Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Mam taki problem, iż prawie za każdym razem gdy uruchamiam XP gubi on połączenie z ruterem mimo, iż ip jest przydzielane poprzez statyczne DHCP(każdy MAC ma przypisane swoje IP).Szyfrowanie sieci to WPA2 TKIP/AES. Jak narazie dałem userom uprawnienia do konfiguracji sieci w ten sposób mogą oni sobie ponownie pobrać dane od routera. Znacie panie i panowie może jakis sposób aby zmusić windows do każdorazowego pobierania danych sieci?
Karta to intel 3945abg, zaś router to linksys wrt54gl z zainstalowanym tomato.
Ostatnio edytowany przez terefere (2009-06-07 10:44:08)
Jak dobrze pamiętam to przy wyborze sieci bezprzewodowej jest opcja użycia danej sieci jako domyślnej.
Niestety to nie działa moją sieć ustawiłem jako domyślną, co więcej pousuwałem sieci sąsiadów we właściwościach połączenia, gdyż zdarzało się tak iż zamiast się łączyć z moją siecią komputer się łączył z niezabezpieczonymi sieciami sąsiadów. Debian na tym samym komputerze nie miał tego typu problemów a tu ciągle się to powtarza.
Używacie WPA2 i SP3 w swoich XP? myśle że to wina którejś z tych poprawek lub obsługi samej karty ale na 100% tego nie wiem.
Mam dokładnie ten sam router wraz z tomato(szyfrowanie czysty AES), tylko karte intela4965. IP również statyczne dla maca i na viscie działa prawidłowo.
Przynajmniej nikt z domowników mi nie mówił, że coś jest nie tak na tym komputerze ;-)
Dzięki sp3cu za podpowiedź zmieniłem ustawienia na routerze, puki co minęło już kilka restartów i windows wydaje się działać tak jak to go co niektórzy opisują "Out Of The Box". :]
Temat wydaje się być rozwiązany.
Ostatnio edytowany przez terefere (2009-06-07 10:43:31)
Tak przy okazji, powiedz czy po włączeniu afterburner łączy Ci się do Routera po wlan?
GL na pewno to obsługuje ale te sieciówki intela ?
Niestety do późnego wieczora nie będę miał dostępu do lapka więc puki co tego nie sprawdzę, obstawiam iż ten manewr nie pójdzie, gdyż intel 3945 nie obsługuje speedbooster przynajmniej tak o nim piszą. Potwierdzę wieczorem poprzez edycję.
Miałem post edytować, jednak nie edytowałem, zbyt mocno mnie bolała głowa( nadal boli :| ). Afterburner sprawdziłem i jednak nie działa on z moją kartą co do problemów o których pisałem w pierwszym poście, zbyt wcześnie wyciągnąłem wnioski jednak nie ustąpiły problemy z połączeniem, nadal u mnie występują. :/
Nie mam pomysłów co moze być nie tak. Po kliknięciu w windowsie przycisku "napraw" po naprawieniu połączenia pokazuje mi się komunikat iż nie można było wyczyścić tablicy ARP, połączenie jednak jest nawiązywane nie wiem gdzie może leżeć problem.
EDIT: sp3cu możesz mi podesłać swoją konfiguracje routera?
Ostatnio edytowany przez terefere (2009-06-08 13:25:57)
terefere napisał(-a):
Nie mam pomysłów co moze być nie tak. Po kliknięciu w windowsie przycisku "napraw" po naprawieniu połączenia pokazuje mi się komunikat iż nie można było wyczyścić tablicy ARP, połączenie jednak jest nawiązywane nie wiem gdzie może leżeć problem.
Zobacz tą tablice arp, co tam siedzi
arp -a
i spróbuj może ręcznie usunąć jakieś niechciane wpisy. Helpa z opcjami bedziesz miał po wydaniu polecenia "arp" bez żadnych przełączników.
Mam jeszcze pytanie bo w pierwszym poście napisałeś
iż ip jest przydzielane poprzez statyczne DHCP(każdy MAC ma przypisane swoje IP)
Znaczy to, że na każdym komputerze jest wpisywany ręcznie adres ip, maska, dns, czy poprostu masz każdy ip powiązany z mac, a wszystkie dane komputery użytkowników dostaja dynamicznie ?
W momencie gdy sie nie połączył
arp -a
Nie znaleziono wpisów w arp
Po podłączeniu i komunikacie
arp -a
Interfejs: 192.168.1.2 --- 0x20002
Adres internetowy Adres fizyczny Typ
192.168.1.2 00-19-db-56-3c-1a dynamiczne
192.168.1.9 00-1e-e5-35-f6-ff dynamiczne
Ip na routerze mam zdefiniowane, na klientach nic nie konfiguruje za wyjatkiem wpa2.
terefere napisał(-a):
W momencie gdy sie nie połączył
arp -a
Nie znaleziono wpisów w arpi poprawnie :)
Po podłączeniu i komunikaciearp -a
Interfejs: 192.168.1.2 --- 0x20002
Adres internetowy Adres fizyczny Typ
192.168.1.2 00-19-db-56-3c-1a dynamiczne
192.168.1.9 00-1e-e5-35-f6-ff dynamiczne
mam rozumieć, że komputer z którego dałeś mi arp -a to ma ip 192.168.1.2
Masz tam dwie karty sieciowe ?
Pingowałeś 192.168.1.9 przed wydaniem polecenia arp -a ?
Tak czy inaczej to nie będzie główny problem o który Tobie chodzi.
terefere napisał(-a):
Ip na routerze mam zdefiniowane, na klientach nic nie konfiguruje za wyjatkiem wpa2.
I tylko polegasz na kluczu sieciowym bez żadnych zabaw w inne protokoły jak np EAP ?
Tak jak wcześniej ktoś napisał dobrze by było by sieć w właściwościach sieci bezprzewodowej była siecią preferowaną z zapiskiem (Automatycznie), w właściwościach tej danej sieci, w zakładce Połączenie, czy masz zaznaczone "Połącz, gdy ta sieć jest w zasięgu" ?
I jeszcze takie pytanko, korzystasz tylko z ustawień windowsowych i nie ma tam dodatkowego oprogramowania do obsługi karty sieciowej bezprzewodowej dołączanej do tej "bezprzewodówki" ?
Ostatnio edytowany przez ba10 (2009-06-09 15:25:45)
192.168.1.9 to mój router, nie pingowałem go przed połączeniem, nie ma mnie teraz w domu ale sprawdziłem ze zapis 00-19-db oznacza mac kart sieciowych micro-star więc jest to drugi z moich komputerów, ten zapis zapewne się tam znalazł dlatego że na routerze mam zdefiniowany serwer wins ktory wskazuje na ten komputer.
Z EAP nigdy sie nie bawiłem polegam tylko na wpa2-psk i filtrowaniu po mac-ach.
Co do ustawień windows moją siec mam zaznaczoną aby łączyło mnie z nią automatycznie, połącz gdy ta siec jest w zasięgu również.
Co do oprogramowania jest to laptop lenovo r61 oprogramowania jako takiego nie ma lecz ma troche dodatkowych usług dołączonych na starcie.
Ostatnio edytowany przez terefere (2009-06-09 17:03:40)
Sprawdź jeszcze w
Start --> Ustawienia/Panel Sterownia --> Narzędzia Administracyjne --> Usługi
czy usługa "Konfiguracja zerowej sieci bezprzewodowej" jest uruchomiona i czy ma tryb uruchomienia "Automatyczny".
Z tą usługą jest tak, jeśli korzystasz z jakiegoś zewnętrznego oprogramowania do karty bezprzewodowej to warto wyłączyć tą usługę lub odinstalować to zewnętrzne oprogramowanie do obsługi karty bezprzewodowej i mieć ją uruchomioną. W ostateczności zobacz czy nie ma jakiś nowszych sterowników do tej karty bezprzewodowej i jak są to zainstaluj, a jak nie ma to może spróbuj przeinstalować te sterowniki.
Ostatnio edytowany przez ba10 (2009-06-09 20:19:57)
Wyłączyłem takie usługi jak:
Intel(R) PRO/Set Wireless Event Log
Intel(R) PRO/Set Wireless Registry Service
Intel(R) PRO/Set Wireless Service
Jak narazie problemów z połączeniem nie zaobserwowałem, więc problem wydaje się być rozwiązany :)
ba10 naszło mnie takie pytanie co lepiej zostawić wyłączone? usługę "Konfiguracja zerowej sieci bezprzewodowej czy może usługi które wyłączyłem teraz?"
terefere napisał(-a):
ba10 naszło mnie takie pytanie co lepiej zostawić wyłączone? usługę "Konfiguracja zerowej sieci bezprzewodowej czy może usługi które wyłączyłem teraz?"
Nie dam jednoznacznej odpowiedzi, zawsze próbuje raz tak , raz tak gdyż co model laptopa to inaczej ( lub inne problemy ;) ). Te usługi, które powyłączałeś to właśnie są zamieszczone przez sterownik czy tam oprogramowanie do karty bezprzewodowej. Ja wyłączył bym tą usługę zerowej sieci i zobaczył jak będzie to działało na usługach, które "wprowadził" sterownik. Powodzenia :)
Strony: 1