko to wygląda i wiatrak wyje jak oszalały. Może kiedyś na blaszaku postawię ale na lapku zdecydowanie
make uninstall
Ostatnio edytowany przez ippo76 (2009-06-17 19:14:46)