Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Podłączam aparat canona do kompa, po włączeniu aparatu wyskakuje komunikat "Wykryto aparat", klikam "zaimportuj zdjęcia", w okienku aparatu miga "busy" i nic, kompletnie nic się nie dzieje.
Podobnie po uruchomieniu f-spota.
Co gorsza, nie mogę tego skilować ani gthumb ani f-spota htopem.
O co kaman?
Edyta:
Zmieniłem tryb w aparacie z "Print/ftp" na "PC connection", po włączeniu aparatu wypluwa:
Wystąpił błąd w bibliotece io ('Nie udało się zawłaszczyć urządzenia USB'): Nie udało się zawłaszczyć interfejsu 0 (Błędny deskryptor pliku). Należy upewnić się, czy żaden inny program lub moduł jądra (taki jak sdc2xx, stv680, spca50x) nie używa tego urządzenia i mamy prawa odczytu/zapisu do urządzenia.
Rzecz jasna, nie mam takiego modułu...
Ostatnio edytowany przez ippo76 (2009-06-13 09:04:36)
Wcześniej działało?
Działało.
Teraz też zadziałało. Po restarcie kompa podłączyłem aparat w trybie PC. Po włączeniu wyskakuje komunikat, że nie wykryto aparatu, ale szuka sterowników. Jeśli chwilkę odczekać, to zczyta zdjęcia. Jutro przetestuję jeszcze raz i wrzucę więcej danych.
Działa. Po prostu trzeba chwilę zaczekać:
1) Pierwszy komunikat informuje, o wykryciu aparatu i pyta co ma zrobić: "Ignoruj" i "Pobierz zdjęcia". Klikam "Pobierz"
2) Wyskakuje drugie okno dialogowe z informacją "Nie wykryto aparatu" oraz poniżej, że szuka sterowników. W tym miejscu zadziałałem, zamiast pomyśleć i zacząłem pstrykać, klikać i resetować. Tymczasem trzeba chwilę zaczekać. Wtedy aparat zostaje ładnie rozpoznany i można zaimportować zdjęcia.
Problem rozwiązany, bo problem nie istniał, został wywołany przez nieodpowiedzialnego użyszkodnika. Na swoje usprawiedliwienie mam tylko tyle, że potrzebowałem szybko zrzucić zdjęcia
PS. Pozostaje pytanie, dlaczego nie mogłem skilować tego procesu w htopie? Nawet wywołując sudo htop?
Ostatnio edytowany przez ippo76 (2009-06-13 09:04:13)
Nie wszystko zawsze daje się w htopie skilować.
Lepiej wyświetlić sobie PID procesu i kilować PIDa.
adam@debian:~$ pgrep urxvt 6889
kill -9 6889
Ostatnio edytowany przez ilin (2009-06-13 09:59:14)
ilin napisał(-a):
Nie wszystko zawsze daje się w htopie skilować.
Dotychczas mi się udawało ;)