Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
ilin, rzeczywiście z wyniku ossinfo -v3 wszędzie widać tylko 16Bit. Szkoda :(
sp3cu, u mnie pod Linuksem z OSS4 w QuakeLive w ogóle nie ma dźwięku. Zobacz na ich forum w sekcji Support lub Bug Report, bo widziałem kilka tematów z tym związanych (nawet się dopisałem jako użytkownik OSS4 bez dźwięku) i może już coś ruszyli. Ale sama gra dobrze działa i płynnie.
Nie chcę zapeszać, ale 4.2-2000 (w przeciwienstwie do 4.1-1052) wydaje się działać jak ta lala. :)
Czyli 4.2 jest już "stable"?
http://www.4front-tech.com/release/
Czy ktoś próbował tych paczek dla kernela 2.6.30?
dowoszek napisał(-a):
Czyli 4.2 jest już "stable"?
http://www.4front-tech.com/release/
Taką wersję wypluła mi http://www.4front-tech.com/download.cgi
dowoszek napisał(-a):
Czy ktoś próbował tych paczek dla kernela 2.6.30?
Właśnie jego używam.
Dopisek: po restarcie nadal działa. :)
Ostatnio edytowany przez azhag (2009-09-17 08:12:33)
Instaluje sie nawet na 2.6.31 :)
Ale ossxmix nie wchodzi do traya a to błąd moim zdaniem :/
Jeszcze przy starcie systemu zauważyłem komunikat że to coś jest trial.
ilin napisał(-a):
Ale ossxmix nie wchodzi do traya a to błąd moim zdaniem :/
A propos: strasznie nieuporządkowany ten mikser.
ilin napisał(-a):
Jeszcze przy starcie systemu zauważyłem komunikat że to coś jest trial.
Właśnie, podczas instalacji pakietu też coś takiego wyskoczyło.
Na stronie:
Open Sound System is now freely available under GPL/BSD/CDDL license. Please go to the Developer Site to download the source code and build the packages.
The prebuilt packages available for download on this page are licensed under the 4Front Commercial License. These packages contain drivers which are not licensed under the various Open Source license. The packages come with a 1 year time limited license key and a permanant license key that will entitle you to free support and upgrades can be ordered here
Czyli jeśli dobrze zrozumiałem to trzeba samemu sobie paczkę zbudować bo te gotowe tylko rok będą działać ?
Sam nie wiem jak to rozumieć.
Spieprzyli równo, w pliku copyright pakietu stoi, że wszystko jest na GPL jak Stallman przykazał, a na stronie, że „4Front Commercial License”...
Zbudowałem sobie paczkę ze źródeł i wszystko gra.
Komunikat o trialu się nie pojawia i ossxmix ładnie siedzi w trayu :)
ilin, hmm... a skąd pobrałeś źródła?
Ściągnąłem to archiwum:
http://www.4front-tech.com/release/oss-linux-v4.2-2000-i686.tar.bz2
Ale instaluje się toto jak paczkę i po restarcie też informuje, że to wersja TRIAL.
http://www.4front-tech.com/developer/sources/stable … c-gpl.tar.bz2
To sciągnąłem i zrobiłem paczkę sposobem jaki jest w FAQ
Z pliku:
http://www.4front-tech.com/developer/sources/stable … 0-src-gpl.txt
It is an open source version of the Open Sound System (OSS) sound subsystem
software released under the GPL license. The only difference between the
"commercial" version and the open source version of OSS is the commercial
version contains certain drivers that contain code encumbered under NDA.
Ciekawe czy są jakieś szanse, żeby OSS zagościł w repozytorium Debiana?
Po instalacji ze źródeł nie mam w systemie ossxmix :( Ale i tak z niego nie korzystałem ;)
Ostatnio edytowany przez dowoszek (2009-09-17 11:57:10)
A jak w przypadku suspend i hibernate? Wstaje Wam OSS4? Bo mi nie za bardzo chce działać ;/
Gdzieś wyczytałem, że nie wspiera hibernacji. Można dodać do skryptów soundoff i soundon ale czasami wyskakuje, że jakiś program używa OSS i nie można go wyładować.
Poradził sobie ktos z tym?
Ostatnio edytowany przez bns (2009-09-17 12:04:14)
dawoszek napisał(-a):
Po instalacji ze źródeł nie mam w systemie ossxmix :( Ale i tak z niego nie korzystałem ;)
A libgtk2.0-dev w systemie być ?
U mnie być i ossxmix tez być :)
bns U mnie na lapie usypianie i hibernacja działają bezproblemowo z OSS4.
Przed chwilą sprawdziłem.
Tam mam jajo 2.6.31.
ilin napisał(-a):
bns U mnie na lapie usypianie i hibernacja działają bezproblemowo z OSS4.
Przed chwilą sprawdziłem.
Tam mam jajo 2.6.31.
Ja mam 2.6.28.
Hmm to w domu skompiluje ze źródeł, bo teraz mam paczkowane OSS. Tylko denerwują mnie zależności do libgtk2.0-dev ;/
Ostatnio edytowany przez bns (2009-09-17 12:44:46)
libgtk2.0-dev jest tylko potrzebne do kompilacji mixera (ossxmix) po zrobieniu paczki mozesz odinstalować.
ilin napisał(-a):
dawoszek napisał(-a):
A libgtk2.0-dev w systemie być ?
U mnie być i ossxmix tez być :)
Hehe, nie być :P Założyłem, że jakby co to mi wyrzuci przy którymś etapie kompilacji ze źródeł, ale widać myliłem się.
ilin napisał(-a):
libgtk2.0-dev jest tylko potrzebne do kompilacji mixera (ossxmix) po zrobieniu paczki mozesz odinstalować.
Wiem ale przez to chce mi się pół SROMA zainstalować ;) Mam wrażenie, że nawet aptitude nie pomoże i coś zostanie w systemie ;)
Jak chcesz być taki "oszczędny" to przecież masz log aptitude i możesz korzystajac z niego wywalić wszystko co się zainstalowało.
Zainstalowałem ze źródeł ale nadal to samo - nie ma dźwięku po uśpieniu
Zmieniło się tylko tyle, że ossxmix ląduje do traya ;)
@ilin
Czego używasz do usypiania/hibernacji?
Widzę, że bubu korzysta z apm może spróbuje z powersave
bns@bns-laptop:~$ ossinfo Version info: OSS 4.2 (b rc3/200909191051) (0x00040100) GPL Platform: Linux/i686 2.6.28-15-generic #49-Ubuntu SMP Tue Aug 18 18:40:08 UTC 2009 (bns-laptop) Number of audio devices: 8 Number of audio engines: 12 Number of MIDI devices: 0 Number of mixer devices: 1 Device objects 0: osscore0 OSS core services 1: oss_hdaudio0 Intel HD Audio interrupts=1893515 (1893515) HD Audio controller Intel HD Audio Vendor ID 0x8086284b Subvendor ID 0x10280209 Codec 0: STAC9228X (0x83847616/0x10280209) 2: oss_usb0 USB audio core services MIDI devices (/dev/midi*) Mixer devices 0: High Definition Audio STAC9228X (Mixer 0 of device object 1) Audio devices HD Audio play front /dev/oss/oss_hdaudio0/pcm0 (device index 0) HD Audio play center/LFE /dev/oss/oss_hdaudio0/pcm1 (device index 1) HD Audio play rear /dev/oss/oss_hdaudio0/pcm2 (device index 2) HD Audio play side /dev/oss/oss_hdaudio0/pcm3 (device index 3) HD Audio play spdif-out /dev/oss/oss_hdaudio0/spdout0 (device index 4) HD Audio rec rec1-mux /dev/oss/oss_hdaudio0/pcmin0 (device index 5) HD Audio rec rec2-mux /dev/oss/oss_hdaudio0/pcmin1 (device index 6) HD Audio rec rec3-mux /dev/oss/oss_hdaudio0/pcmin2 (device index 7) Nodes /dev/dsp -> /dev/oss/oss_hdaudio0/pcm0 /dev/dsp_in -> /dev/oss/oss_hdaudio0/pcm0 /dev/dsp_out -> /dev/oss/oss_hdaudio0/pcm0 /dev/dsp_ac3 -> /dev/oss/oss_hdaudio0/spdout0 /dev/dsp_mmap -> /dev/oss/oss_hdaudio0/pcm0 /dev/dsp_multich -> /dev/oss/oss_hdaudio0/pcm0
dowoszek napisał(-a):
Ciekawe czy są jakieś szanse, żeby OSS zagościł w repozytorium Debiana?
Ja mam obecnie
adam@debian:~/Desktop$ ossinfo Version info: OSS 4.2 (b 2000/200909170657) (0x00040100) GPL
więc inna wersja.
Na lapku mam kde4 więc do usypiania używam powerdevil
ilin napisał(-a):
Ja mam obecnie
Kod:
adam@debian:~/Desktop$ ossinfo Version info: OSS 4.2 (b 2000/200909170657) (0x00040100) GPLwięc inna wersja.
Wyższą czy niższą wersję?
ilin napisał(-a):
Na lapku mam kde4 więc do usypiania używam powerdevil
Ale to jest taka wyższa warstwa na system usypiania. Jak phonon w KDE na alsę, oss. Zobacz, jak możesz, co masz w systemie zainstalowane: powersave czy apm?
debian:/home/kasia# dpkg -l | grep power ii acpid 1.0.10-2 Utilities for using ACPI power management ii kpowersave 0.7.3-5 HAL based power management applet for KDE ii libgnomecanvas2-0 2.26.0-1 A powerful object-oriented display - runtime ii libgnomecanvas2-common 2.26.0-1 A powerful object-oriented display - common ii libimlib2 1.4.2-5 powerful image loading and rendering library ii pm-utils 1.2.5-4 utilities and scripts for power management ii powermgmt-base 1.30+nmu1 Common utils and configs for power managemen ii powertop 1.11-1 Linux tool to find out what is using power o debian:/home/kasia# dpkg -l | grep apm debian:/home/kasia#
Wersja wydaje się wyższa.
W poscie #86 masz link do źródeł.
U was też ossxmix jest taki długaśny:
?
Dlaczego nie wyświetla mi się np. tak: http://linuxd.files.wordpress.com/2009/06/ossxmix.png
Mam również problem z dźwiękiem z kilku źródeł. Przy instalacji i konfiguracji zastosowałem się do poradnika z tego portalu.
Ostatnio edytowany przez Tomeku (2009-09-22 03:01:27)