Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam! Mam takie pytanie odnośnie drukowania - jest możliwość wydruku podanej strony w kodzie bez jej wyświetlania?? Czyli mam przycisk Drukuj po kliknięciu otworzy mi się okienko wyboru drukarki daje drukuj i np drukuje mi się jakaś strona którą zdeklaruje w kodzie lub jakiś kod który zdeklaruje pod ten wydruk - np komunikat WITAj ŚWIECIE! po przez php'owe echo "WITAj SWIECIE";:)
Bo w javiescript jest opcja window.print() ale drukuje tylko bieżącą stronę:(
Był bym wdzięczny za pomoc:)
debbie napisał(-a):
(...) jest możliwość wydruku podanej strony w kodzie bez jej wyświetlania??
Znaczy się chcesz drukowac kod HTML strony? Czy w kodzie chcesz umieścic sposób aby strona się nie wyświetlila, a odrazu wyskoczylo okienko drukowania?
tak chcę właśnie aby klikając w przycisk wyświetliło mi się tylko okienko wyboru drukarki - wybieram drukarkę i po kliknięciu drukuj wydrukowała mi się strona html'a lub php którą wpiszę na stałe w kodzie pod przycisk.
- hehe - widzę że jestem chyba pierwszy na świecie który próbuje rozwiązać tego typu problem! Chyba na japońskich stronach tylko nie sprawdzałem! wszędzie jest print this page! a ja nie chcę drukować bieżącej strony tylko podaną którą zawrzę na stałe w kodzie.
Ostatnio edytowany przez debbie (2009-06-02 17:53:55)
A co zrobisz jak klepnę CTRL+P, albo wybiorę Plik -> Drukuj w menu przeglądarki?
Jak rozważysz to pytanie, dojdziesz do wniosku że się nie da. Kropka.
I co mam ci odpisać - kuuurdee dziękii o to mi chodziłooo!!???
debbie, a co co Ci chodzilo? :)
debbie napisał(-a):
tak chcę właśnie aby klikając w przycisk wyświetliło mi się tylko okienko wyboru drukarki - wybieram drukarkę i po kliknięciu drukuj wydrukowała mi się strona html'a lub php którą wpiszę na stałe w kodzie pod przycisk.
Zauważ jak działa wydruk w programach, które drukują strony. Najpier wyświetlają strone, potem możesz uruchomić opcję wydruku. Więc najpierw wyślij tą stronę, którą chcesz wyświetlić potem odpal okno drukowania. Innej opcji nie widzę.
a na koniec mozesz dac window.close(this) i to by bylo na tyle
Powtarzam pytanie: jakim cudem serwer ma zareagować na wybranie przez użytkownika Plik -> Drukuj?
Minio napisał(-a):
Powtarzam pytanie: jakim cudem serwer ma zareagować na wybranie przez użytkownika Plik -> Drukuj?
Czemu serwer miałby reagować, i czemu Plik -> Drukuj jak pytanie jest o kliknięciu w przycisk na stronie?
A jak chcesz zmusić użytkownika żeby stronę drukował przez Twój przycisk a nie swoje Plik -> Drukuj?
Pytanie jest o „możliwość wydruku podanej strony w kodzie bez jej wyświetlania”. Czyli sytuację, w której drukarka otrzymuje coś, czego wcześniej nie widział użytkownik.
Ja nie twierdzę że się nie da — bo się da. Ale jest to:
a) zupełnie niezależne od woli twórcy strony (loteria — użytkownik kliknie na przycisk na stronie albo nie kliknie. Może kliknąć CTRL+P lub skopiować treść do Worda)
b) w ogóle idiotyczne w założeniach. Skoro użytkownik klika „Drukuj”, to znaczy że chce wydrukować to co zobaczył. Serwowanie mu innej zawartości z pewnością nie spowoduje że będzie z tego powodu zadowolony.
Przycisk po kliknięciu którego serwowana jest inna strona, przeznaczona do wydruku, jest dobrym POC, ale zupełnie nie sprawdzi się w środowisku produkcyjnym. Kropka.
Strony: 1